Αβέρωφ: Δεν είναι μόνο ο φόβος, αλλά και η ελπίδα

Οι τοποθετήσεις «επί ενός αποτελέσματος που δεν υπάρχει, θεωρώ ότι ξεφεύγουν του μέτρου», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων αναφορικά με το περιουσιακό, ενώ κάλεσε να μην προκαταλαμβάνουν την οποιαδήποτε συμφωνία είτε όσοι βλέπουν την προοπτική της λύσης ή όσοι βλέπουν τον κίνδυνο της λύσης γιατί στο τέλος ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του.

Εκφράζει, επίσης, την εκτίμηση πως με το συγκεκριμένο πλαίσιο και μορφή

της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι η τελευταία φορά, κατά την άποψη του, που γίνεται προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε μια δημοκρατία είναι σεβαστές οι οποιεσδήποτε απόψεις.

«Οι τοποθετήσεις όμως επί ενός αποτελέσματος που δεν υπάρχει, θεωρώ ότι ξεφεύγουν του μέτρου. Πώς μπορούμε να σχολιάζουμε κριτήρια για το περιουσιακό όταν ακόμα δεν ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των διαπραγματευτών και των τεχνικών επιτροπών; Το τι έχει αποφασιστεί είναι η βασική αρχή του απόλυτου σεβασμού, του ανθρωπίνου δικαιώματος στην περιουσία. Παράλληλα, γνωρίζουμε πως επικαλούμενοι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσεις δεν υπάρχουν μόνο για την Τιτίνα Λοϊζίδου, ούτε για τον Αποστολίδη και Όραμς, αλλά υπάρχει δυστυχώς και η απόφαση Δημόπουλου. Και όπως λέμε στους Τούρκους, δεν μπορούν να βλέπουν την Ευρώπη α λα καρτ, ούτε και εμείς που επικαλούμαστε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα το επικαλούμαστε α λα καρτ», πρόσθεσε.

Εν πάση περιπτώσει, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «θα περιμένουμε τις τεχνικές επιτροπές και τους δύο διαπραγματευτές, αν καταλήξουν, να έχουμε ενώπιον μας τα κριτήρια και εκεί όχι μόνο η πολιτική ηγεσία έχει κάθε δικαίωμα να κάνει την κριτική ή να εκφράσει την στήριξη της, αλλά ας μην ξεχνούμε κάτι, το Κυπριακό δεν είναι θέμα των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών, και αν καταλήξουν σε μία συμφωνία και την προσυπογράψουν αυτή θα εφαρμοστεί».

«Αγνοούμε ένα βασικό στοιχείο, το πιο ουσιαστικό, ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού και οι πολίτες θα την εγκρίνουν ή θα την απορρίψουν. Άρα, ας μην προκαταλαμβάνουμε την οποιαδήποτε συμφωνία είτε όσοι βλέπουμε την προοπτική της λύσης ή όσοι βλέπουν τον κίνδυνο της λύσης γιατί στο τέλος ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση τι εννοεί με το όσοι βλέπουν τον κίνδυνο της λύσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εξαρτάται πώς βλέπει κάποιος ένα ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο.

«Εγώ δεν είμαι εξ εκείνων που θα έρθω και θα πω επίθετα σε όποιους έχουν ενδοιασμούς ότι δεν θέλουν τη λύση. Και θα προστατεύσω τους πολιτικούς και τα οποιαδήποτε κόμματα να εκφράζουν την άποψη τους χωρίς επίθετα, την ίδια, όμως, ώρα που δεν θα δεχτώ ποτέ να χαρακτηριστεί πολιτικός μου αντίπαλος ότι δεν θέλει λύση, μην ακούσω οποιονδήποτε από αυτούς να με χαρακτηρίσουν μειοδότη γιατί πιστεύω στην προοπτική λύση τους Κυπριακού, γιατί μπορεί να κατανοώ τους φόβους και τους κινδύνους που εκείνοι βλέπουν, θέλω και αυτοί να σεβαστούν την έγνοια μου πως υπάρχουν εξίσου ή περισσότεροι κίνδυνοι από την παγίωση των τετελεσμένων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατανοεί την φοβία τους, ας κατανοήσουν και τη θέση τη δική τους ότι βλέπουν και την προοπτική. «Δεν είναι μόνο ο φόβος, είναι και η ελπίδα, δεν είναι μόνο ο κίνδυνος, είναι και η ευκαιρία, γι` αυτό και εμείς στηρίζουμε την ελπίδα, την προοπτική της επανένωσης με ένα αδιαπραγμάτευτο όρο: την διασφάλιση του μέλλοντος του κυπριακού ελληνισμού και όλων των νομίμων πολιτών στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακή λύση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε, παράλληλα, ότι χθες σε συνέντευξη του που έδωσε στον Φιλελεύθερο μίλησε και τόνισε πως η δική του εκτίμηση είναι πως με το συγκεκριμένο πλαίσιο και μορφή της λύσης του Κυπριακού, δηλαδή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι η τελευταία φορά, κατά την άποψη του, που γίνεται προσπάθεια του Κυπριακού με βάση αυτή τη μορφή λύσης.

«Δεν είπα ότι είναι η τελευταία προσπάθεια για το Κυπριακό. Είναι η τελευταία προσπάθεια με αυτή τη μορφή λύσης. Αν αποτύχουμε και δεν είναι διλήμματα που βάζω -ποτέ δεν θα έβαζα διλήμματα για θέματα που έχουν να κάνουν με το εθνικό ζήτημα- εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία, ναι, μπορεί να υπάρξουν νέες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με άλλο μοντέλο λύσης. Και ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιες πιθανότητες υπάρχουν μετά από αυτό το ναυάγιο, να μιλήσουμε για λύση ενιαίο κράτος ή για λύση εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα