Χάος στο Ιράκ-Επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Βασόρας

Επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα εξαπέλυσαν άγνωστοι κατά του αεροδρομίου της Βασόρας, μετά από μια χαοτική νύχτα, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το ιρανικό προξενείο.

Αξιωματούχος είπε ότι οι επιθέσεις με τις τρεις ρουκέτες δεν προκάλεσαν διακοπή των πτήσεων από και προς το κύριο λιμάνι και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.

Η κοινωνική κρίση στο Ιράκ πέρασε την Παρασκευή (χθες) σε νέο επίπεδο με την πυρπόληση

του ιρανικού προξενείου στην πόλη των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων όπου εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ωθώντας το κοινοβούλιο να συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση.

Η επίθεση εναντίον της διπλωματικής αντιπροσωπίας του μεγάλου ιρανού γείτονα, σηματοδοτεί μια στροφή στην εξέγερση που σημειώνεται στον νότο της χώρας από τον Ιούλιο κατά της διαφθοράς των πολιτικών και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών.

Αντιδρώντας, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι «ανέθεσε στις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν αποφασιστικά απέναντι στις πράξεις βανδαλισμού που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις».

Στην ανακοίνωσή της η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων (JOC) κάνει λόγο για «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» και «αυστηρές κυρώσεις» απαγορεύοντας κυρίως τις «συγκεντρώσεις» και τις «ομαδικές μετακινήσεις». Ωστόσο στο κείμενο δεν αναφέρονται ούτε τα μέτρα που ελήφθησαν ούτε ο αριθμός των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν.

Κοινωνική αναταραχή πυροδοτούν η διαφθορά, η καλπάζουσα ανεργία και η υγειονομική κρίση.

Από την περασμένη Τρίτη, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε κτίρια δημόσιων θεσμών, σε κατοικίες αξιωματούχων, καθώς και σε κόμματα και ένοπλες ομάδες που έχουν παρουσία στην πόλη.

Δηλώνουν ότι διεκδικούν το μερίδιό τους από τις εισπράξεις πετρελαίου –7,7 δισ. δολάρια τον Αύγουστο– σε μια επαρχία που είχε γλιτώσει από τον πρόσφατο πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας χωρίς προηγούμενο υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία λόγω της μόλυνσης του νερού.

Χθες βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν πέρα από το επιβλητικό τείχος από μπετόν που περιβάλλει το ιρανικό προξενείο, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τεράστιες φλόγες έβγαιναν από το κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί νωρίτερα από τους υπαλλήλους του.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια», ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, κατήγγειλε μια «άγρια επίθεση», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Βλέποντας στην πυρκαγιά μια συνωμοσία που έχει σκοπό να «καταστρέψει τις σχέσεις φιλίας» ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ, ο Κασεμί απέδωσε στη Βαγδάτη «την ευθύνη για κάθε αδιαφορία».

Η Τεχεράνη προσπαθεί, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο, να επηρεάσει τον σχηματισμό της μελλοντικής ιρακινής κυβέρνησης.

Το φιλο-ιρανικό μπλοκ στο κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του Χάντι αλ-Αμέρι, επικεφαλής πρώην μαχητών κατά των τζιχαντιστών, προσπαθεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Όμως ο Αμπάντι, σύμμαχος του λαϊκιστή σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, θεωρεί εαυτόν κήρυκα της πολιτικής ανεξαρτησίας της Βαγδάτης από την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Το Σάββατο (σήμερα), έπειτα από έκκληση του Μοκτάντα Σαντρ, ο Αμπάντι θα εμφανιστεί μαζί με πολλούς υπουργούς του στο κοινοβούλιο προκειμένου να μιλήσει για την κατάσταση στη Βασόρα.

Από την Τρίτη, εννέα διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον Μεχντί αλ-Ταμίμι, επικεφαλής του επαρχιακού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κρίση αυτή σημειώνεται εν μέσω πλήρους πολιτικής παραλυσίας στη Βαγδάτη: το κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για τον πρόεδρό του και οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής τρεις όλμοι έπληξαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, έδρα των αρχών όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων και το κοινοβούλιο. Οι δράστες της επίθεσης δεν έχουν αναγνωριστεί.

Εξάλλου, κατά την εβδομαδιαία προσευχή, ο εκπρόσωπος του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που αντιπροσωπεύει την ανώτατη σιιτική θρησκευτική αρχή στη χώρα, κατήγγειλε για άλλη μια φορά «την κακή συμπεριφορά υψηλόβαθμων ηγετών» και κάλεσε «η μελλοντική κυβέρνηση να είναι διαφορετική εκείνων που προηγήθηκαν».

Ένας άλλος εκπρόσωπος του αγιατολάχ Σιστάνι, επισκέφθηκε στη Βασόρα σταθμούς διανομής νερού καθώς και οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν.

Διαπίστωσε, όπως είπε στο κήρυγμα που εκφώνησε εκ μέρους του Σιστάνι, «πως θα ήταν δυνατό, με λίγη προσπάθεια και χρήματα (…) να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις της κρίσης» με το νερό.

Ο Ταμίμι υπερθεματίζει: «Η Βασόρα εξεγέρθηκε λόγω μιας κυβερνητικής πολιτικής που επιδιώκει σκόπιμα την αδιαφορία».

Μην μπορώντας άλλο να περιμένουν να τελειώσουν οι χρόνιες ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρικό, και την αποπομπή των διεφθαρμένων, οι διαδηλωτές επανήλθαν αυτή την εβδομάδα σε ένα κίνημα που είχε γεννηθεί στις αρχές Ιουλίου προτού ατονήσει έπειτα από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει προκαλέσει 24 θανάτους από τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «την υπερβολική χρήση δύναμης από τις δυνάμεις ασφαλείας, πραγματικών σφαιρών συμπεριλαμβανομένων» λέγοντας ότι αυτό είχε ήδη συμβεί τον Ιούλιο. Η Βαγδάτη επιρρίπτει την ευθύνη στους «βανδάλους» που εισέδυσαν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα