Αρνητικοί στις αλλαγές οι μαθητές

Τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, που διενήργησε η ΠΣΕΜ, παραδόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας
Οι μαθητές δεν συμφωνούν με τη μαθητική στολή, τις εξετάσεις ανά τετράμηνα και τη μείωση των απουσιών

Τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος, που διενήργησε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) ανάμεσα στους μαθητές, σύμφωνα με τα οποία εκφράζεται η αντίθεσή

τους στις εξετάσεις ανά τετράμηνα, στη μείωση του αριθμού απουσιών και στη μαθητική στολή, παρέδωσε χθες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αντιπροσωπία της Επιτροπής, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ζαφείρη Δημητρίου.

Το δημοψήφισμα παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι μαθητές πραγματοποίησαν παγκύπρια αποχή την 3η περίοδο, ως μέτρο πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές στους σχολικούς κανονισμούς.

Ψήφισαν 13.566 μαθητές
Στο δημοψήφισμα, στο οποίο ψήφισαν 13.566 μαθητές και μαθήτριες παγκυπρίως, τέθηκαν τρία ερωτήματα: Αύξηση των διαγωνισμάτων και εφαρμογή εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου, μείωση απουσιών και μαθητική στολή.

Στο πρώτο ερώτημα για την αύξηση των διαγωνισμάτων και εφαρμογή εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου, το 86,3% των μαθητών ψήφισαν όχι, το 13,15% ψήφισαν ναι και το 0,55% έριξαν λευκό.

Στο δεύτερο ερώτημα, για τη μείωση απουσιών, το 92,63% των μαθητών ψήφισαν όχι, το 7,37% ψήφισαν ναι και το 0,36% έριξαν λευκό.

Στο τρίτο ερώτημα για τη μαθητική στολή, το 91,31% των μαθητών ψήφισαν όχι, το 8,35% ψήφισαν ναι και το 0,34% έριξαν λευκό.

Παραδίδοντας το δημοψήφισμα στον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ είπε ότι του παραδίνουν τα αποτελέσματα του παγκύπριου δημοψηφίσματος που διεξήχθη στα σχολεία και σε αυτά περιέχονται οι απόψεις των μαθητών απέναντι στα νέα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για να ψηφιστούν στη Βουλή.

Συμμετείχαν 43 σχολεία
Ερωτηθείς σχετικά με αυτό, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ είπε ότι έλαβαν μέρος 43 σχολεία παγκυπρίως, όπου εκεί συνέλεξαν όλες τις απόψεις των μαθητών και πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν και πιο πριν συνελεύσεις, όπου τέθηκαν μαζεμένα τα προβλήματα των μαθητών. Αναφορικά με το θέμα της αποχής που πραγματοποίησαν χθες, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ είπε ότι με αυτήν ουσιαστικά εκδηλώνουν τις αντίθετες απόψεις τους απέναντι στους νέους κανονισμούς. «Δεν είναι σωστό η Πολιτεία να κόψει την ώθησή μας στο να αγωνιζόμαστε για να προσπαθούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Δημητρίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να μπουν ξανά σε διάλογο. «Παρόλα αυτά, ο Υπουργός δήλωσε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι περαιτέρω ενέργειες της ΠΣΕΜ και ποιο το μήνυμα της αποχής, ο Πρόεδρός της είπε ότι, μετά τον διάλογο, που ευελπιστούν ότι θα γίνει, θα αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, ενώ σε ό,τι αφορά την αποχή είπε ότι δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για το μέλλον τους και ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή να αγωνιστούν.

«Σεβόμαστε τις απόψεις, αλλά...»
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε ότι είναι βασική αρχή του Υπουργείου να δέχεται τις απόψεις των θεσμοθετημένων οργάνων της ΠΣΕΜ, ωστόσο εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον τρόπο με τον οποίο συγγράφηκε και διενεργήθηκε το αποτέλεσμα.

«Όσον αφορά τον επιστημονικό τρόπο με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα, θα πρέπει να τον μελετήσουμε πιο επισταμένα, για να δούμε ακριβώς τον βαθμό του και κατά πόσον ανταποκρίνονται στην επιστημονική δεοντολογία», ανέφερε, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «όσον αφορά το ερώτημα για τη μαθητική στολή, δεν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στο κάθε σχολείο να εφαρμόζει τους κανονισμούς που υπάρχουν για τη στολή».

Κατέστησε δε σαφές ότι μόνο το 50% του συνόλου ψήφισαν στο δημοψήφισμα και συμμετείχαν στην αποχή, επομένως σε καμιά περίπτωση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν εκφράζουν το σύνολο των μαθητών. Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε μέσα από τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια εντός Ιανουαρίου για ψήφιση, να προβεί σε έναν εξαντλητικό διάλογο με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και με την ΠΣΕΜ.

«Διατύπωσαν ευθαρσώς τα παιδιά, οι μαθητές, τις απόψεις τους και πιστεύουμε ότι θα αφήσουμε τα πράγματα στην Ολομέλεια για την περαιτέρω ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού. Δεν σημαίνει, όμως, ότι κλείνουμε τον διάλογο με την ΠΣΕΜ», είπε, προσθέτοντας ότι η οργάνωση είναι ένα θεσμοθετημένο όργανο, έχει ρόλο εντός των σχολικών μονάδων και όλα τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τους μαθητές, θα επιλύονται εντός των σχολικών μονάδων.

Δεν νομιμοποιείται η αποχή
Ερωτηθείς εάν οι μαθητές που επέλεξαν να απέχουν θα χρεωθούν με αδικαιολόγητη απουσία, ο κ. Λούης απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι «η αποχή, σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκδήλωση. Άρα, στην ουσία η αποχή δεν νομιμοποιείται με βάση γνωμάτευση του Εισαγγελέα», ανέφερε.

Τέλος, σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα θα τύχει μελέτης από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Λούης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υπάρχουν θεσμοθετημένοι φορείς, όπως είναι το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, η οποία θα σταθμίσει τη φύση και τον τύπο των ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί, το σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν και θα αξιοποιηθεί δεόντως.

Δίπλα στους μαθητές οι γονείς
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Πέτρος Κουλέρμος, σε δηλώσεις του είπε ότι επικροτούν τη θέση της ΠΣΕΜ, την οποία έχουν ανακοινώσει, ότι διαφωνούν με εφαρμογή εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου, και πρόσθεσε ότι θα σταθούν δίπλα στους μαθητές.

Ο κ. Κουλέρμος ανακοίνωσε ότι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία με κύριο θέμα τα τετράμηνα και τον διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων. «Τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας δεν λένε όλη την αλήθεια για το θέμα των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων.

Έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος για τους κανονισμούς λειτουργίας, όντως, αλλά για τα τετράμηνα και τον διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Το λέω κατηγορηματικά ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, απλώς στις μία ή δύο συνεδρίες για τους κανονισμούς λειτουργίας, μας έχει φέρει την πρόταση χωρίς ουσιαστικά να γίνει διάλογος», κατέληξε ο κ. Κουλέρμος.

Διαφοροποιείται η ΜΑΚΙ
Την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της ΠΣΕΜ για αποχή από τα μαθήματα εξέφρασε η οργάνωση των μαθητών «Μαθητική Κίνηση» (ΜΑΚΙ). Η ΜΑΚΙ, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «γι' ακόμα μια φορά η ΠΣΕΜ-ΕΔΟΝ δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, μιας και με την ανάληψη της ηγεσίας της ΠΣΕΜ οδηγεί και πάλι τη μαθητική κοινότητα έξω από τις τάξεις και αδικαιολόγητα προσπαθεί να σταθεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Παιδεία».

Τέλος, καλεί όλους τους μαθητές να μην ακολουθήσουν την ΠΣΕΜ-ΕΔΟΝ στην κατρακύλα που οδηγούν την Παιδεία, με μόνη τους έγνοια και αυτοσκοπό να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. «Λογικές συντεχνιών δεν χωράνε στην Παιδεία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έκκληση από Επιτροπή Παιδείας
Σε έκκληση προς τους μαθητές, όπως αγκαλιάσουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, προέβη μέσω γραπτής του δήλωσης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης. Σύμφωνα με τον βουλευτή, «οι Κανονισμοί Λειτουργίας των σχολείων έχουν τύχει της πλέον μακράς συζήτησης στο πλαίσιο διαβούλευσης δύο και πλέον ετών και πέραν των 50 συνεδριάσεων πολυθεματικής επιτροπής και φορέων.

Στη Βουλή βρίσκονται εδώ και έξι μήνες, η συζήτηση των οποίων έγινε διεξοδικά και κατ’ άρθρον, με αποτέλεσμα να ακουσθούν σωρεία παρατηρήσεων και να γίνουν αποδεκτές ουκ ολίγες εισηγήσεις. Οι συνεδριάσεις της Βουλής ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ολοήμερες. Ακούστηκαν όλοι οι συντελεστές της παιδείας, μεταξύ άλλων γονείς και μαθητές», ανέφερε σχετικά ο βουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα