Μπιλ Γκέιτς: H καταστροφή οικοσυστημάτων, πολύ χειρότερη από την πανδημία

Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει στρέψει την προσοχή του στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης. 

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Πως να αποφευχθεί μία κλιματική καταστροφή» και μίλησε στο euronews και τον Τζέρεμι Γουίλκς στο πλαίσιο της εκπομπής Global Conversation.

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Μπιλ Γκέιτς: «Έχουμε ανάγκη από δεκάδες καινοτόμες λύσεις καθώς υπάρχουν

πολλές πηγές εκπομπών αερίου. Λύση δεν είναι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα πράσινα καύσιμα των αεροσκαφών ή το τεχνητό κρέας. Πρέπει να δούμε τις κατασκευές, τη γεωργία, τις οικοδομές, υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Όμως η ζημιά και η καταστροφή, η μόνιμη καταστροφή των οικοσυστημάτων είναι πολύ, πολύ χειρότερη ακόμη και από την κορυφαία έξαρση της πανδημίας»

Euronews: «Αναρωτιέμαι τι πιστεύετε για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που συνδέει τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία με τις πράσινες επενδύσεις. Δεν δίνονται χρήματα εάν δεν υπάρξει επένδυση σε κάτι πράσινο. Πιστεύετε ότι αρκεί αυτή η κίνηση;»

Μπιλ Γκέιτς: «Πιστεύω ότι είναι φανταστικό. Πρόκειται για μεγάλη δέσμευση. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των πλάνων. Συνεπώς η επιστημονική μας ομάδα, που έχει χρηματοδοτήσει όλες τις start-up εταιρείες, θα προσπαθήσει να συνεργαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο με την Ευρώπη για αυτά τα project. Πρέπει να δοκιμάσουμε πράγματα, να τα δοκιμάσουμε σε κλίμακα».

Euronews: «Πολλοί τηλεθεατές ρωτούν για λύσεις βασισμένες στη φύση, όπως η δεντροφύτευση για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ένας σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε;»

Μπιλ Γκέιτς: «Εάν πούμε ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε κάτι, τα δέντρα καίγονται ή πεθαίνουν κάθε 40 χρόνια. Το κόστος ανά τόνο για να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο ας πούμε σε διάστημα 4000 ετών είναι πολύ, πολύ υψηλό. Συνεπώς το να ξεφορτωθούμε τις εκπομπές ρύπων μέσω αυτών των διαδικασιών είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε 51 εκατομμύρια τόνους εκπομπών ρύπων ετησίως».

Διαβάστε επίσης 

Covid19: Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου CureVac το 4ο τρίμηνο του έτους

Πηγή: Euronews 

Keywords
Τυχαία Θέματα