Μπορεί ένα «έξυπνο ρολόι» να διαγνώσει καρδιακή προσβολή;

Για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, οι γιατροί αναζητούν ένα διακριτικό μοτίβο για την ανίχνευση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, χρησιμοποιώντας μια δοκιμή γνωστή ως ηλεκτροκαρδιογράφημα 12  απαγωγών ή ΗΚΓ. Τώρα, μια μικρή μελέτη δείχνει ότι οι μετρήσεις ΗΚΓ που λαμβάνονται με ένα έξυπνο ρολόι (smart watch) μπορεί να είναι εξίσου ακριβείς με ένα παραδοσιακό ΗΚΓ που γίνεται σε ιατρικό περιβάλλον.

 

Παρόλο που αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν δυνατότητες, η πραγματική εφαρμογή απέχει ακόμη

αρκετά  χρόνια. «Αυτή η μελέτη είναι περισσότερο απόδειξη αρχής παρά κάτι που είναι κλινικά χρήσιμο»,  λέει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ,  Δρ. Peter Libby, καρδιολόγος στο Brigham and Women's Hospital που σχετίζεται με το Χάρβαρντ.

 

Ακολουθεί μετάφραση σχετικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ:

 

ΗΚΓ καταγραφές προκλήσεις

 

Ένας κύριος λόγος: Η απόκτηση ΗΚΓ με ένα έξυπνο ρολόι απαιτεί προσεκτικά να κρατάτε το πίσω μέρος του ρολογιού στον καρπό και σε οκτώ συγκεκριμένες θέσεις στο στήθος και την κοιλιά. Στη μελέτη, οι γιατροί - όχι οι συμμετέχοντες στη μελέτη - τοποθέτησαν το ρολόι σε αυτές τις θέσεις. Σε λίγα άτομα, άλλα προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και ενός προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου) ήταν  αδύνατο να πάρουμε ένα σαφές μήνυμα, σημειώνει ο Δρ Libby.

 

Το έξυπνο ρολόι, όπως και άλλες δημοφιλείς συσκευές ΗΚΓ που συνδέονται με smartphone, μπορεί να έχει κυματιστή γραμμή βάσης εάν δεν εφαρμόζεται προσεκτικά. Επίσης, ακόμη και αν κάποιος με υποψία καρδιακής προσβολής ήταν σε θέση να συλλάβει επιτυχώς και τις εννέα μετρήσεις ΗΚΓ, τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνευθούν από γιατρό. Έτσι, προς το παρόν, οι συμβουλές για το ευρύ κοινό παραμένουν οι ίδιες: "Εάν έχετε πόνο στο στήθος ή δυσφορία,  μην βασιστείτε απλά στο έξυπνο ρολόι σας - καλέστε το 911», λέει ο Δρ Libby.

 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν τυποποιημένα και έξυπνα ΗΚΓ ρολογιού σε 81 άτομα που ζήτησαν φροντίδα για πιθανή καρδιακή προσβολή σε μια ιταλική κλινική από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020. Τα δύο τρίτα ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν 61. Για λόγους σύγκρισης Και οι δύο τύποι ΗΚΓ έγιναν επίσης σε 19 υγιείς ανθρώπους.

 

Τα ΗΚΓ που δημιουργήθηκαν με έξυπνο ρολόι ήταν 93% έως 95% ακριβή στην σωστή αναγνώριση και διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων καρδιακών προσβολών. Μεταξύ των υγιών ανθρώπων, η ακρίβεια του ρολογιού ήταν 90% για να εντοπιστεί  σωστά η απουσία καρδιακής προσβολής. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στις 31 Αυγούστου 2020, από την JAMA Cardiology.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα Apple Watch Series 4 για να καταγράψουν τα ΗΚΓ, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα iPhone 11 Pro – την  τελευταία διαθέσιμη έκδοση εκδόσεις αυτών των προϊόντων εκείνη τη στιγμή. Αλλά όπως επισημαίνει ο Δρ Libby, οι καινοτομίες που επέτρεψαν τις πρώτες ηχογραφήσεις των ασθενών ηλεκτρικών ρευμάτων της καρδιάς χρονολογούνται από τις αρχές του 1900. Ο Ολλανδός ιατρός Willem Einthoven απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στην ιατρική για την εφεύρεση του πρώτου πρακτικού ΗΚΓ το 1924. 

 

Τρέχουσα κατάσταση, μελλοντικές οδηγίες

 

Το FDA έχει ήδη εγκρίνει το ενσωματωμένο εργαλείο ECG του Apple Watch για την ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής (afib), ενός γρήγορου, ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν το ρολόι σας εντοπίσει αυτήν την αρρυθμία, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια απλή φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο σας και άλλα προβλήματα υγείας για να εκτιμήσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λέει ο Δρ Libby. Εάν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σας είναι αρκετά υψηλός και δεν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα κατά της πήξης για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η εύρεση afib με μια εφαρμογή smartwatch μεταφράζεται σε καλύτερα αποτελέσματα. Οι γιατροί ανησυχούν επίσης για τον κατακλυσμό από εντολές ΗΚΓ που αποστέλλονται από ενδιαφερόμενους ασθενείς που λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή afib στα ρολόγια Apple τους, λέει ο Δρ Libby.

 

Όσον αφορά την ανίχνευση καρδιακών προσβολών, ένα άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη δημιουργεί μια εικόνα ενός «έξυπνου καρδιολόγου-ρολογιού» που αξιολογεί τον πόνο στο στήθος σε δημόσιους χώρους - σε εστιατόριο ή αεροπλάνο, για παράδειγμα. Ωστόσο, τα οικιακά ΗΚΓ για τους ασθενείς βρίσκονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με το άρθρο.

 

Ο Δρ Libby συμφωνεί. «Αυτή είναι μια τεχνολογία με μεγάλο μέλλον. Η σύζευξη φορητών συσκευών με τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να προβλέπουμε καρδιακές παθήσεις"» λέει. Με αυτήν την ικανότητα, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιούσε τη μηχανική εκμάθηση για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από τακτικά ΗΚΓ. Οι αλγόριθμοι που προκύπτουν μπορεί κάποια μέρα να είναι σε θέση να προβλέψουν κολπική μαρμαρυγή, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια, ίσως χρόνια νωρίτερα. Τα ζητήματα ποιοτικού ελέγχου και κανονιστικών ρυθμίσεων θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, ο Δρ Libby αναμένει ότι αυτά τα βελτιωμένα έξυπνα ρολόγια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα