Χαιρετίζουν την απόφαση για τις εκποιήσεις οι δανειολήπτες

Την ανακούφιση των δανειοληπτών προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να μπλοκάρει την εκποίηση ακινήτου από την Τράπεζα Κύπρου με βάση τον νέο περί εκποιήσεων νόμο, επικαλούμενο δικαστική απόφαση που είχε ληφθεί στο παρελθόν.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών

(ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «είναι καλοδεχούμενη», προσθέτοντας ότι η δικαιοσύνη είναι μία από τις άμυνες που έχουν οι δανειολήπτες απέναντι στις καταχρηστικές συμπεριφορές των τραπεζών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απόφαση καυτηριάζει την «καταχρηστική συμπεριφορά της Τράπεζας Κύπρου έναντι δικαστικής απόφασης που είχε ληφθεί από το 2006, ενώ η ίδια δεν είχε προχωρήσει στην εκποίηση με την παλαιά διαδικασία, αλλά ανέμενε να το πράξει το 2016 με τον νέο περί εκποιήσεων νόμο και μέσω της διαδικασίας ιδιωτικών εκποιήσεων».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει την κίνηση της Τράπεζας Κύπρου «ασέβεια προς τις αποφάσεις του δικαστηρίου του 2006».

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, υπάρχει μεγάλη πληθώρα υποθέσεων που αφορά σε αγωγές των τραπεζών, αλλά πλέον αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτική εκποίηση, είτε πρόκειται για ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία είτε για χωράφια.

«Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να ζητούν από το δικαστήριο να υπολογίσει το οφειλόμενο ποσό και από την άλλη να προχωρούν με τη νέα διαδικασία σε εκποίηση με βάση το εκτιμώμενο ποσό της οφειλής», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παλαιά διαδικασία επέτρεπε στον οφειλέτη να εμφανιστεί στο δικαστήριο ζητώντας την κατάργηση των καταχρηστικών χρεώσεων. «Ακόμα όμως κι αν δεν εμφανιστεί, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην αφαίρεση των καταχρηστικών χρεώσεων.

Αυτό αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1993 κι έχει γίνει νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η ερμηνεία του υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έχει εκδικάσει σωρεία τέτοιων υποθέσεων και έχει δημιουργήσει δεδικασμένα υπέρ των δανειοληπτών».

Συγκεκριμένα, προσθέτει, επίκληση της καταχρηστικότητας με βάση τον παλαιό νόμο μπορεί να γίνει ακόμα και στο στάδιο της εκδίκασης.

«Η Κύπρος τόσα χρόνια κοιμόταν βαθύ ύπνο, ενώ είναι υπό διερεύνηση το γιατί η οδηγία δεν εφαρμόστηκε μέχρι στιγμής», καταλήγει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα