Ας μιλήσουμε για την Αναδοχή

Αναδοχή σημαίνει ελπίδα, αγάπη, αφοσίωση. Σημαίνει φως στο σκοτάδι κάποιων παιδιών.

Πολλά παιδιά, αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν

στο ρόλο τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει παραμέληση, κακομεταχείρηση, ακόμα και εγκατάληψη των βιολογικών τους παιδιών. Κάποιοι άλλοι γονείς μπορεί να νοσούν από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Σε κάθε μια από αυτές τις συνθήκες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν την αρμοδιότητα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα των παιδιών, για όσο διάστημα χρειαστεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τη βιολογική οικογένεια, με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες και να μπορέσει και πάλι να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών.

Και κάπου εδώ, έρχεται ο ρόλος της ανάδοχης οικογένειας, η οποία καλείται να ανοίξει την αγκαλιά της και να προσφέρει θαλπωρή και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά.

Τι είναι λοιπόν αναδοχή; Πρόκειται για μια εναλακτική μορφή παιδικής προστασίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής οικογενειακής ζωής στα παιδιά που αδυνατούν να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένεια τους για ένα διάστημα.

Οι ανάδοχοι γονείς, αναλαμβάνουν αυτή τη φροντίδα και παράλληλα εξασφαλίζουν μια σταθερή και ασφαλή καθημερινότητα στα παιδιά, δίνοντας την ευκαιρία στις οικογένειες τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παιρνούν τη δεδομένη περίοδο της ζωής τους. Για τον σκοπό αυτό, εκτός και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, προωθείται παράλληλα και η επικοινωνία του παιδιού με τη βιολογική του οικογένεια.

Οι ανάδοχοι γονείς καλούνται λοιπόν, είτε για σύντομο διάστημα (από κάποιες ημέρες μέχρι για μερικούς μήνες), είτε εκτάκτως, είτε μακροπρόθεσμα να αναλάβουν ένα παιδί, το οποίο δεν είναι δικό τους και να του προσφέρουν ότι θα πρόσφεραν και στα δικά τους παιδιά. Την αγκαλιά, την αγάπη, τη σταθερότητα, την καθοδήγηση και την τρυφερότητα τους, σε ένα παιδί που κατά κύριο λόγο τα έχει στερηθεί. Να κατανοήσουν και να στηρίξουν ένα παιδί στα προβλήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες του, ούτως ώστε να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.

Δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι η αναδοχή, είναι όμως ένα ταξίδι στην ελπίδα, γεμάτο εμπειρίες και συναισθήματα που είναι μοναδικά και πρωτόγνωρα. Οι δυσκολίες που μπορεί να φαντάζουν μεγάλες σε μια τέτοια απόφαση, δεν μπορούν να συγκριθούν με το αίσθημα ικανοποίησης που θα νιώσει κανείς όταν γίνει η αιτία να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα και εν τέλει η ζωή ενός παιδιού.

Αν κάποια οικογένεια ή κάποιο άτομο επιθυμεί να ενταχθεί στον θεσμό αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθεί για τους λόγους και τα κίνητρα του και σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Τμήματος Ανάδοχων Οικογενειών του “Hope for Children” CRC Policy Center.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της περιοχής που διαμένει, οι οποίες θα τους παραπέμψουν στον Οργανισμό μας που στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον αποφασιστεί μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ότι θα εγκριθεί, θα ακολουθήσει μια σειρά εκπαιδευτικών συντήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία.

Σε κάθε σημείο της διαδρομής αυτής, ακόμα και τη στιγμή του αποχωρισμού, οι ανάδοχοι γονείς έχουν ψυχολογική, ψυχοκοινωνική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη από τους επαγγελματίες που εργάζονται στο Hope For Children.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται τη θαλπωρη της οικογένειας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται φροντίδα, αγάπη, ελπίδα. Στα μάτια των παιδιών κάποια πράγματα φαντάζουν δυσνόητα, απρόσμενα και ξαφνικά. Η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει μια ανάδοχη οικογένεια σε ένα παιδί, μπορεί να το βοηθήσει να επουλώσουν τα τραύματα που του προκλήθηκαν και να του «επιτρέψει» να ζωγραφίσει ξανά με φωτεινά χρώματα το μέλλον του. 

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον θεσμό της αναδοχής μπορεί να επικοινωνήσει με το Hope For Children στο 22103234 ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.

*Η Μαριάννα Σάββα, είναι Συντονίστρια του Τμήματος Ανάδοχων Οικογενειών, του ανθρωπιστικού οργανισμού «Hope For Children» CRC Policy Center.

Keywords
Τυχαία Θέματα