Μπορούν τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 να οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης;
Τις ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να οδηγήσουν σε «ανοσία αγέλης» εκφράζουν κυβερνήσεις και αξιωματούχοι. Ορισμένοι υπολογίζουν πως η ανοσία μόλις των δύο τρίτων του πληθυσμού θα μπορούσε να σταματήσει την πανδημική ασθένεια και να βοηθήσει στην προστασία ολόκληρων κοινοτήτων ή κρατών.
Οι προσδοκίες αυτές συνοδεύονται από προειδοποιήσεις. Για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης με εμβόλια κατά της COVID-19, χρειάζεται ένα εύρος παραγόντων, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι.
«Η ανοσία αγέλης γίνεται μερικές φορές λανθασμένα κατανοητή ως ατομική προστασία»,
«Δεν είναι σωστό να σκεπτόμαστε 'δεν θα επηρεαστώ ο ίδιος επειδή υπάρχει ανοσία αγέλης'. Η ανοσία αγέλης αναφέρεται στην προστασία της κοινότητας, όχι στο πώς ένα άτομο προστατεύεται», συμπληρώνει ο Γιάνσα.
Το ECDC χρησιμοποιεί ένα εκτιμώμενο κατώτερο όριο ανοσίας αγέλης στο 67% για τα μοντέλα του, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε αυτόν τον μήνα πως οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 μπορούν να αρθούν μόνο αν το 60% έως 70% του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω ενός εμβολίου κατά της COVID-19 είτε μέσω μόλυνσης.
Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν επίσης ότι ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65%-70% είναι ένας τρόπος να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού.
«Η ιδέα της ανοσίας αγέλης είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες», δήλωσε η Έλινορ Ράιλι, καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Και η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι αν, ας πούμε, το 98% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, θα υπάρχει τόσο μικρή ποσότητα ιού στην κοινότητα που το 2% θα έχει προστασία. Αυτό είναι το νόημα», συμπληρώνει η καθηγήτρια Ράιλι.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι κρίσιμος παράγοντας
Κεντρική θέση στους υπολογισμούς δημόσιας υγείας για αυτή την ιδέα για την COVID-19 έχει ο ρυθμός αναπαραγωγής, ή τιμή R, του ιού που την προκαλεί. Είναι ένα μέτρο του σε πόσους άλλους ανθρώπους, κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί θα μεταδώσει ένα παθογόνο σε «κανονικές», δηλαδή χωρίς περιορισμούς, συνθήκες.
Στην υπόθεση μιας πλήρους αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τα όρια των ποσοστών της ανοσίας αγέλης για μολυσματικές ασθένειες υπολογίζονται με τη διαίρεση του 1 με την τιμή R, αφαιρώντας το πηλίκο από το 1 και πολλαπλασιάζοντας επί 100.
Για παράδειγμα, η ανοσία αγέλης από την πολύ μεταδοτική ιλαρά, με μια εκτιμώμενη τιμή R στο 12 ή και υψηλότερα, θα επιτευχθεί μόνο αν το 92% ή περισσότερο μέσα σε μια ομάδα έχει ανοσία. Για το στέλεχος της εποχικής γρίπης που μπορεί να έχει μια τιμή R 1,3, το όριο θα είναι μόλις 23%.
«Το πρόβλημα είναι ότι για την ώρα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο γρήγορα διαδίδεται ο ιός χωρίς προφυλάξεις και με τα κανονικά επίπεδα ταξιδιών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που είχαμε πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Βίνφριντ Πικλ, καθηγητής ανοσολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Με τόσες πολλές χώρες να εξακολουθούν να λειτουργούν σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τις κανονικές, η υπόθεση θα πρέπει να είναι πως η τιμή R για την COVID-19 θα είναι «πιο κοντά στο 4 παρά στο 2», ανέφερε, καθώς ακόμη και με μέτρα μερικού ή ολικού λοκντάουν η τιμή του R είναι γύρω στο 1,5.
Επιπλέον, οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα του εμβολίου κάτω από το 100% όπως 90% ή περίπου τόσο που φαίνεται από πρώιμα στοιχεία εμβολίων της Pfizer-BioNtech και της Moderna κατά της COVID-19, θα απαιτεί μια αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού κάλυψης προκειμένου να επιτευχθεί το όριο της ανοσίας αγέλης.
Ο Άμες Αντάλτζα, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Τζονς Χόπκινς για την Υγειονομική Ασφάλεια, δήλωσε πως ένας καλός στόχος για ανοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ο εμβολιασμός άνω του 70% του πληθυσμού, πρόσθεσε όμως πως το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί αν τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Σταματάει η μετάδοση στην «αγέλη»;
Ειδικοί λένε πως άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι κατά πόσον τα εμβόλια κατά της COVID-19 που επιλέγει μια κυβέρνηση να αναπτύξει μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού.
Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν πως τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, τουλάχιστον θα σταματήσουν την ανάπτυξη της ασθένειας στους ανθρώπους. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 και να τον μεταδίδουν σε άλλους χωρίς να το καταλαβαίνουν.
«Ενώ η προστασία απέναντι σε μια αρρώστια έχει μια αξία για το άτομο, δεν θα εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού και τον κίνδυνο να αρρωστήσουν μη εμβολιασμένοι», δήλωσε η Πένι Ουόρντ, επισκέπτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.
Ο Μπόντο Πλάχτερ, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάιντς, στη Γερμανία, δήλωσε πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις ιδιαίτερα μπορεί να είναι δύσκολο να αποτραπούν πλήρως με εμβόλια αν και τα εμβόλια θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να μειώσουν την ποσότητα του κυκλοφορούντος ιού.
«Μπορεί οι εμβολιασμένοι να αποβάλλουν λιγότερους ιούς», είπε. «Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να καταστείλει μια πανδημία».
Επικέντρωση στην προστασία των ευάλωτων;
Η Ράιλι από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε πως αυτό σημαίνει πως για την ώρα η επιδίωξη μιας κάποιας ανοσίας αγέλης μέσω εμβολιασμού κατά της COVID-19 δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Μια καλύτερη προσέγγιση, είπε, θα μπορούσε να είναι να χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες περιορισμένες δόσεις του εμβολίου για να προστατεύσουμε εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να ανησυχούμε για τα πιο ρωμαλέα μέλη της «αγέλης», που μπορούν σχετικά να συμβιώνουν με τον ιό.
«Ας ξεχάσουμε την προστασία των μαζών για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους», είπε. «Ας προστατεύσουμε απευθείας τους ευάλωτους», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Αγνοούν τις συστάσεις οι Αμερικανοί εν όψει Ημέρας Ευχαριστιών
Πηγή: ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα μαρτυρία για τον 39χρονο Dj: «Έτσι κολλήσαμε κορωνοϊό»
- Ιερά πυρά Άνθιμου: Εγκληματικά κηρύγματα - Κάποιοι πίστεψαν ότι είναι άτρωτοι και πήγαν τάφο
- «Έφυγε» ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας μετά από πρόβλημα υγείας
- Κορονοϊός: Πίσω στην Αλβανία δύο λεωφορεία με εργάτες γης - Κρούσματα σε επιβαίνοντες
- Αγωνία για 28χρονη μητέρα με κορωνοϊό - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο «Ιπποκράτειο»
- «Το θαύμα της Μαδρίτης»: Τα κρούσματα μειώνονται ενώ τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά
- Κορονοϊός: Η θεραπεία που ακολούθησε ο Τραμπ εγκρίθηκε από τον FDA
- Χάστε κιλά τρώγοντας πατάτες. Δεν έχουν λιπαρά και χορταίνουν
- Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Το νέο της μήνυμα «Μη με βανδαλίζετε. Μη με πυροβολείτε»
- Τα μάτια της πιτσιρίκας «τρελάναν» το Instagram
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Φωτογραφικό υλικό από το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο
- Στροφή ή τακτική η ξαφνική «αγάπη» Ερντογάν για την Ευρώπη;
- Οριστικοποιούνται οι προτάσεις της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
- «Το θαύμα της Μαδρίτης»: Μείωση κρουσμάτων, ενώ οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές
- Ο στρατός της Αιθιοπίας θα άρματα μάχης για να περικυκλώσει την Μέκελε
- Για επιστροφή στις νίκες οι γηπεδούχοι, θέλει ντεμπούτο με το δεξί ο Πετράκης
- Διαμαρτύρονται οι επηρεαζόμενοι σύνδεσμοι για το lockdown της Πάφου
- Ζιρού: «Νόμιζα φέτος ότι θα παίζω περισσότερο, αλλά...»
- Ο Βάγκνερ "σκότωσε" την Ομόνοια... που αγνοεί τη νίκη
- ΥΠΕΣ: Η Κυπριακή Δημοκρατία έτοιμη να προσέλθει σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μπορούν τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 να οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης;
- Φωτογραφικό υλικό από το Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο
- Ο Βάγκνερ "σκότωσε" την Ομόνοια... που αγνοεί τη νίκη
- Οριστικοποιούνται οι προτάσεις της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
- Όλα στραβά κι ανάποδα για την Μπαρτσελόνα - Μεγάλη ζημιά με Πικέ και Ρομπέτο
- ΥΠΕΣ: Η Κυπριακή Δημοκρατία έτοιμη να προσέλθει σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων
- Διαμαρτύρονται οι επηρεαζόμενοι σύνδεσμοι για το lockdown της Πάφου
- Στροφή ή τακτική η ξαφνική «αγάπη» Ερντογάν για την Ευρώπη;
- Ο βίος και η πολιτεία του αμφιλεγόμενου προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ (vid)
- Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ θέλουν τον Ίσκο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Super League 1 live, ΑΕΚ-ΑΕΛ 0-0 (Hμίχρονο)
- Η Βρετανία ξοδεύει άλλα 3 δισεκατομμύρια λίρες για την στήριξη του συστήματος υγείας της
- Συγκροτείται Συλλογικό Όργανο εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Ιατρικών Συλλόγων Αττικής
- Η στιγμή που γίνεται μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου (video)
- Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαψεύδει την ένταση στα αποδυτήρια
- Λάρισσα: Επιτέθηκαν σε 30χρονη πρόσφυγα
- Gianni Bernardinello: Ο "φούρναρης των φτωχών" πέθανε από κορονοϊό
- Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών: Στην επιταγμένη κλινική «Σαραφιανός» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι όλο το 2020
- Βερβεσός: Η πρώτη αντίδραση για την εισαγγελική έρευνα σε βάρος του
- Βερβεσός πάρτυ: Η απάντηση του προέδρου ΔΣΑ για την παρέμβαση εισαγγελέα