Άτυπο Κραν Μοντανά: Τρεις προϋποθέσεις για έναρξη συνομιλιών

Μια νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη θα δείξει κατά πόσον μπορεί να συγκληθεί μια άτυπη σύνοδος στο Κραν Μοντανά, όπου θα ξεκαθαρίσει τι θα συζητηθεί στο επίσημο Κραν Μοντανά. Θα πρέπει, όμως, από την πλευρά μας να μελετηθούν τα εξής, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής:

Α. Προτού αρχίσουν οι συνομιλίες, η Τουρκία θα πρέπει να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, όπως η ίδια η Τουρκία δεσμεύτηκε και όπως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

προτάσσουν. Το λάθος με την Αμμόχωστο ήταν η υπαναχώρηση του Προέδρου από την αρχική του θέση. Ενώ ήταν θέμα πρόταξης, μετακινήθηκε στο πλαίσιο της συνολικής λύσης, διότι υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι ο Ακιντζί ήταν κάτι διαφορετικό και ότι μπορούσε να αποδράσει από την Τουρκία.

Β. Η έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, όπως σχετικές υποδείξεις επί μακρόν γίνονται σε εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μένουν στο ράφι. Τι τον θέλει η Τουρκία τόσο στρατό όταν επιθυμεί διευθέτηση;

Γ.  Η απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να διαπιστωθεί πόσοι είναι οι έποικοι και πόσοι οι Τουρκοκύπριοι. Και μετά την έναρξη της αποχώρησης των εποίκων. Και αν οι εταίροι μας ή/και οι  Βρετανοί και οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό, τότε ας ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας,  όπως συμβαίνει με τους μετανάστες. Άλλωστε στις άλλες χώρες θα έχουν καλύτερες προοπτικές…

Διαβάστε περισσότερα στη «Σ» που κυκλοφορεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα