Μπορεί το ψευδοκράτος να μπει μονομερώς στο ευρώ;

Με αφορμή την  συνεχιζόμενη και εντεινόμενη  οικονομική κρίση στην Τουρκία και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που έχει επιπτώσεις στο ψευδοκράτος , έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό η συζήτηση από τ/κ δημοσιογράφους και αναλυτές  για την εξέταση σεναρίου μετάβασης από την λίρα στο ευρώ.  Τον περασμένο μήνα ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε πως  «Πρέπει να συζητήσουμε τη μετάβαση στο ευρώ με την Τουρκία, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους αξιωματούχους της ΕΕ». Επί της ουσίας το ψευδοκράτος ουτε τεχνικά ούτε πολιτικά μπορεί να μπει στο

ευρώ. Μόνο μέσω Κυπριακής Δημορατίας μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό καθώς υπάρχει και το Πρωτοκολλο αναστολής εφαρμοφής του κοινοτικού κεκτημένου μέχρι την λύση. Παρ'ολα αυτά οι τ/κ ψάχνουν τρόπους να στρέψουν την συζήτηση προς αυτή την  κατεύθυνση. 

H ιστοσελίδα EuObserver δημοσίευσε άρθρο του καθηγητή οικονομικών Mete Feridun, ο οποίος εστιάζει στο συγκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η διμερής μετάβαση στο ευρώ στα κατεχόμενα προς το παρών δεν είναι στα χαρτιά. «Πράγματι, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δημοσιονομικές του επιδόσεις, το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρούνταν έτοιμο για τη διμερή υιοθέτηση του ευρώ, ακόμη και αν ήταν αναγνωρισμένο κράτος».

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει πως αν και παραμένει μυστήριο ως προς το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι τυπικές διαδικασίες και προϋποθέσεις της ΕΕ για τη διμερή υιοθέτηση του ευρώ σε ένα τέτοιο σενάριο, το κατά πόσο το ψευδοκράτος  θα μπορούσε να επιλέξει μια μονομερή μετάβαση στο ευρώ τώρα όπως το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο είναι πιο επικείμενο και σχετική ερώτηση.

Από τεχνική άποψη, ισχυρίζεται, η μονομερής «ευρωζωνοποίηση» θα μπορούσε πράγματι να είναι δυνατή με ενδελεχή και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. «Η στάση της ΕΚΤ δεν είναι ούτε να απαγορεύει ούτε να προωθεί τη μονομερή υιοθέτηση του ευρώ από τρίτες χώρες. Επομένως, μια μονομερής μετάβαση στο ευρώ θα ήταν ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση και θα ήταν αδιανόητη χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη της Τουρκίας, κάτι που επί του παρόντος δεν φαίνεται πολύ πιθανό, δεδομένης της κατεύθυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ».

Ο τούρκος αναλυτής σημειώνει επίσης πως «αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία δώσει το πράσινο φως, μια μονομερής μετάβαση στο ευρώ δεν θα ήταν μια γρήγορη λύση για τις κληρονομημένες διαρθρωτικές αδυναμίες και την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας στο ‘’Βορρά’’. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτό μπορεί να δώσει νέα πνοή στις προοπτικές επανένωσης στο νησί».

«Ωστόσο, εάν η μετάβαση στο ευρώ δεν γίνει με την τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη της ΕΕ, θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως σημαντική υλικοτεχνική και οικονομική πρόκληση, όσον αφορά την προμήθεια επαρκούς ποσότητας και αξίας τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ.

Καταληκτικά αναφέρει πως η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα θα πρέπει να υποστηρίξουν τη ‘’βόρεια Κύπρο’’ (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος)  σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς η υιοθέτηση του ευρώ στο υπόλοιπο τμήμα του νησιού θα μπορούσε να παράσχει ένα πολύ αναγκαίο κίνητρο για θεσμικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για να φέρει τον Βορρά πιο κοντά στο κοινοτικό κεκτημένο και τα κριτήρια του Μάαστριχτ, καθώς και την  επίλυση της επί δεκαετίες διαμάχης στο Νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα