Μπλέκουν την Κύπρο σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων σε σειρά του Netflix

Αναφορά στην Κύπρο και σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων γίνεται σε σειρά του Netflix.

Πρόκειται για την σειρά The Marked Heart.  Η Valeria και ο Simón είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που γιορτάζει την επέτειό του. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο υπέροχα παιδιά και η ζωή τους φαίνεται τέλεια. Μία ημέρα, εντελώς ξαφνικά, το λάστιχο του αυτοκινήτου τους σκάει, αποφεύγουν ένα φορτηγό

που έρχεται κατά πάνω τους από το αντίθετο ρεύμα και χτυπούν σε ένα δέντρο.

Ο Simón χάνει τις αισθήσεις του και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό σπεύδουν να βοηθήσουν. Αντ᾽ αυτού όμως, αρπάζουν την Valeria και φεύγουν, ενώ μάλιστα ένας από αυτούς, ο Mariachi, τηλεφωνεί σε κάποιον και ακούγεται να λέει «έχουμε δωρητή».

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, βλέπουμε την Valeria να ολοκληρώνει ένα μαραθώνιο και να φωτογραφίζεται από μία γυναίκα ονόματι Camila. Η δεύτερη, φεύγοντας βιαστικά επειδή έχει αργήσει στον δικό της γάμο, πέφτει πάνω στην Valeria.

Παντρεύεται τον Zacarías, ένα πλούσιο και πολύ επιτυχημένο σύμβουλο σε πολιτικές εκστρατείες. Κατά την διάρκεια της τελετής, η Camila καταρρέει. Ο γιατρός λέει στον Zacarías ότι η ανάγκη για μεταμόσχευση καρδιάς είναι επείγουσα, ωστόσο, βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα μεταμοσχεύσεων, οπότε έχει λίγες πιθανότητες να βρει δότη.

Η γυναίκα του Simón  δολοφονείται για να της αφαιρεθεί η καρδιά και να μεταμοσχευτεί στην Καμίλα. Αναζητώντας εκδίκηση, ο Σιμόν βυθίζεται στον επικίνδυνο κόσμο της εμπορίας οργάνων.

Η αναφορά στη Κύπρο

Το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι η στιγμή που ενώ ο Σιμόν προσπαθεί να βρει άκρη για τον θάνατο της γυναίκας του, ένας αστυνομικός τον ενημερώνει πως η εμπορία οργάνων είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στο τρίτο επεισόδιο, ο αστυνομικός ανέφερε πως από τις 120.000 μεταμοσχεύσεις που γίνονται κάθε χρόνο, το πέντε με δέκα τοις εκατό είναι παράνομες. Είναι ένα έγκλημα που αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στο Κόσοβο, στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, λέει ο ηθοποιός. 

Σημειώνεται ότι δεν γίνεται αναφορά αν τα περιστατικά εμπορίας οργάνων αφορούν τα κατεχόμενα ή τις ελεύθερες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, ο Αχμέτ Γκιούλε, σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι υπάρχει υποψία για παράνομο εμπόριο οργάνων στο νοσοκομείο του λεγόμενου πανεπιστήμιου Εγγύς Ανατολής, μεταξύ Ουκρανών, που ενεργούν ως δότες οργάνων, και Ισραηλινών που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις.

Συγκλόνισε το παγκύπριο

Επίσης, πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά ήταν η σύλληψη του διαβόητου εγκεφάλου παράνομου κυκλώματος εμπορίας οργάνων, Μόσχε Χάρελ από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 2018. Εναντίον του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2010.

Ο Χάρελ ψάρευε ανυποψίαστα θύματα σε Τουρκία και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τους οποίους έπειθε να δωρίσουν τα νεφρά τους έναντι του ποσού των 12 χιλιάδων ευρώ. Με το πρόσχημα ότι θα έδινε τα όργανα σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, τα μεταπωλούσε έναντι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ, σε Ισραηλινούς ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού και όταν έλαβε εξιτήριο από την κλινική κατέρρευσε στο Αεροδρόμιο. Είχε δεχθεί νεφρό από Ισραηλινό, θύμα και αυτός του κυκλώματος.

Ο υπεύθυνος της κλινικής και συνεργός του Χάρελ, συνελήφθη τότε και φυλακίστηκε για 8 χρόνια ως συνεργός στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης οργάνων. Οι εισαγγελείς τότε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του υπεύθυνου, ανέφεραν ότι οι δωρητές οργάνων αντιμετωπίστηκαν «σαν απόβλητα» και δεν τους προσφέρθηκε η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη μετά την επέμβαση.

Ο Χάρελ αρχικά συνελήφθη το 2012 στο Ισραήλ, ωστόσο δεν εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο τότε, καθώς η χώρα των Βαλκανίων δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα