Χαμηλά στη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης η Κύπρος

Χαμηλά κατατάσσεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο παραμένει πολύ ψηλά στην κατάταξη αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ από ανήλικους, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου να ζητά εξισορρόπηση των κονδυλίων που διατίθενται για πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη, με τα κονδύλια για την εφαρμογή του νόμου. Πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με

τα περιστατικά χρηστών ουσιών αναμένεται να δώσουν δύο έρευνες που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019.


Το θέμα της παντελούς έλλειψης και η ανάγκη δημιουργίας προσβάσιμων κέντρων στήριξης για ανήλικους χρήστες ναρκωτικών στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, δεδομένων των αυξημένων περιστατικών που παρατηρούνται και της παραβίασης των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης ομάδας, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή εξέτασε, επίσης, την υλοποίηση του πιλοτικού έργου της λειτουργίας Κλειστού Κέντρου Θεραπείας Ανηλίκων με Πρόβλημα Χρήσης/Κατάχρησης Ουσιών Εξάρτησης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου 2019, καθώς και το δικαίωμα των γυναικών χρηστών ναρκωτικών σε εξειδικευμένα προγράμματα/δομές απεξάρτησης.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Κωνσταντίνο Στυλιανού, στο εξειδικευμένο κέντρο για γυναίκες, το οποίο λειτούργησε το 2012, έχουν φιλοξενηθεί έκτοτε 54 γυναίκες, ενώ στο κλειστό κέντρο θεραπείας ανηλίκων έχουν φιλοξενηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που άνοιξε 17 ανήλικοι και σήμερα βρίσκονται εκεί εννέα. Πρόκειται για παιδιά από 13 μέχρι 19 ετών, ενώ υπήρχε και μια περίπτωση δωδεκάχρονου.

Στην Κύπρο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανού, βρίσκεται σε λειτουργία ένα ευρύτατο δίκτυο θεραπείας, το οποίο ικανοποιεί τις ανάγκες της χώρας και το οποίο κρίθηκε ως «πολύ ικανοποιητικό» σε αξιολόγηση που έγινε από το εξωτερικό το 2017.

Κάλεσε, ωστόσο, το κράτος να αυξήσει τους πόρους που διατίθενται για την πρόληψη του προβλήματος. «Ως Αρχή και στη βάση ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης για το κοινωνικό κόστος που έχει η εξάρτηση στην κυπριακή κοινωνία, ζητούμε από την πολιτεία όπως εξισορροπήσει θα κονδύλια που ξοδεύονται στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη, με αυτά που ξοδεύονται για την εφαρμογή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη», είπε, σημειώνοντας πως για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται στην πρόληψη, ξοδεύονται 44 ευρώ για την επιβολή του νόμου.

Το φαινόμενο της χρήσης στην Κύπρο παραμένει σταθερό, το ζητούμενο είναι μια ισόρροπη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος και όχι μόνο εστιασμός στην καταστολή αλλά κυριότερα στην πρόληψη, είπε και σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Ανάλογα με την ουσία, εξήγησε, η Κύπρος βρίσκεται σε διαφορετική κατάταξη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2017, η Κύπρος κατατάσσεται σχετικά χαμηλά στη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης αλλά πολύ ψηλά στη χρήση αλκοόλ από ανήλικους, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αφού, όπως είπε, «η κατάχρηση σε μία ουσία είναι μια πόρτα που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση και την εξάρτηση από άλλες ουσίες».

Συμπλήρωσε ότι εντός του 2019 αναμένεται να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα καθώς αναμένεται η νέα έρευνα γενικού πληθυσμού και η έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό.

Η βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση του πιλοτικού κέντρου της λειτουργίας του κλειστού κέντρου θεραπείας ανηλίκων με πρόβλημα χρήσης ουσιών, ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των χρηστών για την επαρχία Λάρνακας είναι ανησυχητικά. Τόνισε, επίσης, ότι στην επαρχία Λάρνακας δεν υπάρχει καμία δομή ούτε για τους ανήλικους ούτε για τους ενήλικους χρήστες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι τα πράγματα δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση και ότι οι αριθμοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα, λόγω του ότι δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τους χρήστες να ενταχθούν στα διάφορα προγράμματα και όχι λόγω μη αύξησης των χρηστών. Την ίδια ώρα ζήτησε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Αρχής Κατά των Εξαρτήσεων.

Η κ. Κουκουμά στάθηκε και στο πρόβλημα των γυναικών χρηστών ουσιών, λέγοντας ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε λειτουργία φαίνεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ανάγκη το θέμα να εξεταστεί «από τη σκοπιά του φύλου, γιατί οι γυναίκες χρήστες αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα και είναι ενδεχομένως θύματα βίας, βιασμού, κακοποίησης» και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για πιο ενδυναμωμένα και στοχευμένα προγράμματα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα