Άσαντ: H αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων δεν αποτελεί προϋπόθεση συνομιλιών

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε την Κυριακή ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός της δεν αποτελεί προϋπόθεση για μια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας-Συρίας.

«Δεν είναι σωστό αυτό που ανακοινώθηκε από ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους πρόσφατα, ότι η Συρία είπε ότι εάν δεν υπάρξει αποχώρηση, δεν θα συναντηθεί με τους Τούρκους», είπε ο Άσαντ στο κοινοβούλιο την Κυριακή.

«Αυτή η συζήτηση απέχει πολύ από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τις πρώιμες προσπάθειες των παραστρατιωτικών ομάδων να

ανατρέψουν τον Άσαντ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011, αλλά άλλαξε πορεία τα τελευταία χρόνια.

Από το 2022, ανώτατοι Σύροι και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να πιέζει για ύφεση.

Τα τουρκικά στρατεύματα και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες ανταρτών ελέγχουν εκτάσεις της βόρειας Συρίας και η Άγκυρα έχει εξαπολύσει διαδοχικές διασυνοριακές επιθέσεις από το 2016, κυρίως για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF).

Η Τουρκία βλέπει τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες κυριαρχούν στις SDF, ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρεί «τρομοκρατική» ομάδα.

Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Άσαντ στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή», σε ένδειξη συμφιλίωσης.

Ο Άσαντ δήλωσε αργότερα τον ίδιο μήνα ότι ήταν ανοιχτός να συναντήσει τον Ερντογάν, αλλά αυτό εξαρτιόταν από το «περιεχόμενο» της συνάντησης, σημειώνοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία ήταν ένα βασικό εμπόδιο.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από έναν πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Το μέλλον τους εμφανίζεται τακτικά στην τουρκική πολιτική συζήτηση, με ορισμένους αντιπάλους του Ερντογάν να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άσαντ, ϋπόθεση,asant, ypothesi