Χαν-Μογκερίνι στήνουν Τσαβούσογλου στον τοίχο- «Είστε υποκριτές»

Τις έντονες ανησυχίες του για τα ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία και συγκεκριμένα τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ε.Ε., Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη Φεντερίκα Μογκερίνι στην Άγκυρα.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας εξέφρασε έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες φυλακίσεις ακαδημαϊκών

και δήλωσε ότι ελπίζει ότι σύντομα θα απελευθερωθεί ο κρατούμενος Κούρδος πολιτικός Σελαχάντ Ντεμιρτάς.

Επιπλέον, τόνισε πως μια διαφανής και αξιόπιστη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και υπογράμμισε πως η Ε.Ε. είναι ενάντια σε οποιαδήποτε εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Άγκυρα αναμένει σταθερή υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Τσαβουσόγλου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο για την Τουρκία οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να χορηγούν άσυλο στα μέλη των «τρομοκρατών» Γκουλενιστών της FETO, ενώ επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Ο Υπουργός έκανε επίσης λόγο για αρνητικές και διακριτικές αντιρρήσεις κατά της Τουρκίας από αρκετούς ηγέτες και πολιτικούς σχετικά με την υποψηφιότητά του στην Ε.Ε. «Δεν υπάρχει λόγος στο να γίνονται δηλώσεις που αποκλείουν την Τουρκία από τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. ή αρνούνται την υποψηφιότητά της", δήλωσε.

«Κάναμε μια συμφωνία για την μετανάστευση. Υπογράψαμε για ν’ ανοίξουμε πέντε κεφάλαια [του κοινοτικού κεκτημένου], και έπειτα έρχεται η απόφαση κατά του ανοίγματος νέων κεφαλαίων. Αυτό είναι υποκρισία, δεν υπάρχει καμία εξήγηση γι’ αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη συμφωνία του Μαρτίου του 2016, βάσει της οποίας η Άγκυρα συμφώνησε να πάρει μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και να στείλει νομίμους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. έπρεπε να δώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν για περίθαλψη μεταναστών, να άρει τις προϋποθέσεις θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες και να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής ορισμένων προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα