Άσβεστη φλόγα

Η Κύπρος σε κρίσιμες στιγμές της εξέλιξής της δεν μπόρεσε να κατακτήσει τη σοφία που οι πολλές και σκληρές περιστάσεις απαιτούσαν. Δεν φταίει το «κακό μας ριζικό». Έχουν όμως ευθύνες οι μηχανισμοί που παράγουν και αναπαράγουν επιφανειακές προσεγγίσεις. Η εικόνα μιας Κύπρου «ανάδελφης», που δεν βρίσκει το δίκαιό της γιατί περιβάλλεται μόνο από εχθρούς, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας εσωστρέφειας και περιχαράκωσης στον εαυτό μας.

Η Κύπρος,

όμως δεν ήταν μόνο επιφάνεια, γιατί μέσα από τη διαδρομή του χρόνου ανέδειξε την αρετή της γενναιότητας ως μιας υπέρτατης αξίας. Στις πιο καλές της στιγμές δημιούργησε το δικό της «μητρώο» από μεγάλους κύπριους, οι  οποίοι, σε διάφορα χρονικά στάδια,  έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Πρόοδο.

Τους τιμούμε όπως τους αξίζει;

Έχουμε στη μνήμη μας την πραγματική τους εικόνα;

Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα αυτής της κληρονομιάς; 

Αμφιβάλλω αν αυτά συμβαίνουν, γιατί συχνά επικρατούν παραταξιακές λογικές, και  άλλοτε μεμονωμένες, από την ιστορική εξέλιξη, προσεγγίσεις.

Η απόδοση τιμής χρειάζεται να αποκτήσει νέα βάση και νέο περιεχόμενο. Γι’ αυτό, διατυπώνω την εισήγηση για τη δημιουργία ενός ειδικού χώρου τιμής σε κεντρικό σημείο στην Λευκωσία στο οποίο να αποδίδεται τιμή σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία.

Μέχρι σήμερα τιμούμε τους ήρωες του λαού μας σε εκδηλώσεις μνήμης, που οργανώνουν κατά κανόνα οικογένειες, σωματεία, ή και κόμματα. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα τρόπος, ώστε η απόδοση της τιμής να αφορά όλους τους ήρωες, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τα ιστορικά συμβάντα έχουν καταγραφεί στην ιστορική μας διαδρομή. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι κύπριοι , έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία. Στους Παγκόσμιους πολέμους, στους Βαλκανικούς. Στα Οκτωβριανά, στους  εργατικούς αγώνες κατά των Άγγλων. Στον αγώνα   του 1955-59. Στην κοινή μάχη ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ για την αποτροπή της διχοτόμησης. Στις θυσίες για την υπεράσπιση της  δημοκρατίας το 1971-74. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος, στους ανώνυμους και επώνυμους  ήρωες του 1974 για να μην περάσει η τουρκική εισβολή.

Εισηγούμαι όπως η κυβέρνηση αναλάβει την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ειδικό μνημείο με την ονομασία «Άσβεστη Φλόγα» που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία. Έτσι στο Πρωτόκολλο του κυπριακούς κράτους (ο εκάστοτε Πρόεδρος, οι Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι), όσο και οι Ηγέτες ξένων κρατών (ή και οι άλλοι ξένοι επίσημοι), που επισκέπτονται το νησί μας, να καταθέτουν τα στεφάνια τους στο μνημείο της «Άσβεστης Φλόγας», στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Έτσι η απόδοση τιμής στους ήρωες της Κύπρου θα γίνεται μέσα σε οικουμενικό πνευμα. Η φλόγα δεν θα σβήνει ποτέ, σημείο «άσβεστης» τιμής σε όσους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την Κύπρο, τιμή στο διηνεκές, γιατί η θυσία τους είναι αφιερωμένη στο συλλογικό καλό. Η προώθηση μιας τέτοιας εισήγησης απαιτεί μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως είναι η νομοθετική ρύθμισή της, η διαβούλευση με οργανωμένους φορείς, ή ο διαγωνισμός για το είδος και το κόστος κατασκευής του μνημείου.

Οι εμπειρίες του χθες, τα λάθη και οι κατακτήσεις μας, τα βιώματα μιας κοινωνίας δείχνουν ότι μπορούμε να συντονίσουμε την πυξίδα μας για το μέλλον με περισσότερη ωριμότητα. Οι πολίτες  βαρέθηκαν τις επαναλήψεις, τις κοινοτυπίες, τα λόγια κενά περιεχομένου. Θέλουν περισσότερη συναίνεση, ζητούν συνεργασίες, θέλουν να δουν την κοινωνία μας να αναβαθμίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εξέλιξή  της, συνεπώς και τον τρόπο ερμηνείας του ιστορικού μας εαυτού. Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε κάθε τι το ωφέλιμο, γιατί αυτό μάς συνδέει με το παρελθόν μας. Είναι, επίσης, αναγκαίο, να αλλάξουμε κάθε τι που μάς κρατά καθηλωμένους στο παρελθον, γιατί αυτό μάς δίνει ώθηση στο καινούριο. Χρειάζεται σχέδιο, όραμα και σθένος. Αποφάσεις με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Το μνημείο της «Άσβεστης Φλόγας» κρατά «άσβεστο» το παρελθόν στο μεγάλο ταξίδι του μέλλοντος.

Ο Γιάννης Αρμεύτης είναι Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών*

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα