Αβέρωφ: Θα επαναδιεκδικήσω την Προεδρία του ΔΗΣΥ

Την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΔΗΣΥ στο πλαίσιο του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος, εξέφρασε ο νυν Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν νιώθει κουρασμένος από τα πολλά χρόνια στην πολιτική παρά το κόστος που υπάρχει στην προσωπική ζωή.

Ερωτηθείς αν

θα υπάρχουν στελέχη που θα τον αμφισβητήσουν, ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται περί αμφισβήτησης σε μια δημοκρατική διαδικασία.

Όσον αφορά στις θέσεις του ΔΗΣΥ και αν αυτές αναμένεται να αλλάξουν στο μέλλον, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι πολιτικοί περνούν μια «κρίση αξιοπιστίας» με τους πολίτες κι αυτό επειδή λέγονται πολλά «θα». Ως εκ τούτου, παρέπεμψε στο συνέδριο ώστε να καταρτήσει η νέα ηγεσία με βάση τις αποφάσεις.

Στην ερώτηση αν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς, ενώ επισήμανε ότι οι συνεχείς σκέψεις από τους πολιτικούς για το πώς θα βρεθούν στον προεδρικό θώκο αποτελούν «κατάρα για τον τόπο», την ώρα που οι εθνικές προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες.

Όπως είπε ο ίδιος, οι εν λόγω προκλήσεις αποτελούν έναν «νέο Γολγοθά» για τον τόπο και κάλεσε άπαντες να επιδείξουν ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης. Παρατήρησε δε ότι η στάση που τηρούν τα κόμματα είναι μια «εθνική στάση», καθώς όλοι δήλωσαν στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως ο κ. Νεοφύτου ανέμενε ότι σε κάποια χρονική στιγμή η Τουρκία θα προχωρούσε σε κάποιες ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο.

«Θεωρώ ότι ο κυριότερος λόγος που έκαναν αυτή την ενέργεια έχει να κάνει με ευρύτερα ζητήματα. Η Τουρκία επένδυσε πολλά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να χτίσει υποδομές και να είναι ο διαμετακομιστικός σταθμός φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από τη μια θα απεξαρτιόταν από τους Ρώσους και από την άλλη θα είχε μια κάποια εξάρτηση της Ευρώπης προς την Τουρκία» είπε.

Ωστόσο τώρα η χώρα βλέπει τον εαυτό της να μένει εκτός παιχνιδιού και βρίσκει προφάσεις ότι θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων τα οποία «είναι προστατευμένα», σημείωσε προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε θεώρησαν ότι το κράτος του 1960 είναι ένα ελληνικό κράτος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και το κυπριακό Σύνταγμα του 1960 είναι ένα δικοινοτικό κράτος κι έχουν δικαιώματα και οι τουρκοκύπριοι, όπως και υποχρεώσεις. Οι Τουρκοκύπριοι το 1964 έφυγαν από τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 1974 με την τουρκική εισβολή έγινε διαχωρισμός σε ζώνες. Άρα υπάρχουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Μπορεί, πρόσθεσε, στην διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου να υπάρχουν ανοιχτά θέματα, ωστόσο στο ζήτημα του φυσικού αερίου δεν υπάρχουν διαφορές, είναι συμφωνημένο για μετά τη λύση ότι τα έσοδα πάνε στο κεντρικό κράτος και αφού καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας του και οι επενδύσεις σε κεντρικό επίπεδο, αυτά κατανέμονται στις συνιστώσες πολιτείες με συγκεκριμένη φόρμουλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα