Αβέρωφ: Στο ΑΚΕΛ δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στην Ευρώπη

Το ΑΚΕΛ προσπαθούσε να μας πείσει πριν από πέντε χρόνια ότι έπρεπε να βγούμε από το Ευρώ και την Ευρώπη και ότι έπρεπε να φέρουμε πίσω την λίρα για να σωθούμε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στην Ευρώπη».

Σε δηλώσεις μετά από συζήτηση που είχε με νέους και φοιτητές σε καφέ στην Αγλαντζιά, o κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μετρά το μέγεθος μιας χώρας αλλά η δύναμη των μυαλών των παιδιών μιας χώρας και έχουμε δυνατά

μυαλά, έχουμε νέους με όρεξη. Οι ευρωεκλογές αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Και το μέλλον της Ευρώπης είναι απόλυτα συνυφασμένο με το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενιών. Ας μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς».

Αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι «βλέπουμε πως εξευτελίζεται η άλλοτε κραταιά αγγλική αυτοκρατορία γιατί άφησαν τους λαϊκιστές να παρασύρουν τον κόσμο. Την ώρα που οι συνειδητοποιημένοι νέοι έμειναν στα καφέ και στην πολυθρόνα τους. Όσοι νέοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα στην Αγγλία, το 75% ψήφισαν υπέρ της παραμονής. Δυστυχώς, πολύ λίγοι νέοι πήγαν να ψηφίσουν και πήγαν μαζικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που καθόρισαν το αποτέλεσμα αλλά τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι νέες γενιές των Άγγλων. Δικό τους πρόβλημα. Εμείς όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα».

«Πριν πέντε ακριβώς χρόνια, το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του κρατούσαν μελέτες για να μας πείσουν ότι έπρεπε να βγούμε από το ευρώ και την Ευρώπη και ότι έπρεπε να φέρουμε πίσω την λίρα για να σωθούμε. Αυτές ήταν οι θέσεις τους. Δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στην Ευρώπη. Γι’ αυτό ζητούμε ψήφο από την κυπριακή κοινωνία, να μας δώσει δυνατή εντολή για να προσπαθήσουμε γιατί έχουμε ρόλο και λόγο και αξιοπιστία στην Ευρώπη. Να κάνουμε ακόμα καλύτερη την Ευρώπη», είπε.

Εμείς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «δεν λέμε ότι η Ευρώπη είναι τέλεια, έχει βεβαίως προβλήματα. Το σπίτι της Ευρώπης έχει ρωγμές αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή έχει ρωγμές το σπίτι που μένω θα το ανατινάξω. Θα πρέπει να προσπαθήσω να το διορθώσω».

Ερωτηθείς για την άφιξη Λουτ στην Κύπρο και τί θα πρέπει να αναμένουμε από την συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «εμείς, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα θέλαμε να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του στο πρώτο στάδιο να συμφωνηθούν οι όροι εντολής. Ευχή μας να υπάρξει κατάληξη. Είμαστε συνειδητοποιημένοι όμως πως για να υπάρξει συμφωνία ακόμα και για τους όρους εντολής χρειάζεται όχι μόνο η συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων. Μακάρι να δούμε φως και να επαναρχίσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς για την σύσκεψη της Δευτέρας για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και κληθείς να σχολιάσει το ότι το ΔΗΚΟ επιμένει πως θα πρέπει να φύγει ο Υπουργός Οικονομικών ως επίσης τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι έχει καταντήσει γραμμόφωνο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το ΑΚΕΛ είναι το τελευταίο που μπορεί να μιλά.

Το θέμα που συζητούμε είναι ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια. Μα πόσο ρηχή μνήμη νομίζει το ΑΚΕΛ ότι έχει η κοινωνία; Θα μας φορτώσουν και τα νομοσχέδια που αυτοί έφεραν κατεπειγόντως στην Βουλή και βάλαμε πλάτες, έστω και αν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Υπεύθυνα στηρίξαμε για την διάσωση της χώρας. Κι αν τότε ήταν αναγκαία για την διάσωση της χώρας με ένα δημόσιο χρέος 80%, σήμερα διασφαλίζεται η σταθερότητα της χώρας να πάμε πριν από το ’12, όταν το δημόσιο μας χρέος σήμερα είναι στο 105%. Ας προβληματιστούμε όλοι. Ας αφήσουμε τα ωραία λόγια που παρασύρουν σε ατραπούς και σε επικίνδυνα μονοπάτια, που οδηγούν σε γκρεμούς που δεν μπορεί να προσμετρηθεί το βάθος τους».

Κληθείς να σχολιάσει τον όρο που θέτει το ΔΗΚΟ για τον Υπουργό Οικονομικών προτού συζητήσει οτιδήποτε, είπε ότι «θεωρώ ότι είναι δύο ζητήματα που δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος να έχει οποιαδήποτε άποψη ή πολιτική θέση. Εδώ διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για την δημόσια υγεία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ποιος διαφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα δημόσια νοσοκομεία; Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε μαζί και με το ΑΚΕΛ το νομοσχέδιο που δίνει δύναμη και εξουσίες στον ΟΚΥπΥ. Θέλουμε και μέσα από το ΓεΣΥ την αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων».

«Το μοντέλο του ΟΚΥπΥ, δηλαδή η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η επιτυχία σε ένα σύστημα εξαρτάται από το πόσο περισσότερη αυτονομία δίδεις. Πέρασαν οι εποχές του συγκεντρωτισμού, άρα το μεγάλο στοίχημα είναι η σωστή αυτονόμηση και εύχομαι το ΑΚΕΛ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που όλοι γνωρίζουμε πόσο συνδεδεμένες είναι μαζί του, να μην μείνουν φραστικά στη στήριξη του ΓΕΣΥ και από την άλλη, δια μέσου των συνδικαλιστών του, να την τορπιλίζουν για να έχουμε πράγματι σωστά αυτονομημένα γενικά νοσηλευτήρια που μαζί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ να δώσουμε την πραγματική επιλογή στον κάθε ασθενή».

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία του τέως Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, στο twitter ότι πολιτικός αρχηγός καλεί τους γιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «οι τοποθετήσεις μας είναι μέσω του Κοινοβουλίου, με την ψήφιση όλων των απαραίτητων νομοθετημάτων και κανονισμών για το ΓεΣΥ. Δεν θα τρέxω ξοπίσω τα social media».

Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΠΚ Πρωτοπορία, Γιώργος Οικονομίδης, είπε ότι « οι ευρωεκλογές είναι αρκετά σημαντικές για τους νέους αφού αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και άρα το δικό μας μέλλον. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πώς επωφελούνται οι νέοι από την ΕΕ λόγω των προγραμμάτων του Erasmus, του Erasmus+ και τα προγράμματα επιχειρηματικότητας».

«Πρέπει να θυμόμαστε το πρόσφατο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ήθελε την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ όμως λόγω του ότι δεν πήγαν να ψηφίσουν άφησαν τους μεγαλύτερους να αποφασίσουν για αυτούς και τώρα είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα