Άτομα που εμπλέκονται στην παραγωγή του Captagon στις κυρώσεις ΕΕ κατά Άσαντ

Ακόμα 25 φυσικά και 8 νομικά πρόσωπα πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λίστα κυρώσεων για την κατάσταση στη Συρία, δίνοντας έμφαση σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών και συνδέονται με το καθεστώς Άσαντ, με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Οι περισσότερες από τις καταχωρήσεις αφορούν τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και εμπορία του ναρκωτικού Captagon, καθώς η εμπορία της συγκεκριμένης αμφεταμίνης χρησιμοποιείται από το καθεστώς για πλουτισμό και για άντληση εσόδων

τα οποία επιτρέπουν τη συνέχιση της πολιτικής καταστολής των πολιτών της χώρας.

Το δίκτυο παραγωγής και εξαγωγής του συνθετικού ναρκωτικού Captagon επεκτείνεται στη Συρία αλλά και στον Λίβανο, και πωλείται σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, με κυριότερο προορισμό τις χώρες του Κόλπου σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στη λίστα κυρώσεων προστίθεται μέλη της οικογένειας Άσαντ, μεταξύ τους αριθμός εξαδέλφων του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ηγέτες και μέλη πολιτοφυλακών που συνδέονται με το καθεστώς, καθώς και επιχειρηματίες που συνδέονται στενά με την οικογένεια Άσαντ. Επίσης στις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται άτομα που συνδέονται με τον στρατό και την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Οι υπόλοιπες κυρώσεις αφορούν ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας όπως τις Al-Jabal Security and Protection, Castle for Security and Protection και Aman for Protection and Security, και άτομα που συνδέονται με αυτές. Όπως σημειώνεται, οι εν λόγω εταιρίες αποτελούν εταιρίες βιτρίνα για παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στη στρατολόγηση νέων μελών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι παραστρατιωτικές ομάδες αυτές στηρίζουν τις ενέργειες του καθεστώτος και προχωρούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχίσουν να κάνουν.

Στον κατάλογο κυρώσεων προστέθηκαν ακόμα η ρωσική εταιρία μηχανικών και οικοδομικών κατασκευών Stroytransgaz, και η εταιρία Gecopham η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Συρίας.

Συνολικά ο κατάλογος των κυρώσεων της ΕΕ για την κατάσταση στη Συρία περιλαμβάνει 322 φυσικά και 81 νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ, ενώ απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες στην ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Οι πρώτες κυρώσεις για την κατάσταση στη Συρία επιβλήθηκαν το 2011 ως απάντηση στην καταστολή του καθεστώτος κατά του άμαχου πληθυσμού, με στόχο το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και τομείς της οικονομίας από τους οποίους επωφελείται το καθεστώς. Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την εξαγωγή τροφίμων, φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού από την ΕΕ προς τη Συρία, ενώ περιλαμβάνουν εξαιρέσεις ανθρωπιστικής φύσης που έχουν ενισχυθεί μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μόνιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία βάσει της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012, προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα