Αβέρωφ για Νικόλα: «Δεν περνάει μέρα που να μην τα ισοπεδώσει όλα»

Δεν αναμένουμε λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά τουλάχιστον να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος δήλωσε στη Γεροσκήπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται και κάλεσε τις επόμενες μέρες το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας πως στηρίζουν τον Πρόεδρο σε μια ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, με

τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας περί δύο κρατών, στοχοπροσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Οργανισμού των ΗΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, μόλις επέστρεψε χτες από τη Γερμανία και το Βερολίνο, σημειώνοντας πως προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους συνεργάτες μας στην Ευρώπη, πρόοδος στο Κυπριακό βοηθάει και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για καλυτέρευση των ευρωτουρκικών σχέσεων και αυτό είναι το μείζον μήνυμα που μετέφερε στο Βερολίνο.

Αύριο το  πρωί, είπε, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για επίσης σημαντικές επαφές με παράγοντες τόσο του ευρωκοινοβουλίου όσο και της Κομισιόν αλλά και του φίλου της Κύπρου και του ιδίου προσωπικά, του κ. Μάνφρετ Βέμπερ για να επαναλάβουν και εκεί στις Βρυξέλλες το ίδιο μήνυμα. Είπε τέλος πως είναι απαραίτητη η στήριξη της Ευρώπης για να έχουμε μια θετική κατάληξη.

Απάντηση σε Ν. Παπαδόπουλο

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε

«Δεν περνά μέρα που να μην τα ισοπεδώσει όλα, με έναν ισοπεδωτικό λόγο. Για μήνες έλεγε ότι η Επιτροπή Νικολάτου είναι μια αναξιόπιστη Επιτροπή. Και επειδή κατά τον Νικόλα η Επιτροπή Νικολάτου ήταν αναξιόπιστη Επιτροπή, παραλίγο να τουμπάρει την Κύπρο καταψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς μισθούς και συντάξεις, χωρίς στήριξη στα έργα που γίνονται, χωρίς τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη της στημένης για εκείνον Επιτροπής Νικολάτου έπρεπε οι φάκελοι να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή. Βγαίνει το πόρισμα του Νικολάτου το ενδιάμεσο, προτού καν το διαβάσει, δεν το έχει κανείς μας στα χέρια μας, άρχισε την ισοπέδωση πάλι. Εμείς δηλώνουμε ότι σεβόμαστε, θα μελετήσουμε το πόρισμα και θα σεβαστούμε τα οποιαδήποτε ευρήματά του. Αλλά το ερώτημα το πρώτο προς το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, πώς από τη μια η Επιτροπή Νικολάτου ήταν αναξιόπιστη και τώρα έγινε παντιέρα το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου και πριν καν το διαβάσει βγήκε πα στην Αγία Τράπεζα; Το δεύτερο, παρακολουθήσατε όλοι, για δέκα μέρες από το πρωί ως τη νύχτα ότι τούτη η κυβέρνηση αντί να εξετάσει τους πέντε φακέλους για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας με τους νέους κανονισμούς που ψηφίσαμε, την κατηγορούσε ότι τους εξέτασε με τους προηγούμενους κανονισμούς. Ε θέλω να ξέρει ο κόσμος τις αντιφάσεις του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Εχτές έκανε κριτική γιατί το 50% των υπηκοοτήτων ήταν στις γυναίκες και στα παιδιά, και βάση αυτών που δηλώθηκαν δημόσια έγιναν παράτυπα, αλλά την ίδια ώρα επέμενε ο Νικόλας τις τελευταίες 10 μέρες ότι οι αιτήσεις όλες πρέπει να εξεταστούν με τους νέους κανονισμούς. Και ξέρετε τι λένε οι νέοι κανονισμοί που ψήφισε και ο Νικόλας και το κόμμα του τον Ιούλιο του 2020; Όχι μόνο να πιάνουν υπηκοότητα οι επενδυτές, συν τις γυναίκες τους συν τα παιδιά τους, και οι παππούδες και οι γιαγιάδες και οι πεθεράδες και οι πεθεροί. Έτσι λαλεί αυτό που ψήφισε ο Νικόλας και που επιμένει ότι οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται. Ε, έτσι αντιφατικότητα δεν γνώρισα ποτέ μου στη ζωή. Από τη μια να κάμνεις παντιέρα γιατί έγιναν υπήκοοι οι γυναίκες και τα παιδιά και αν είναι παράτυπο εγώ το δέχομαι, από την άλλη τι λογική έχει και ζητάς την κεφαλή του Αναστασιάδη και της κυβέρνησης επί πίνακι και επέμενες και επιμένεις οι αιτήσεις της Αγίας Νάπας να εξεταστούν με τον νέο κανονισμό; Δηλαδή να καταλάβω ότι ο Νικόλας θέλει εκτός από τους επενδυτές να πιάσουν και οι γυναίκες και τα παιδιά τους και οι πεθερές τους».

Συνάντηση με Δήμαρχο Γεροσκήπου

Aναφορικά με τη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως θα δώσει μάχη για να γίνει η μεταρρύθμιση, αλλά και για να μείνουν οι Ιεροί Κήποι της Αφροδίτης και η πανέμορφη εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, που δεν θα αλλάξει όνομα, απλώς η διοίκηση θα ενοποιηθεί, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα και να πληρώνει ο κόσμος λιγότερους φόρους. Αυτή, συνέχισε, είναι η  σημασία της ΤΑ.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που βρέθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου και που ξεναγήθηκε σε σημαντικά έργα, αξίας πάνω από 10 εκατομμύρια, με δικές  του  πρωτοβουλίες, αλλά και με την στήριξη της κυβέρνησης, υποσχόμενος ότι θα σταθεί δίπλα στον κ. Παυλίδη στην προσπάθεια να ξαναζωντανέψει την παράδοση του τόπου.

Εξάλλου, αναφορικά με τη διαμαρτυρία της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δ. Γεροσκήπου, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε γιατί  διαμαρτύρονται και τους είπε να ευχαριστήσουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα «που τούμπαραν και τη μεταρρύθμιση της ΤΑ», δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι με τους πολλούς που θέλουν μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος, και πως δεν τον πειράζει αν χάσει ψήφους, καθώς «το θέμα είναι να είμαστε σωστοί για τον τόπο μας».

Αύριο στις Βρυξέλλες

«Προετοιμάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε τις επόμενες μέρες και Εθνικό Συμβούλιο, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη αποστολή με τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας περί δυο κρατών. Στοχοπροσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εγώ μόλις επέστρεψα χτες από τη Γερμανία και το Βερολίνο. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δώσουμε ένα μήνυμα ξεκάθαρο στους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Πρόοδος στο κυπριακό βοηθάει και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για καλυτέρευση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το μείζον μήνυμα που μετέφερα στο Βερολίνο.

Αύριο πρωί αναχωρώ για τις Βρυξέλλες για επίσης σημαντικές επαφές με παράγοντες τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Κομισιόν αλλά και τον μεγάλο φίλο και της παράταξης και εμένα προσωπικά και της Κύπρου, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, για να επαναλάβουμε και στις Βρυξέλλες το ίδιο μήνυμα. Είναι απαραίτητη η στήριξη της Ευρώπης για να έχουμε μια θετική κατάληξη. Δεν αναμένω λύση του κυπριακού στη Γενεύη αλλά τουλάχιστον να είναι απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΔΗΚΟ για τις πολιτογραφήσεις
 

Keywords
Τυχαία Θέματα