Αύριο η απόφαση για παρακολούθηση δημοσιογράφων- Εξηγήσεις ζητεί η Βουλή (VID)

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στις 11 Ιανουαρίου η πρόταση της Κομισιόν για παρακολούθηση δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η απόφαση λήφθηκε με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της επιτροπής, με τον πρόεδρο της, Άριστο Δαμιανού, να αναφέρεται σε ευρωπαϊκό Κανονισμό που όπως εξελίσσεται θα αφορά στην ανελευθερία του Τύπου και να καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της.   

Όπως δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού, «θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμα ενημέρωσης από πλευράς

κυβέρνησης για την θέση που τήρησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά την ίδια ώρα ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης ψήφισης αυτού του Κανονισμού θα δημιουργηθεί και σοβαρό δημοκρατικό έλλειμα το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το Κράτος Δικαίου. Οι δημοσιογραφικές ελευθερίες είναι πολιτικές ελευθερίες και άρα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες και βεβαίως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει την δική της στάση στα ευρωπαϊκά φόρα.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης σημειώνει στο Σίγμα ότι υπήρχε τρόπος πολύ πιο έγκαιρης αντίδρασης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εξ υπαρχής τα εθνικά κοινοβούλια -εφόσον κρίνουν ότι η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης, Κανονισμού ή Οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκρούεται με τις δικές τους αρμοδιότητες ή με θεμελιώδεις Αρχές Δικαίου- δικαιούνται να υποβάλλουν αιτιολογημένη ένσταση, δείχνοντας όπως λέγεται «κίτρινη κάρτα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να κρίνει τι δέον γενέσθαι», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Πρόσθεσε ότι «τα δε κράτη, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διά των κυβερνήσεων τους, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις, τροπολογίες, ή και να απορρίπτουν την εισαχθείσα νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της συναπόφασης».

Το τελικό κείμενο των ευρωπαϊκών θεσμών να αναμένεται να διαμορφωθεί αύριο.

Η Ελένη Σταύρου ανέφερε πως, «εμείς αρνούμαστε κάθε είδους παρακολούθηση και παραβίαση των δημοσιογράφων. Αν η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, είναι διαφορετική, εμείς θα πάμε εναντίον του κόμματος».

Με την σειρά του ο Κώστας Μαυρίδης σημείωσε ότι, «ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσουμε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε η ίδια η διαδικασία την οποία τα κράτη – μέλη θέλουν να επιλέξουν για διασφάλιση εθνικών συμφερόντων, θα πρέπει να είναι όντως μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη διαδικασία και όχι πολιτικό εργαλείο των κυβερνήσεων».

Ο Δημήτρης Παπαδάκης τόνισε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ξεκάθαρα και αυστηρά πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις παρακολουθήσεων δημοσιογράφων θα είμαι κάθετα απέναντι. Πρέπει να προστατεύουμε την λειτουργία της δημοκρατίας».

Υπέρ της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και της τήρησης του απορρήτου τάχθηκε με ανακοίνωσή του και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος καλεί τα συντεταγμένα Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία, καθώς και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, να ενεργοποιηθούν άμεσα, στο πλαίσιο εφαρμογής των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διασφάλιση της Ανεξαρτησίας του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος και τήρησης του Δημοσιογραφικού Απορρήτου».   

Για να προσθέσει ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είναι στην διάθεση των Οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημοσιογραφικού κόσμου για την διαφύλαξη του Δημοσιογραφικού Απορρήτου, που είναι συνυφασμένο με την τήρηση της Αρχής της Νομιμότητας. 

Διαβάστε επίσης: Παρακολούθηση δημοσιογράφων με πρόφαση την εθνική ασφάλεια και την τρομοκρατία

Δείτε το ρεπορτάζ:

Τι αναφέρει στις Τομές στα Γεγονότα ο σύμβουλος ενημέρωσης του Σίγμα, Γιάννης Καρεκλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα