Μπορεί να εφαρμοστεί το Σύνταγμα του ’60; - Πώς απαντούν νομικοί

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν οι νομικοί Σίμος Αγγελίδης και Κρις Τριανταφυλλίδης, οι οποίος μίλησαν για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Διαβάστε ακόμη: Χαμός μεταξύ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ με δήλωση για «αποδοχή κυριαρχικής ισότητας» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχικά, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα έχει προτάξει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του Κυπριακού,

είναι αδύνατη η επιστροφή στο σύνταγμα του 1960. «Ο τερματισμός των εγγυήσεων και το βέτο που είχε ο Αντιπρόεδρος, καθιστούν αδύνατη από πολιτικής άποψης την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960».

Συμπλήρωσε ότι από νομικής άποψης τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα. «Στο Σύνταγμα του ’60 υπήρχαν καίριες θέσεις οι οποίες ανήκαν στους Τουρκοκύπριους και πλέον έχουν πληρωθεί από Ελληνοκύπριους, με βάση το δίκαιο της ανάγκης για να μπορεί το κράτος να λειτουργεί». Διερωτήθηκε τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι που κατέχουν αυτές τις θέσεις.

«Για μένα πολιτικά και νομικά η επιστροφή στο Σύνταγμα του ΄60 δεν μπορεί να συζητηθεί ρεαλιστικά», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι «πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, γιατί έτσι ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Έτσι, φεύγουμε από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως έκανε η Τουρκία με την λύση των δύο κρατών».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι η πρόταση των δύο κρατών δίδει νομιμότητα σε μία παράνομη ενέργεια όπως η τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ διερωτήθηκε γιατί η πρόταση του Προέδρου μίλα για καθορισμό περιοχών ευθύνης, την ώρα που το Σύνταγμα του ΄60 μιλά για Ενιαίο κράτος».

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν θα καταλήξει πουθενά η συγκεκριμένη συζήτηση και είναι πολύ δύσκολο η διεθνής κοινότητα να ξεφύγει από αυτά που προνοούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης στις διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά του, ο Σίμος Αγγελίδης ανέφερε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει η πρόταση στο τραπέζι ή όχι. «Υπάρχει αντιφατική διάσταση μεταξύ Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργού Εξωτερικών και του Βίκτωρα Παπαδόπουλου».

Πρόσθεσε ότι θα διαφανεί στις τοποθετήσεις των Αρχηγών μελών, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για μια πρόταση η οποία συζητά την ενίσχυση εκσυγχρονισμού, προάσπιση και θωράκιση της μοναδικής νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τόνισε ότι θα ήταν καλό να βρεθούν τα αρνητικά σημεία του Συντάγματος του 1960, με στόχο να εκσυγχρονιστούν με δεδομένα όπως το κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έτσι θα ξεφύγουμε από λύσεις δύο κρατών».

Ο Σίμος Αγγελίδης διευκρίνισε ότι δεν είναι η πρώτη φόρα που τίθεται η συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι έγινε τουλάχιστον ακόμη τρεις φορές, ενώ «η πλευρά που έκανε την πρόταση και απορριπτόταν από την άλλη, ήταν εκείνη που ήταν στριμωγμένη την  δεδομένη στιγμή».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να συζητάμε για ένα κράτος μέλος της Ε.Ε και των Ηνωμένων Εθνών και να έχει εγγυήτριες δυνάμεις. «Αν υπάρχει ζήτημα στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, μπορεί να έρθει το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση και να  αποφασίσουν ότι θα παρέχουν αυτοί τις εγγυήσεις προς τους Τουρκοκύπριους.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο ο Πρόεδρος να προχωρήσει στην εκτέλεση της τέταρτης διακρατικής που αφορά όλους τους Κύπριους και όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: Κόντρα Βίκτωρα-Κουκουμά με αφορμή το Σύνταγμα του ‘60-«Εξηγηθείτε μεταξύ σας»

Keywords
Τυχαία Θέματα