Χ. Γιαννάκη: Δίνουμε ψυχή για αυτό εξαλείψαμε τις λίστες αναμονής

Στο Υπουργείο Υγείας δίνουμε ψυχή και για αυτό κατέστη κατορθωτό να μηδενιστούν οι λίστες αναμονής είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη κάνοντας απολογισμό των μέτρων βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο σχέδιο μείωσης των λιστών αναμονής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζεται και το 2019 μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Η κ. Γιαννάκη διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα περίθαλψης ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά τα απογεύματα με υπερωριακή απασχόληση γιατρών

είναι 15 εβδομάδων και θα λήξει την 31η Μαΐου 2019 αφού θα έχει τεθεί σε ισχύ το ΓΕΣΥ. Η δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση στα εξωτερικά ιατρεία για τις 15 εβδομάδες έχει εκτιμηθεί στις 657.488 ευρώ και ότι θα προσφερθεί φροντίδα σε 13.515 ασθενείς.

Το πρόγραμμα για μείωση των λιστών στις εγχειρήσεις και εργαστηριακές εξετάσεις με υπερωριακή απασχόληση θα συνεχιστεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 με δαπάνη 8.501.319 ευρώ και την προσφορά περίθαλψης και υπηρεσιών σε 83.735 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα που επίσης θα εφαρμοστεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε 16.950 ασθενείς με δαπάνη 4.687.100 ευρώ.

Η κ. Γιαννάκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι μακρές λίστες αναμονής που υπήρχαν το 2010 μέσα από την εφαρμοσθείσα στρατηγική μειώθηκαν και εκμηδενίστηκαν , μέσα από ορθολογιστική διαχείριση δαπανών και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ αύξησαν το εύρος και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών επιφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο προς το κράτος όσο και προς τον ασθενή. Διευκρίνισε πως η εκμηδένιση των λιστών αναμονής επιτεύχθηκε με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και με διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, εξετάσεων, και παροχή φροντίδας στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων εκτός ωρών εργασίας.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε πως με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το 2016, 2017, 2018 και 2019 εφαρμόζεται το πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και το σχέδιο παροχής οικονομικής αρωγής για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα.

Συνεχίζοντας είπε πως το Υπουργείο Υγείας διατηρεί στοιχεία ώστε αξιολογώντας τα να προωθεί την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παραθέτοντας τα στοιχεία η κ. Γιαννάκη είπε πως από το 2016 μέχρι και το 2018 στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 63.229 ασθενείς με συνολική δαπάνη 13.898.801, παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα (εγχειρίσεις ή εξετάσεις) με υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού των νοσοκομείων σε 31.580 ασθενείς με δαπάνη 5.627.764 ευρώ. Στα εξωτερικά ιατρεία δέχθηκαν ιατρική φροντίδα με υπερωριακή απασχόληση προσωπικού 14.047 ασθενείς και δαπάνη 681.673 ευρώ. Συνολικά με δαπάνη 20.208.238 ευρώ εξυπηρετήθηκαν 108.856 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, η κ. Γιαννάκη είπε πως από το 2015 μέχρι και το 2018 περιλαμβανόμενου έγιναν 4.780 αποστολές στο εξωτερικό σε ιατρικά κέντρα και ιατρούς.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το ίδιο διάστημα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με αερο- ασθενοφόρα (air ambulance) 132 περιστατικά. Είπε επίσης πως κύριες χώρες αποστολής ασθενών είναι η Ελλάδα (1692 αποστολές), Γερμανία (1295 αποστολές) και το Ηνωμένο Βασίλειο (987 αποστολές).

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμονή ασθενών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών , η κ. Γιαννάκη είπε πως εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας θα λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία και κατά τα Σαββατοκύριακα ώστε οι πρώτες βοήθειες να περιοριστούν στα άκρως επείγοντα περιστατικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ασθενείς έμαθαν να μαζεύονται στις πρώτες βοήθειες. Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε πως στα ΤΑΕΠ υπάρχουν ιατροί που εργάζονται υπερωριακά επιπλέον των ιατρών που στελεχώνουν τα ΤΑΕΠ.

Οι λίστες αναμονής έχουν εξαλειφθεί είπε, διευκρινίζοντας πως τα στοιχεία που παρατέθηκαν για το 2019 είναι δυνητικές.

Ερωτηθείσα για τις ουρές στα φαρμακεία των νοσοκομείων που μπορεί να σημαίνουν δύο και δυόμισι ώρες αναμονής στον ασθενή για να πάρει τα φάρμακα του, με ανάλογο φαινόμενο να παρουσιάζεται και στις εγγραφές ασθενών, η κ. Γιαννάκη έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά καθώς καταβάλλεται προσπάθεια με υπερωριακή απασχόληση και παρέπεμψε στον Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λοϊζο Παναγή.

Ο κ. Παναγή είπε πως το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε αυξημένος όγκος εργασίας στα κρατικά νοσηλευτήρια, χωρίς να έχουμε αύξηση στο προσωπικό και για αυτό το λόγο τόσο οι συνταγές που εκτελούνταν μέχρι και σήμερα στα κρατικά φαρμακεία έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Με τις αλλαγές που θα επέλθουν με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, υπάρχει σχεδιασμός για επίλυση του προβλήματος, αφού οι συνταγές για τους εξω -νοσοκομειακούς ασθενείς θα εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να αποσυμφορηθούν τα κρατικά φαρμακεία και να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση των ενδονοσοκομειακών ασθενών, είπε διευκρινίζοντας πως ο ασθενής θα μπορεί να αποτίνεται στο φαρμακείο της γειτονιάς του και έτσι θα επιλυθεί οριστικά το πρόγραμμα αυτό.

Η κ. Γιαννάκη αναφέρθηκε σε κάποιους που πολεμούν το Υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα