Μπορούν τα παιδιά να σκεφτούν ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο;

Στην κοινωνία του σήμερα, ακούμε συχνά για την προσήλωση των παιδιών λόγω της τεχνολογίας, για την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον, για τον μηχανικό τρόπο σκέψης που δεν επιτρέπει τη φαντασία τους να φτάσει πιο μακριά και για όλα αυτά που έχουν καταστήσει τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα παθητικούς δέκτες χιλιάδων μηνυμάτων την ημέρα. Πόσο ισχύουν, όμως, αυτά τα κλισέ όταν βλέπουμε ιδέες από νεαρά παιδιά να γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας;

Ο Kaua Rodolfo, από τη Βραζιλία, μόλις στα 11 του χρόνια, βλέποντας τις περιβαλλοντικές καταστροφές στην χώρα του, αποφάσισε να αναλάβει

δράση. Ξεκίνησε να φυτεύει δέντρα στην πόλη του, Curitiba και σύντομα έγινε πρεσβευτής του οργανισμού Plant-for-the-Planet, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι δημιούργημα του 9χρονου Γερμανού Felix Finkbeiner και έχει περάσει ήδη τον στόχο για δεντροφύτευση 1 εκατομμυρίου δέντρων! 

Ο Haaziq Kazi, 13 ετών από την Ινδία, είδε σε ένα ντοκιμαντέρ μία νεκρή φάλαινα, της οποίας το στομάχι περιείχε 17 κιλά πλαστικά σκουπίδια. Αυτό τον κινητοποίησε τόσο, που ξεκίνησε να δουλεύει για να φτιάξει μία συσκευή με το όνομα ERVIS, η οποία καθαρίζει τους ωκεανούς από πλαστικά σκουπίδια. 

Τι κοινό έχουν αυτά τα παιδιά; Ένα όραμα! Που βρήκαν τον τρόπο, με το πείσμα και την επιμονή τους, αλλά και με τη δημιουργικότητα και το νεανικό τους πνεύμα, να το κάνουν πράξη. Με τον ίδιο τρόπο σκέψης και με κοινό στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών της Κύπρου, σε θέματα πράσινης επιχειρηματικότητας και βιωσιμότητας, η Lidl Kύπρου και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Cyprus ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν σε μαθητές/τριες από όλη την Κύπρο την ευκαιρία να αναπτύξουν ιδέες, δεξιότητες και ταλέντα. Μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα “mindRΕset”, μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου, συμμετέχουν σε μία βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία που θίγει το θέμα της βιώσιμης κατανάλωσης και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές/ήτριες δρουν για το περιβάλλον και επιλύουν σημαντικά ζητήματα. 

 

Από το 2021 η στρατηγική αυτή συνεργασία, με θεσμικό συνεργάτη το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο, τόσο από τους μαθητές/τριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος συμμετείχαν περισσότεροι από 9000 μαθητές/τριες μεταξύ 10 έως 14 ετών από 215 σχολεία παγκύπρια. 

Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το επιχειρηματικό πνεύμα και η δημιουργική σκέψη της νέας γενιάς μίας και τα ερεθίσματά τους είναι πολλά περισσότερα, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν σε ένα τόσο ενθαρρυντικό περιβάλλον, οι λύσεις τους σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών να χαρακτηρίζονται από καινοτομία και ευρηματικότητα.

Ουσιαστικά, μέσω του διαδραστικού προγράμματος mindREset συστήνονται μαθητικές εταιρείες, με όραμα και όρεξη, οι οποίες παρακολουθούν μία σειρά πέντε εκπαιδευτικών ενοτήτων δωρεάν με αρωγό την Lidl Κύπρου.

Οι μαθητές/ήτριες E’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β΄ Γυμνασίου, μετά τη σύλληψη της ιδέας και το πλάνο δράσης, καλούνται να περάσουν και στο στάδιο της υλοποίησης. Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες τεράστια, αφού ανάμεσα σε άλλα διαμοιράζουν και αναλαμβάνουν ρόλους για να σχεδιάσουν και να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως η ανάληψη ευθύνης, η δεξιότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού, η ανάλυση αναγκών, η οργανωτικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου, η λήψη απόφασης, η επίλυση προβλημάτων, η αξία δέσμευσης στην ποιότητα και η ευθύνη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης. Επιπλέον, οι mindREsetters της χρονιάς συμμετέχουν στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αποκομίζοντας εμπειρίες ζωής.

Η Lidl Kύπρου δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει προσπάθειες που εμπνέουν τη νέα γενιά να σκέφτεται και να δημιουργεί λύσεις με γνώμονα το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση, ώστε να δημιουργούνται οι βάσεις για πράσινους και υπεύθυνους επιχειρηματίες. 

Οι νέοι της Κύπρου «αλλάζουν μυαλά» και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το ότι μέσω της συνεργασίας της Lidl Κύπρου με το JA Cyprus δίνεται το έναυσμα για να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, να συστήσουν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις και να αποτελέσουν ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό σε ποικίλους οργανισμούς.

Άλλωστε, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, δεν μπορείς παρά να συμπορεύεσαι με ανθρώπους και ομάδες που θα κάνουν τη διαδρομή να αξίζει ακόμη περισσότερο. Δείτε το βίντεο  για να μάθετε περισσότερα για αυτή την εμπνευστική συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα