Μπένετ: Ηθική υποχρέωση του Ισραήλ να μεσολαβήσει στην ουκρανική κρίση

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του έχει «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει στην αναχαίτιση των μαχών στην Ουκρανία, ακόμη και αν οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι «μεγάλες».


Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το Σάββατο, προτού πετάξει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μπένετ, ο οποίος ενήργησε έπειτα από αίτημα του Κιέβου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας, είχε επίσης τρεις

τηλεφωνικές συνομιλίες σε 24 ώρες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπένετ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω» σχετικά με τις συνομιλίες του, αλλά το Ισραήλ θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες. «Το θεωρώ ως ηθική μας υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», είπε.

Ο Μπένετ έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει μια προσεκτική γραμμή όσον αφορά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Ρωσία, η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική του Ισραήλ, Συρία. Ο Μπένετ δεν έχει καταδικάσει σθεναρά τη ρωσική εισβολή, τονίζοντας αντ` αυτού τις ισχυρές σχέσεις του Ισραήλ με τη Μόσχα και το Κίεβο.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το ταξίδι του Μπένετ έγινε σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες ότι ο Μπένετ μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειες του Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Αγιελέτ Σακέντ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα προετοιμάζεται να υποδεχθεί 100.000 άτομα από Ρωσία και Ουκρανία βάσει νόμων που επιτρέπουν σε άτομα με αποδεδειγμένη εβραϊκή καταγωγή να γίνουν ισραηλινοί πολίτες, με μια ομάδα 300 Ουκρανών Εβραίων να επρόκειτο να καταφθάσει την Κυριακή.

Η Σακέντ δήλωσε επίσης ότι από το ξέσπασμα της σύγκρουσης 2.034 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει στο Ισραήλ, το 90% των οποίων δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του «νόμου της επιστροφής» που ισχύει για όσους έχουν εβραϊκή καταγωγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα