Χάκερ κλέβουν τραπεζικούς λογαριασμούς με τη χρήση κινητού
Οι χάκερ είναι σε θέση να κλέψουν τα ΡΙΝ και τους διάφορους κωδικούς (passwords) -π.χ. τους τραπεζικούς- που εισάγει ο χρήστης στο κινητό του, από τον τρόπο και μόνο που γέρνει το τηλέφωνό του όταν πληκτρολογεί.
Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι εξίσου κακόβουλες εφαρμογές (apps) που εγκαθιστά κάποιος στη συσκευή του, μπορούν να τον κατασκοπεύσουν, χρησιμοποιώντας τις αφανείς πληροφορίες που καταγράφουν οι αισθητήρες κίνησης της συσκευής.
Η μελέτη βρήκε ότι κάθε κίνηση του χρήστη στην οθόνη αφής, ανάλογα με το πώς κρατά
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό ασφάλειας πληροφοριών "International Journal of Information Security", έδειξαν ότι είναι δυνατό -υποκλέπτοντας μόνο τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες κίνησης του κινητού- να «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το ΡΙΝ του χρήστη από την πρώτη κιόλας απόπειρα. Μετά από πέντε προσπάθειες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει ο χάκερ.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone). Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που ενημερώθηκαν για το πρόβλημα (Apple, Google κ.α.), δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.
Το πρόβλημα αφορά, πέρα από τα κινητά, τους υπολογιστές - ταμπλέτες (tablets), τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), τους καταγραφείς της σωματικής κατάστασης (fitness trackers) που συνήθως φοριούνται στον καρπό του χεριού και κάθε άλλη φορητή συσκευή εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.
«Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να 'ακούσουν' τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής», δήλωσε η Μερνεζάντ.
Όπως είπε, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς».
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το GPS και την κάμερα (που όμως ζητούν την άδεια του χρήστη) παρά για τους «σιωπηλούς» αισθητήρες (που δεν ζητούν καμία άδεια για να έχουν πρόσβαση στη συσκευή). Με δεδομένο όμως ότι σταδιακά αναδύεται ένα Διαδίκτυο των Πραγμάτων, όπου οι συσκευές θα «μιλάνε» μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν online δεδομένα, οι κίνδυνοι από τους αισθητήρες αυξάνονται.
Οι ερευνητές συστήνουν στους χρήστες να αλλάζουν συχνά τα ΡΙΝ και τους κωδικούς τους, να κλείνουν τις ανοικτές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν (ιδίως όταν παράλληλα κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές), να απεγκαθιστούν όσες εφαρμογές δεν χρειάζονται, να εγκαθιστούν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, να δέχονται την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από εγκεκριμένα ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχουν ποιες άδειες πρόσβασης έχουν δώσει στις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές του τηλεφώνου τους.
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το φυσικό στοματικό διάλυμα που θα σας αφαιρέσει την πλάκα από τα δόντια μέσα σε ένα λεπτό
- Τρέχουν και δεν... φτάνουν στον Alpha - Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του
- 826 προσλήψεις-«εξπρές» σε Δήμους, ΔΕΚΟ, Υπουργεία
- «Βουλιάζει» η Ήπειρος…
- Survivor: Τα στατιστικά δείχνουν τους τρεις καλύτερους παίκτες!
- Ο τραγικός έλληνας «Χριστός», Αλέξης Γκόλφης
- Πωλείται η μεζονέτα του Παντελή Παντελίδη
- Οδύνη στην κηδεία και φόβος για το αύριο
- Τα κινητά "βλέπουν" βροχή στη γειτονιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Δικαιολογημένα τα πλήγματα»
- Survivor: Η "συμφιλίωση" Μπο - Παπαδοπούλου
- Θεωρεί τρομοκράτες τους πρόσφυγες ο Βίκτορ Ορμπάν
- Τρώνε φύλλα για να ζήσουν
- Μεγάλη Τρίτη: Ο βίος και το τροπάριο της Κασσιανής
- Είδε Φορτούνα ο Ολυμπιακός
- Μας χαλάει τα σχέδια ο καιρός! Προβλέπονται βροχές
- Χάκερ κλέβουν τραπεζικούς λογαριασμούς με τη χρήση κινητού
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Αστυνομικοί στην Αίγυπτο σκότωσαν 7 «συμπαθούντες» του ISIS
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Χάκερ κλέβουν τραπεζικούς λογαριασμούς με τη χρήση κινητού
- NASA: Ανακάλυψη “ωκεάνιων κόσμων” στο ηλιακό μας σύστημα
- Μανίκας σε Χανταμπάκη: «Όσοι σε ξέρουν, είναι μαζί σου»
- Είδε Φορτούνα ο Ολυμπιακός
- Τέλος ο Μπάουσα από την Αργεντινή
- Υπαναχωρήσεις Ακιντζί, ερωτήματα και η σημερινή συνάντηση
- Η Green Dot Κύπρου επιλέγει τη Microsoft
- Πάφος-ΠΑΣΥΞΕ: Ικανοποιημένος από πληρότητες στα ξενοδoχεία
- Μας χαλάει τα σχέδια ο καιρός! Προβλέπονται βροχές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εργαστήρι στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου στα Public Κολωνακίου
- Ο Μπουτάρης προτείνει διαγωνισμό ψαρέματος στον Θερμαϊκό
- Δεν μπορείς να χάσεις βάρος, παρότι προσπαθείς; 8 απλές διατροφικές συμβουλές
- Mια ακόμη επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια
- Μητέρα σε κατάσταση μέθης, αναποδογύρισε το ΙΧ- Οδηγούσε με το μωρό της
- Handelsblatt: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο Μνημόνιο
- Κατερίνη: Αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα
- Προσοχή! Οι χάκερς μπορούν να κλέψουν ΡΙΝ με τους αισθητήρες κίνησης του κινητού
- Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 120 δόσεις