Μπαρνιέ: Η μεταβατική περίοδος του Brexit δεν είναι δεδομένη

Η “μεταβατική περίοδος” δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν το Λονδίνο συνεχίσει να επιμένει σε μια σειρά από παρεκκλίσεις, προειδοποίησε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέ, μεταφέροντας στον Τύπο τα αποτελέσματα του γύρου διαπραγμάτευσης ΕΕ - ΗΒ που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ Μπαρνιέ, παραπέμποντας στην πολιτική εντολή που έχει λάβει από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί τις τρεις παρεκκλίσεις που ζητά το Λονδίνο, δηλαδή (1) το να μην επεκταθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που

θα φτάσουν στο ΗΒ κατά τη μεταβατική περίοδο, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, (2) επιθυμεί να έχει δικαίωμα απόρριψης κάθε νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα προκύψει κατά τη μεταβατική περίοδο, αν δεν είναι αρεστή στη χώρα αυτή και (3) επιθυμεί να έχει δικαίωμα συμμετοχή στις πολιτικές στον τομέα της δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, αλλά με δικαίωμα επιλεκτικής αποχώρησης τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη της εν λόγω περιόδου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε, επιπλέον, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πως για τη μεταβατική περίοδο πρέπει να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός που “θα επιταχύνει τις διαδικασίες επί παραβάσει”, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια παράβαση του κοινοτικού δικαίου κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, καθώς η κανονική διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση” και ήταν σαφής πως κακώς η διάταξη αυτή (που υπάρχει σε κείμενο που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων την Τρίτη) έτυχε αυτής της αποδοχής και περιγραφής - καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι “διάταξη τιμωρία - punishment clause”. Πρόκειται απλά για μια κατά προτεραιότητα διαδικασία επί παραβάσει, φτιαγμένη για τα πλαίσια της μεταβατικής περιόδου.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μια νομική πρόταση για τη μεταβατική περίοδο και ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί πως ο χρόνος περνάει πάρα πολύ γρήγορα, καθώς τον επόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να υπάρχει μια ολόκληρη συνθήκη αποχώρησης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες και για τα άλλα δύο θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το ΗΒ αυτή την εβδομάδα.

Σε σχέση με τον μηχανισμό επιβολής της συμφωνίας αποχώρησης, ο κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε πως το ΗΒ έχει ακόμα σημαντικές αντιρρήσεις για τον τρόπο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ για το θέμα της νήσου της Ιρλανδίας σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές: (1) να λυθεί το θέμα στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, (2) να υπάρξει νομικό πακέτο συγκεκριμένων λύσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας της Μ. Παρασκευής και (3) να προβλεφθεί πλήρης “ρυθμιστική και κανονιστική ευθυγράμμιση” του ΗΒ με την ΕΕ στα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας της Μ.Παρασκευής.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε, ακόμη, πως οι δύο πρώτες επιλογές θα συνεχίσουν να συζητούνται παράλληλα με την τρίτη, προειδοποιώντας ότι η επιλογή του ΗΒ να αφήσει την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, συνεπάγεται σε κάθε περίπτωση “κάποιους συνοριακούς ελέγχους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα