Μπαρμπέιντος: Δεν αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ ως επικεφαλής του κράτους

Το νησί Μπαρμπέιντος έγινε επισήμως σήμερα προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και έπαψε να αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους.

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυκτα γεννήθηκε η νέα δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του Μπαρμπέιντος.

«Εμείς,

οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε.

Το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1966, έπειτα από 400 χρόνια.

Το νησί, γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα, έχει πλέον επικεφαλής την πρόεδρο Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτρια της χώρας μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο.

Η Μέισον ορκίστηκε χθες τα μεσάνυκτα στη διάρκεια επίσημης τελετής.

«Ειδικοί δεσμοί με την Κοινοπολιτεία»

Η τελετή για την ορκωμοσία της νέας προέδρου, στην οποία παρέστησαν ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπως και η Ριάνα, δεν ήταν ανοικτή για το κοινό.

Όμως στο Μπαρμπέιντος ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της covid-19 ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Μετά τους κανονιοβολισμούς και ένα σόου με πυροτεχνήματα, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του νησιού και μουσική, η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ ανακήρυξε τη Ριάνα εθνική ηρωίδα.

Η Μότλεϊ δήλωσε ότι στην 33χρονη σταρ θα δοθεί η τιμή του Εθνικού Ήρωα του Μπαρμπέιντος υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Το Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του χθες Δευτέρα.

Ωστόσο η Μότλεϊ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποία έδωσε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας.

«Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», εκτίμησε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.

Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί.

«Οι ανισότητες στον πλούτο, η ικανότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη γυναίκα.

Όμως κάποιοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία covid-19 κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό.

Πριν την πανδημία σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων.

Η ανεργία πλησιάζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπαρμπέιντος, Ελισάβετ,barbeintos, elisavet