Αθήνα-Λευκωσία χαρτογραφούν τα επόμενα βήματα σε Κυπριακό-ΑΟΖ (BINTEO)

Για τις επόμενες κινήσεις  στο Κυπριακό και τους τρόπους  αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας  συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κύπρο μετά την εκλογή του στην Πρωθυπουργία της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόνισε και υπογράμμισε πως σε ενδεχόμενη λύση

θα πρέπει να τελειώσει ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ενόψει της συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί.

Η Κύπρος, όπως είπε,  θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη. Τόνισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

«Η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και σε αυτή την προσπάθεια η χώρα χρειάζεται αρωγό την Κύπρο, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του και εξήρε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει για έξοδο από την κρίση ο Κύπριος Πρόεδρος».

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης, όχι μόνο μέσα από την άριστη συνεργασίας Κυπρου-Ελλάδας αφού -όπως είπε- το θέμα φορά την ίδια την ΕΕ, και όχι μόνο τα κυριαρχικά διακιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, ώστε να διαφοροποιήσει τις πηγές στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ελληνική στήριξη και η όποια κλιμακούμενη τουκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την κατάσταση στο Κυπριακό και  υπογράμμισε ότι θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί  με θετική πολιτική βούληση.

Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα