Μπαράζ διαβουλεύσεων εν όψει επανέναρξης διαλόγου

Διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα εν όψει αναμενόμενης επανέναρξης συνομιλιών

Εβδομάδα διαβουλεύσεων μπορεί να χαρακτηριστεί η τρέχουσα εβδομάδα, αφού επιστρέφει στην Κύπρο για επαφές, στα μέσα της εβδομάδας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, εν όψει και του δείπνου που θα παραθέσει την προσεχή Κυριακή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ,

εν όψει της καθόδου του, ο κ. Έιντε επικοινώνησε με τους δύο ηγέτες για καθορισμό της κοινωνικής συνάντησης, αλλά κυρίως για να συζητήσει μαζί τους «νέους τρόπους», που θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην Κύπρο θα βρίσκεται και ο Τζόναθαν Άλαν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για θέματα άμυνας και πληροφοριών στο Φόρεϊν Όφις, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Γενεύης.

Ο κ. Αλαν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη, 30 Μαρτίου. Ο Βρετανός διπλωμάτης αναμένεται να έχει επαφές και στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απουσιάζει στη Μάλτα το διήμερο 29-30 Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Άλαν ως επίσκεψη ρουτίνας, υπό την έννοια ότι διατηρεί τακτική επαφή με παράγοντες που ασχολούνται με το Κυπριακό.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ερώτημα στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες, δεν αφορά τόσο την επανέναρξη αυτή καθ’ αυτήν των συνομιλιών, αλλά το «τι μέλλει γενέσθαι», το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις - δεδομένων των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς.

Το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 βασικές ελευθερίες που προέβαλε η Τουρκία στις συνομιλίες στην Ελβετία, το οποίο οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «ανεδαφικό», καθώς και άλλες θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως η απαίτηση για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, η επαναφορά του όρου που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν για συναπόφαση Ε/κ και Τ/κ σε θέματα που αφορούν την ορθή λειτουργία του κράτους όπως επίσης και η αντίληψη που έχουν για το τι εστί «πολιτική ισότητα», δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία.

Υπήρξε οπισθοδρόμηση από τουρκικής πλευράς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά έκανε πάρα πολύ γενναιόδωρες κινήσεις.

Όπως διαφάνηκε, ο κ. Ακιντζί εγκατέλειψε τις συνομιλίες σε ένα κομβικό σημείο, όταν η Τουρκία δεν ήθελε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό. Συναφής με αυτή την εξέλιξη είναι και η τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο λόγος που διακόπηκαν οι συνομιλίες είναι γιατί “η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνόησε τα δικά μας θετικά βήματα” και δεν έλαβε υπόψη της τις δικές μας επιθυμίες. Εμείς, πρόσθεσε, γνωρίζουμε και τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα