Μπροστά στην Κίνα η Ουάσινγκτον ενισχύει την παρουσία της στον νότιο Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη νέα βοήθεια ύψους 810 εκατ. δολαρίων για τα νησιά του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου πρόκειται να ενισχύσουν τη διπλωματική τους παρουσία, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι 600 εκατ. δολάρια θα δοθούν ως βοήθεια τα επόμενα δέκα χρόνια με στόχο τον καθαρισμό των μολυσμένων υδάτων προκειμένου να υποστηριχθεί η αλιεία τόνου. Παράλληλα η

Ουάσινγκτον θα προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξή στα νησιά του Ειρηνικού σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, θα τους παράσχει αναπτυξιακή βοήθεια και θα ενισχύσει τη διπλωματική της παρουσία εκεί.

«Τα νησιά του Ειρηνικού αποτελούν σημαντικό οδό για την ενίσχυση του μέλλοντός μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρετίζοντας τη διεξαγωγή μιας «ιστορικής» διάσκεψης κορυφής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας η Ουάσινγκτον παρουσίασε τη νέα της στρατηγική για τον Ειρηνικό.

Στην πρωτοφανή αυτή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη κα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον συμμετείχαν περίπου 12 ηγέτες των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού.

Αν και όλοι τους απέφυγαν να αναφέρουν το όνομα της Κίνας, βρισκόταν στο μυαλό όλων.

Οι ΗΠΑ είχαν στενές σχέσεις με την περιοχή του Ειρηνικού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως η Κίνα έχει αυξήσει την επιρροή της εκεί τα τελευταία χρόνια μέσω επενδύσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά και μέσω μιας συμφωνίας ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα.

Ο πρωθυπουργός των νησιών αυτών, ο Μανασέχ Σογκαβάρε, υπέγραψε τον Απρίλιο σημαντική συμφωνία ασφαλείας με το Πεκίνο. Πολλές δυτικές χώρες, κυρίως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, ανησυχούν ότι αυτή θα επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει στρατιωτική βάση στα νησιά του Σολομώντα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την παροχή 20 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και εναλλακτικών μορφών εκμετάλλευσης των δασών στα νησιά αυτά.

Αυξημένη διπλωματική παρουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τα νησιά Κουκ και Νιούε, αυτοδιοικούμενα εδάφη, συνδεδεμένα με τη Νέα Ζηλανδία.

Η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει και τη διπλωματική της παρουσία στα νησιά αυτά, που έχουν συνολικά λιγότερους από 20.000 κατοίκους, αλλά καλύπτουν μια σημαντική, οικονομική ζώνη στον νότιο Ειρηνικό.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής ο Μπάιντεν διόρισε για πρώτη φορά πρεσβευτή για το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, την Φράνκι Ριντ.

ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα την επιστροφή μιας αμερικανικής πρεσβείας στα νησιά Σολομώντα και χθες ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι πρεσβείες θα ανοίξουν επίσης στα νησιά Τόνγκα και Κιριμπάτι.

Εξάλλου η Αμερικανική Υπηρεσία Αναπτυξιακής Βοήθειας (USAID) θα εγκαινιάσει αποστολή της στα νησιά Φίτζι ως τον Σεπτέμβριο του 2023 και μέλη του Peace Corps, ενός προγράμματος εθελοντών της αμερικανικής κυβέρνησης, θα αναπτυχθούν στα Φίτζι, την Τόνγκα, τη Σαμόα και το Βανουάτου και πιθανόν στα νησιά του Σολομώντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα