Μπλόκο Κίεβο σε Ρώσους για ψηφοφορία στα προξενεία

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στους ρώσους πολίτες να επισκέπτονται τα ρωσικά προξενεία στην Ουκρανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 18 Μαρτίου που είναι ημέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

Στην ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία ο Αβακόφ ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook, αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας αποφάσισε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές,

που παραβιάζουν τους νόμους της Ουκρανίας, στην Ουκρανία στην επικράτεια των διπλωματικών αποστολών» και «…το καθεστώς φρούρησης των διπλωματικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, στο Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και Λβόφ- δεν προβλέπει την πρόσβαση σ’ αυτά πολιτών της Ρωσικής Ομσοπονδίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Η απόφαση αυτή της Ουκρανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Σεργκέι Νεβέροφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως εκδήλωση φασισμού. «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική διακρίσεων έναντι πολιτών συγκεκριμένης εθνότητας και υπηκοότητας, πρόκειται απλώς για φασισμό» δήλωσε ο Νεβέροφ, προσθέτοντας ότι είναι «φοβερό αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα, με τον λαό της οποίας πολεμούσαν οι πρόγονοι μας εναντίον των φασιστών κατακτητών».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.


Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου Προέδρου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η επί ένα μήνα προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Ρωσία. Οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το πρόγραμμα τους επισκεπτόμενοι πολλές περιοχές της αχανούς χώρας, ωστόσο η (χρονική) μερίδα του λέοντος του προεκλογικού αγώνα αναλώθηκε στα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η προσοχή επικεντρώνεται στην κεντρική τηλεμαχία, στη Ρωσία ανάλογες αναμετρήσεις με όλους ανεξαιρέτως τους υποψήφιους γινόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία. Κάποιοι υποψήφιοι μετείχαν αυτοπροσώπως κάποιοι έστελναν εκπρόσωπο τους, όταν οι ίδιοι βρισκόταν σε περιοδεία.

Ο χρόνος κάθε υποψηφίου στις τηλεοπτικές συζητήσεις ήταν μεν ορισμένος, αλλά οι ομιλητές είχαν δυνατότητα να διαλέγονται και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους κάνοντας τη συζήτηση πιο «ζωντανή».

Δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», κυρίως ανάμεσα στον βετεράνο εκκεντρικό πολιτικό Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και τη νεαρή υποψήφια Ξένια Σομπτσάκ.

Γνωρίζοντας καλά την τέχνη της τηλεόρασης από τη θητεία της στα νεανικά τοκ σόου, η κα Σομπτσάκ χειρονόμησε πρώτη, ρίχνοντας ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο του Ζιρινόφσκι που την κατηγορούσε. Εκείνος με χυδαίες εκφράσεις την έστειλε να πάει στον...παιδικό σταθμό και να μην «χώνεται σε γεωπολιτικά πράγματα που είναι για σκληρούς άνδρες» υπονοώντας τον εαυτό του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχε προσωπικά στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία δεν συμβάλλουν στην οργάνωση ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων ούτε είναι στην ψυχοσύνθεση των Ρώσων η απόλυτη επικέντρωση στην προεκλογική διαδικασία. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν που έγινε στο τεράστιο στάδιο Λουζνικί (το παλιό στάδιο Λένιν όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί το 1980), με 130 χιλ. ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να λάβει ποσοστό 57-70%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα