Αθήνα - δανειστές συζητούν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, φαίνεται πως είναι από εκείνα που μέχρι τώρα δυσκολεύουν τις δυο πλευρές στις διαπραγματεύσεις για το νέο Πρόγραμμα Διάσωσης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν συναινούν στην ελληνική πρόταση για εκταμίευση προκαταβολής 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό πακέτο βοήθειας που εκτιμάται γύρω στα 86 δις ευρώ, ώστε με αυτά να ενισχυθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Κατά τις ίδιες

πληροφορίες ωστόσο, και οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν πως η ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να γίνει με bail-in, δηλαδή με χρήματα των τραπεζών, αλλά με εξωτερικά κεφάλαια (bail-out), όπως είχε γίνει και το 2012.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ότι το γενικότερο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίηςης των ελληνικών τραπεζών γίνεται ακόμα πιο δυσχερές λαμβανομένου υπ´ όψιν και του όγκου των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, που αυξάνει την πιθανή έκθεση των τραπεζών σε ζημιές.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε από χθες Τρίτη τις προτάσεις της για ρύθμιση των ιδιωτικών και εταιρικών δανείων. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν τεθεί σε διαβούλευση με το κουαρτέτο των δανειστών, με τους οποίους συναντώνται σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, όμως ακόμα το ελληνικό σχέδιο δεν έχει συζητηθεί.

Οι ζητούμενες από το κουαρτέτο αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία αποτελούν και αυτές σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Λέγεται πως οι δανειστές ζητούν να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση για όλες τις μεταρρυθμίσεις και τους κανόνες που θα αφορούν τους εξαιρετικά ευαίσθητους για την κυβέρνηση (λόγω προβλεπόμενων αντιδράσεων των εργαζομένων), τομείς των απεργιών και των απολύσεων.

Ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα σήμερα ότι οι δανειστές "δεν αποκλείεται να ζητήσουν ταχεία νομοθέτηση και ψήφιση των νέων εργασιακών μέτρων ακόμα και ως προαπαιτούμενα" προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Από την άλλη πλευρά, σύγκλιση θέςσων λέγεται πως έχει επιτευχθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ήταν εξαρχής μία από τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τους εταίρους για διαμόρφωση νόμου μέσω δημόσιας διαβούλευσης έως το τέλος του έτους.

Τέλος, στις κρίσιμες σημερινές διαπραγματεύσεις είναι στο τραπέζι και η εξεταση διαφόρων σεναρίων για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση αυτά τα "επί χάρτου"σενάρια, θα καθοριστούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα