Μπάιντεν: Εξέφρασε τη λύπη του για αύξηση βίας κατά της ασιατικής κοινότητας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση της βίας κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη φονική επίθεση στην Τζόρτζια και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να σταθούν ενωμένοι ενάντια στο μίσος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στην πολιτεία αυτή.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκαν για περισσότερο από μια ώρα με ηγέτες και νομοθέτες από την κοινότητα

των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής της πολιτείας αυτής, η οποία συγκλονίστηκε αυτήν την εβδομάδα από την δολοφονία από έναν νεαρό οκτώ ανθρώπων, εκ των οποίων έξι ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής, σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, έπειτα από έναν χρόνο κατά τον οποίο αυξάνεται η βία κατά μελών της κοινότητας αυτής.

"Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα (του δράστη) ένα ξέρουμε: οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής ανησυχούν και στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ξυπνούσαν κάθε μέρα με το αίσθημα ότι η ασφάλειά τους και αυτή των αγαπημένων τους προσώπων βρισκόταν σε κίνδυνο", υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

"Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και εξαρτάται από όλους μας, όλους μας μαζί, να το κάνουμε αυτό να σταματήσει", δήλωσε ο Μπάιντεν έπειτα από τη συνάντηση που είχε, καλώντας τους αμερικανούς βουλευτές να υιοθετήσουν νομοσχέδιο COVID-19 για τα εγκλήματα μίσους, το οποίο θα επεκτείνει την αναθεώρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των εγκλημάτων μίσους που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.

Η Χάρις, η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασιατικής καταγωγής, συνέδεσε τη βία με την μακρά ιστορία ρατσισμού στις ΗΠΑ.

"Ο ρατσισμός είναι πραγματικός στην Αμερική και πάντα ήταν. Η ξενοφοβία είναι πραγματική στην Αμερική και πάντα ήταν. Ο σεξισμός επίσης", δήλωσε η Χάρις. "Ο πρόεδρος κι εγώ δεν θα σιωπήσουμε. Δεν θα το ανεχτούμε. Πάντα θα μιλάμε κατά της βίας, των εγκλημάτων μίσους και των διακρίσεων όπου και όποτε διαπράττονται", σημείωσε.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 21χρονο για τις δολοφονίες την Τρίτη των οκτώ ανθρώπων σε τρία σπα εντός και κοντά στην Ατλάντα. Οι ανακριτές δήλωσαν ότι ο ύποπτος, κάτοικος περιοχής της πόλης αυτής, ο οποίος είναι λευκός, άφησε να εννοηθεί ότι οδηγήθηκε στη διάπραξη βίας από σεξουαλική απογοήτευση. Ωστόσο πολιτικοί ηγέτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των πολιτών εικάζουν ότι οι δολοφονίες αυτές είχαν τουλάχιστον εν μέρει ως κίνητρο ένα αίσθημα κατά της κοινότητας ασιατικής καταγωγής.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι η αύξηση των επιθέσεων εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κοινότητα αυτή μπήκε στο στόχαστρο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Χθες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η βία επιδεινώθηκε από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφερόταν επανειλημμένως στον νέο κορονοϊό ως "ο ιός της Κίνας".

Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να κυματίζει μεσίστια η σημαία στον Λευκό Οίκο για να τιμηθούν τα θύματα των επιθέσεων αυτών στην περιοχή της Ατλάντα.

Διαβάστε επίσης: «Μάχη» Μπάιντεν με τις σκάλες του Air Force One (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα