Μπάιντεν: Χαιρετίζει την εκεχειρία στην Υεμένη, αλλά κρίνει «δεν είναι αρκετή»

Ο  Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν "καλωσόρισε" την Παρασκευή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη για μια δίμηνη εκεχειρία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προσφέρει "μια πολυαναμενόμενη προσωρινή ανακούφιση στον πληθυσμό", κρίνοντας την εκεχειεία αυτή ωστόσο ότι "δεν είναι αρκετή".

Αυτή η συμφωνία μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι περιέχει "σημαντικές αποφάσεις αλλά αυτή δεν αρκεί", τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση, προσθέτοντας: "οι διαπραγματευτές πρέπει να κάνουν το δύσκολο και απαραίτητο

βήμα προς έναν πολιτικό συμβιβασμό που μπορεί να επιφέρει διαρκής ειρήνη σε όλο τον λαό της Υεμένης".

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο της Υεμένης, καλωσόρισε την Παρασκευή την επιτευχθείσα συμφωνία για εκεχειρία δύο μηνών. Σε ανακοίνωσή της εκφράζει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης συμφώνησαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια σε μία εθνική εκεχειρία. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από το Σάββατο, οπότε ξεκινά και το Ραμαζάνι. Στο πλαίσιό της θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ανέφερε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Η στρατιωτική συμμαχία, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.

Οι εμπόλεμες πλευρές συζητούν επίσης την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων. Μεταξύ αυτών είναι 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου Χάντι. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα