Μπορέλ: Σε τεχνικό επίπεδο πακέτο μέτρων που κλείνει «παραθυράκια» σε κυρώσεις

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν περιθώριο να επηρεαστούν από την κόπωση που προκαλούν στις οικονομίες τους οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ρωσική οικονομία με την ίδια ένταση με την οποία στηρίζουν την Ουκρανία οικονομικά, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο κ. Μπορέλ

ανέφερε ακόμα πως οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το πακέτο μέτρων που σκοπό έχει να κλείσει παραθυράκια στα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, «ολοκληρώνοντας την αρχιτεκτονική των κυρώσεων», όπως είπε.

Πρόσθεσε πως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών επεξεργάζονται το πακέτο αυτό με στόχο την έγκρισή του σε επίπεδο Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι υπάρχουσες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, και αν και δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στον πόλεμο από τη μια μέρα στην άλλη, προκαλούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο «συμμόρφωσης και ευθυγράμμισης» περιέχει πρόνοιες που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τη νομική διάσταση των μέτρων που έχουν ληφθεί και να στηρίξουν τα κράτη μέλη στην εφαρμογή τους.

Παράλληλα, το πακέτο θα ευθυγραμμίσει τις κυρώσεις της ΕΕ με αυτές των διεθνών εταίρων της, κυρίως στους G7, και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επαναβεβαιώνει την δέσμευση της ΕΕ για προστασία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Ιδιαίτερα για το τελευταίο σημείο, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, το νέο πακέτο δεν θα επηρεάσει την πώληση και την αγορά Ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, και πως δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις πληρωμές στον τομέα αυτό.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμα πως οι ΥΠΕΞ μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο συζήτησαν την κλιμακούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τη στοχοποίηση υποδομών από τη Ρωσία. Πρόσθεσε πως πλέον υπάρχουν και αναφορές για χρήση της σεξουαλικής βίας ως εργαλείου πολέμου.

Ακόμα, πρόσθεσε, η Ρωσία εξακολουθεί να βάζει στόχο τη δυνατότητα της Ουκρανίας να παράξει τρόφιμα, κάνοντας λόγο για εικόνες καταστροφής εκτάσεων σιτηρών. Η Ρωσία, πρόσθεσε, προσπαθεί μεταξύ άλλων να εξαπολύσει μια παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα πως οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν με την εισήγηση του για εκταμίευση ακόμα 500 εκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Όπως είπε, αυτή ήταν η πολιτική συμφωνία, με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε πως οι Υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και για εξοπλισμούς για την Ουκρανία.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε εκτενώς στην συζήτηση που έγινε μεταξύ των ΥΠΕΞ για την «μάχη των αφηγημάτων» όπως την χαρακτήρισε, σε σχέση με το ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Αναφερόμενος στη θέση πως η υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ οδήγησε στην αύξηση των τιμών, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για λανθασμένο ισχυρισμό.

«Η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε να αυξάνεται ένα μήνα προηγουμένως» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως υπήρξε αύξηση λόγω του πολέμου, κατά τη διάρκεια του του οποίου οι τιμές έφτασαν στο ανώτατο σημείο τους.

Πρόσθεσε πως από τότε που υιοθετήθηκαν οι κυρώσεις, οι τιμές έχουν αρχίσει να μειώνονται, φτάνοντας σήμερα τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν τον πόλεμο. Επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει πως τα μέτρα προκάλεσαν τη μείωση, όμως τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν είναι τα μέτρα που προκάλεσαν την αύξηση.

Πολλοί, σημείωσε, υποστηρίζουν τις θέσεις τους χωρίς να παρέχουν στοιχεία, και πρόσθεσε πως κάθε επιχείρημα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία.

Άλλα ζητήματα της ατζέντας

Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα της ατζέντας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως συζητήθηκαν οι σχέσεις με τη Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τις αυξήσεις στις τιμές.

Όπως είπε, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν την εντατικοποίηση των σχέσεων στο πλαίσιο της «άλλης διατλαντικής σχέσης» (πέρα δηλαδή από αυτή της ΕΕ με τις ΗΠΑ) όπως είπε.

Εστίασε ιδιαίτερα στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των συμφωνιών συνεργασίας και εμπορίου με το Μεξικό και τη Χιλή, εκφράζοντας την ελπίδα οι συζητήσεις με το Μεξικό να προχωρήσουν παρά τις δυσκολίες, και οι συζητήσει με τη Χιλή να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Ακόμα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε συνάντηση της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), στο πλαίσιο προετοιμασίες κοινής συνόδου κατά το δεύτερο μισό του 2023, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε σχέση με τη ψηφιακή διπλωματία, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν τη χρήση της ως εργαλείου για προώθηση του ρόλου της ΕΕ και όχι μόνο ως τεχνικού ζητήματος, με τον κ. Μπορέλ να σημειώνει κατά τη συνέντευξη Τύπου πως αποτελεί «πεδίο μάχης» στον πόλεμο των αφηγημάτων, και να προναγγέλλει πως η ΕΕ πρόκειται να ανοίξει ειδικό γραφείο στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο.

Αναφορικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Μπορέλ είπε πως οι ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης του Συμβουλίου Σύνδεσης, το οποίο όπως είπε δεν έχει συναντηθεί από το 2012.

Πρόσθεσε πως η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, και πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την λύση δύο κρατών όπως αναφέρεται και σε σχετικά συμπεράσματα του 2016.

Τέλος, πρόσθεσε, υιοθετήθηκαν συμπεράσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβάσεων, φέροντας ως παράδειγμα τα αφηγήματα που προωθεί το Κρεμλίνο για ζητήματα ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας.

Όπως είπε, οι 27 συμφώνησαν να αρχίσουν εργασίες για ανάπτυξη εργαλείων αντιμετώπισης όσων προσπαθούν να υποσκάψουν την ΕΕ μέσω της παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα