Χαιρετισμός του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ο διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Παρμακλής, απευθύνει το δικό του μήνυμα για την ημέρα αυτή, μέσα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη που βιώνει σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και ολόκληρος ο πλανήτης.

Αγαπητοί καταναλωτές,

Η Παγκόσμια Μέρα Νερού που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο, δυστυχώς

επισκιάζεται φέτος από την πανδημία που σημειώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, από τον νέο κορωναϊό. Προφανώς, και ο Παγκόσμιος Πόλεμος που διεξάγεται εναντίον του θανατηφόρου ιού αποτελεί προτεραιότητα έναντι άλλων εκκρεμοτήτων και μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν προς την ευρύτερη κοινωνία.

Ο αέναος κύκλος του νερού τίθεται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του κορώναϊου. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο αρχαιότερος προσωκρατικός φιλόσοφος είπε την αιώνια αλήθεια: «Αρχή πάντων ύδωρ», δηλαδή το νερό είναι η αρχή των πάντων. Ακριβώς, επειδή το νερό είναι όντως η πρώτιστη πηγή ζωής, πρέπει να αποτελεί προσβάσιμο αγαθό σε όλους τους ανθρώπους. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, η συλλογική προσπάθεια και η ηθική ευαισθησία προς τον πλησίον μας θα δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα, που στο τέλος θα αναχαιτίσει τον ιό. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας δίνει την μάχη έναντι του ιού, διανέμοντας απρόσκοπτα πόσιμο και ποιοτικό νερό σε όλα τα υποστατικά, μέσα στα διοικητικά του όρια.

Έχουν όμως όλα τα κράτη τη δυνατότητα να παρέχουν νερό απρόσκοπτα στους πολίτες τους; Ποια εμπόδια υπάρχουν και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται στην απρόσκοπτη παροχή νερού στις διάφορες χώρες του πλανήτη μας; Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος δημιούργησε, αποτελεί η κλιματική αλλαγή, η οποία αλυσιδωτά επιφέρει τεράστια προβλήματα στον πλανήτη μας και ιδιαίτερα στο νερό.

Το κλίμα αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει, επηρεάζοντας τις κοινωνίες. Η Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Νερού του ΟΗΕ, για το έτος 2020, επικεντρώνεται στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις πιθανές αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας στην αλλαγή του κλίματος. Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης των υδάτων. Ο συνδυασμός της προσαρμογής και του μετριασμού της αλλαγής του κλίματος, μέσω της σωστής διαχείρισης των υδάτων, θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα μακροπρόθεσμα, ακόμη και τις βαριές βιομηχανίες που κατηγορούνται για την ραγδαία αλλαγή του κλίματος. Τα κράτη θα πρέπει να στοχεύσουν στην βελτίωση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και στην καταπολέμηση τόσο των αιτιών όσο και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η έκτακτη ανάγκη που προκύπτει από τις κλιματικές αλλαγές επηρεάζει σημαντικά όλα τα κράτη, τόσο αυτά που έχουν έλειψη όσο και αυτά που έχουν αφθονία νερού. Μεταξύ του νερού και της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε ένα τρίτο στοιχείο στην εξίσωση, το στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με την ύδρευση και αποχέτευση, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη  στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές. Τα ανθρώπινα δικαιώματα για ύδρευση και αποχέτευση αναγνωρίζονται ρητά από τον ΟΗΕ.

Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Όσοι ζούν σε χώρες με φτώχεια, πολέμους, και ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος κι ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έκτακτη ανάγκη και να δίδεται προτεραιότητα σε όσους αφήνονται πίσω, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα, που εάν δεν ληφθούν υπόψη, θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το πόσιμο νερό, το νερό για την υγεία και το νερό για την ενέργεια. Το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζονται με το νερό και γίνονται δυστυχώς ολοένα πιο συχνές και έντονες. Η βελτιωμένη διαχείριση των υδάτων δημιουργεί ευκαιρίες για προσαρμογές του κλίματος και μετριασμό των επιπτώσεων. Αυτό δεν αποτελεί απλώς μια καλή ιδέα αλλά είναι μια αναγκαιότητα.

Κωνσταντίνος Παρμακλής
Διευθυντής Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαιρετισμός, Διευθυντή, Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας,chairetismos, diefthynti, symvouliou ydatopromitheias lefkosias