Αβ.Νεοφύτου: Πρωτίστως εθνικοί οι λόγοι που θέλουμε λύση

"Ασφαλώς και δεν είναι οικονομικοί οι κατ’ εξοχήν λόγοι για τους οποίους επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού. Οι λόγοι είναι πρωτίστως εθνικοί. Και έχουν να κάνουν με την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς την απειλή και τον φόβο να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας 365 μέρες τον χρόνο", αναφέρει σε ομιλία του προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, σε γεύμα που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ για τον επιχειρηματικό κόσμο, ανέφερε ότι η "πατρίδα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο".

επιθυμία μας για λύση δεν θολώνει το ρεαλισμό με τον οποίο λειτουργούμε και εκτιμούμε τα δεδομένα: Οι προθέσεις της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί και ούτε έχουμε φτάσει στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία είναι από μόνη της δύσκολη και επίπονη. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Η πατρίδα απαιτεί αυτές τις ώρες εθνική ενότητα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Η εθνική ενότητα δεν προϋποθέτει ομογνωμία. Η ειλικρινής διαφωνία και η διαφορετική άποψη, μόνο καλό έχουν να προσφέρουν", συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να "είμαστε προσεκτικοί με κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα τη δικοινοτικότητα. Αμφισβητώντας τη δικοινοτικότητα, της είναι σαν να αμφισβητούμε άθελα μας το κράτος αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία", σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες συνοπτικά για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε κάθε κεφάλαιο που συζητείται:

"Πρώτο: Διασφαλίσαμε τις ευρωπαϊκές αρχές της λύσης. Με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και απόλυτο σεβασμό των βασικών ελευθεριών. Διασφαλίσαμε το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, το δικαίωμα απόκτησης ιδιοκτησίας και το δικαίωμα της ελεύθερης ενάσκησης οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.

Δεύτερο: Διασφαλίσαμε τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου. 80% Ελληνοκύπριοι και 20% Τουρκοκύπριοι. Με την προϋπόθεση ότι για να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος ως πολίτης της Ομόσπονδης Κύπρου θα πρέπει να προηγηθούν τέσσερις Έλληνες πολίτες, διασφαλίζουμε άπαξ και δια παντός ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία.

Τρίτο: Συζητάμε σήμερα για μια Κύπρο που θα είναι οικονομικά υγιής. Με τη συνδρομή για πρώτη φορά των ευρωπαϊκών θεσμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως θα εξηγήσω σε πολύ λίγο.

Τέταρτο: Συζητάμε σήμερα, στη βάση χαρτών, που για πρώτη φορά κατατέθηκαν και από τις δύο πλευρές. Να θέσουμε ξανά ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου υπό τον έλεγχο της ομόσπονδης πια Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να ανακτήσουμε υπό τη δική μας διοίκηση σημαντικά εδάφη που χάσαμε με την εισβολή του 1974. Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να πετύχουμε την επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη δική μας διοίκηση. Διασφαλίσαμε το δικαίωμα επιστροφής όλων ανεξαίρετα των προσφυγών στα χωριά και τις πόλεις τους, εάν αυτοί το επιθυμούν.

Πέμπτο: Διασφαλίσαμε τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Και ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα είτε της επιστροφής του συνόλου της περιουσίας του είτε της επιστροφής μέρους αυτής είτε της ανταλλαγής ή και της αποζημίωσης.

Έκτο: Συζητάμε σήμερα, για πρώτη φορά, με την Τουρκία. Αυτό που για τόσες δεκαετίες επιδιώκαμε. Συζητάμε την ασφάλεια μας, αλλά και την εξασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να ενστερνισθεί τις ανησυχίες μας και βλέπουμε να έχουμε για πρώτη φορά κατανόηση και ανταπόκριση. Δεν αποδεχόμαστε στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο να υπάρχουν ξένα στρατεύματα και «προστάτιδες» τρίτες χώρες με μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν είναι αποδεκτό".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε, επίσης, στις αρχές διαπραγμάτευσης στο κομμάτι της οικονομίας, τονίζοντας ότι "διαπραγματευτική τακτική της πλευράς μας είναι ότι τα όσα θα συμφωνηθούν, να μην προκαλούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού είναι εκ των κυριότερων επιχειρημάτων που επικαλείται η πλευράς μας. Η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και η απρόσκοπτη και πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελούν όχι μόνο τον στόχο, αλλά και το κυρίαρχο στοιχείο της επιδιωκόμενης λύσης".

"Η οικονομία θα είναι ενοποιημένη με ένα νόμισμα, το ευρώ, και θα έχει μια Κεντρική Τράπεζα. Θα διαμορφωθεί ένα Σύμφωνο Εσωτερικής Σταθερότητας, το οποίο θα διέπεται από Ομοσπονδιακό Νόμο και θα ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το Σύμφωνο θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος, δαπάνες και έσοδα θα εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της Κυβέρνησης (Ομοσπονδιακό, συνιστώσες πολιτείες ακόμα και τοπικές αρχές). Οι έμμεσοι φόροι, όπως ΦΠΑ, δασμοί, φόροι κατανάλωσης, θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ οι άμεσοι φόροι θα επιβάλλονται από τις συνιστώσες πολιτείες. Όλες οι Κρατικές Ενισχύσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο περί Εταιρειών Νόμος θα θεσπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και άρα θα εφαρμόζεται ενιαία σε όλη την επικράτεια της Ενωμένης Κύπρου. Θα υπάρχει ένας έφορος εταιρειών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, το Χρηματιστήριο Αξιών και άλλοι σημαντικοί χρηματοοικονομικοί θεσμοί θα είναι κάτω από το Ομόσπονδο Κράτος χωρίς παραρτήματα και η ίδια νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια του νησιού. Τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και υγείας θα είναι ξεχωριστά".

Μίλησε, επίσης, για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν αναλόγως των περιοχών που θα επιστραφούν και της εκτίμησης της αξίας της γης και των ακινήτων που θα γίνει, λέγοντας ότι "ακούγονται αστρονομικά ποσά. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι η αγορά δεν λειτουργεί με αυτούς τους ακραίους κανόνες. Ξεχνούμε ότι ήδη υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αφού μειώνουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα αστρονομικά ποσά με τα οποία κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν φόβο:

σημαντικές περιουσίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

σημαντικές περιουσίες, στις περιοχές υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους και

περιουσίες θα ανταλλαγούν με αντίστοιχες τουρκοκυπριακές περιουσίες στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή.

Και να ξεκαθαρίσω κάτι: Τα οποιαδήποτε ποσά που θα χρειαστούν για αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, θα καταβληθούν στο τέλος από τους χρήστες που θα κριθεί ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο".

"Το ποσό που αφορά στις αποζημιώσεις δεν είναι ένα ποσό το οποίο από την πρώτη μέρα θα πρέπει να κατατεθεί σε κάποιο ταμείο και να δοθεί ως δάνειο στους χρήστες για να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες....Τα στοιχεία ενεργητικού θα αποκτήσουν αξία είτε οι ιδιοκτήτες τα λάβουν πίσω είτε μέσω αποζημίωσης ή ανταλλαγής".

"Θα αναφερθώ σε μια ακόμη ανησυχία που ακούγεται και αφορά στο κόστος εγκαθίδρυσης του ομόσπονδου κράτους. Δεν αντιλέγω ότι η δημιουργία μιας κεντρικής ομοσπονδιακής δομής θα επιφέρει κάποια αυξημένα έξοδα. Από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης δεν θα ασκούνται και από τις συνιστώσες πολιτείες, αυτό σημαίνει εξοικονομήσεις στο επίπεδο των κρατιδίων. Πιο σημαντικό, όμως, είναι οι εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες όχι μόνο υπερκαλύπτουν τα αυξημένα έξοδα, αλλά δημιουργούν και πλεονάσματα".

Keywords
Τυχαία Θέματα