Μπορέλ: Εξετάζουμε νέες κυρώσεις, αλλά προέχει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Χωρίς αποφάσεις για νέες κυρώσεις και στοχευμένα μέτρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν μια σειρά από ιδέες αλλά και τρόπους διασφάλισης πως τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά.


Αναφερόμενος

στη συζήτηση που έγινε με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και των ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, Λιζ Τρας και Μέλανι Ζολί, αντίστοιχα, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Μπλίνκεν πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ καθώς και οι υπόλοιποι εταίροι τους έχουν προχωρήσει σε μια ιστορική συνεργασία.

«Τώρα πρέπει να διασφαλίσουμε πως (σ.σ. τα μέτρα που λήφθηκαν) θα εφαρμοστούν, να κλείσουν παραθυράκια» έτσι ώστε «να υποσκάψουν τη λειτουργία της ρωσικής πολεμικής μηχανής» όπως είπε, παραδεχόμενος ωστόσο πως δυστυχώς και ο ρωσικός λαός θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις από τις κυρώσεις, αν και η προσπάθεια ήταν να επικεντρωθεί στους ολιγάρχες.

Ο στόχος σήμερα, κατά τον κ. Μπορέλ, είναι να μην ξεφύγουν οι ολιγάρχες μέσω των γνωστών τακτικών της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, και να εξευρεθούν και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που εξετάζονται, αναφέρθηκε στην πρόταση για προσθήκη περισσότερων τραπεζών στην αποκοπή από το σύστημα SWIFT και πως γίνονται τεχνικές μελέτες για να διαπιστωθεί πως μπορεί να γίνει περισσότερη ζημιά στο καθεστώς.

Κληθείς να σχολιάσει αν στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των λιμανιών της ΕΕ και κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μπορέλ απάντησε πως κάποιες χώρες έθεσαν αυτά τα μέτρα στο τραπέζι και πως οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί αυτών αλλά δεν υπήρξε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση σε πυρηνικό σταθμό το βράδυ της Πέμπτης, σημειώνοντας πως «μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να αποτελέσει οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή» ενώ κάλεσε τον ρωσικό στρατό να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ακόμα πιο σημαντικό, τόνισε, είναι η Ρωσία να σταματήσει την επίθεσή της και να αποχωρήσει από τα εδάφη της Ουκρανίας, κάτι που, όπως είπε, ισχύει και για τη Λευκορωσία ως «συνεργού» της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ είπε πως γίνεται όλο και δυσκολότερη λόγω των συνεχών βομβαρδισμών οι οποίοι καταστρέφουν σπίτια, νοσοκομεία και μη-στρατιωτικές υποδομές, δίνοντας το μήνυμα πως η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για δημιουργία ειδικής αποστολής η οποία θα εξετάσει αν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο στην Ουκρανία, και επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που απέδειξε πως η προσπάθεια του Προέδρου Πούτιν να διαιρέσει τη διεθνή κοινότητα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, καθώς από τη μια οι πρόσφυγες και οι εκτοπισθέντες αυξάνονται και από την άλλη ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να μεταφέρει βοήθεια και τρόφιμα στον άμαχο πληθυσμό.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμα πως η ΕΕ έχει αποφασίσει να δώσει προστασία σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και πως αποστέλλεται περεταίρω στήριξη στα κράτη της πρώτης γραμμής στα σύνορα με τη χώρα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Μολδαβία και στα σημεία υποδοχής προσφύγων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ΕΕ για τις προσπάθειες της χώρας, τονίζοντας πως η Μολδαβία είναι ευάλωτη και χρειάζεται στήριξη.

Υπογράμμισε με έντονο τρόπο πως ο πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ ανατολής και δύσης, και δεν είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος, αλλά πως αυτό που θέλει η Ευρώπη είναι να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Επανέλαβε ακόμα πως η Ευρώπη και οι σύμμαχοι της δεν είναι εχθροί των Ρώσων, αλλά πως «ο πόλεμος είναι του Πούτιν και μόνο ο Πούτιν μπορεί να δώσει τέλος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο στόχος των κυρώσεων είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, ο κ. Μπορέλ είπε πως δεν είναι αυτός ο στόχος και υπενθύμισε πως οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Κατασχέθηκε το πολυτελές γιοτ του πλουσιότερου Ρώσου Αλεξέι Μορντάσοφ

Τέλος Facebook, Twitter, YouTube και Booking στη Ρωσία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορέλ, Εξετάζουμε,borel, exetazoume