Χάλια η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούoυν ειδικοί αναφορικά με την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο.

Η κατάσταση θεωρείται τραγική αφού σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού περιβάλλοντος η Κύπρος κατατάσεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Πέραν από τα αιωρούμενα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα μέσω μεγαλύτερου διαμέτρου σωματιδίων που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για τα

οξείδια του θείου και αζώτου.

Σύμφωνα με τον Λέκτορα στο τμήμα επιστήμης του ΤΕΠΑΚ Χαράλαμπο Θεόπεμπτου "Είναι μια σειρά από ρύπους οι οποίοι καταλήγουν στην ατμόσφαιρα μας κυρίως λόγο της καύσης όπως για παράδειγμα η καύση στις μηχανές των αυτοκινήτων, η παραγωγή ηλεκτρισμού , οποιαδήποτε άλλη ανοικτή καύση η οποία είναι ανεξέλεκτη".

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού περιβάλλοντος, καταδεικνύει το πρόβλημα με τους ρύπουςΣτην Κύπρο μόνο από ένα ρύπο αιωρούμενων σωματιδίων το 2012 υπήρξαν 790 θανάτοι.Η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη από το τέλος θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ποσότητα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κρίνεται η ποιότητα του αέρα και συνίσταται η λήψη των κατάλληλων μέτρων.

"Αύξηση στις πόλεις της βλάστησης γιατί τα φύλλα των δέντρων κάνουν ένα μικρό φιλτραρισμά σε αυτά τα σωματίδια. Πρέπει να μειώσουμε τα αυτοκίνητα στα κέντρα των πόλεων. Πρέπει να αυξήσουμε τα πεζοδρόμια και να τα βελτιώσουμε για να μπορεί εύκολα ο κόσμος να περπατά με όλη τη βοήθεια που χρειάζεται, να προωθήσουμε τα ποδήλατα και κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε από το πρόβλημα" αναφέρει ο Λέκτορας στο τμήμα επιστήμης του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στην Κύπρο υπάρχει εθνικό σχέδιο για αντιμετώπιση της εν λόγω ρύπανσης, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα