Χαριλάου: Να παταχθεί η άγρα πελατών για κλινικές εξετάσεις

Την άμεση προώθηση της νομοθεσίας για εγγραφή και λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων, ζητά εκ νέου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου.

Με δηλώσεις του στο SigmaLive, o κ. Χαριλάου, καλεί τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα για πάταξη της άκρατης, όπως υποστηρίζει της επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρατηρείται, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανεπάρκεια της νομοθεσίας. Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η διασφάλιση της ποιότητας

και η τεκμηρίωση εργαστηριακών αναλύσεων, είναι σημαντικός παράγοντας για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η νομοθεσία χρονολογείται από το 1988

Η υφιστάμενη νομοθεσία που υπάρχει και διέπει την εγγραφή και λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων χρονολογείται από το 1988 και επρόκειτο για μια πρώτη προσπάθεια που έγινε για να νοικοκυρευτούν λίγο τα πράγματα. Παρόλα αυτά ήταν μία νομοθεσία η οποία περιείχε πολύ μεγάλα κενά, ενώ δεν εμπεριείχε πειθαρχικές πρόνοιες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο - του οποίου η επεξεργασία μετρά ήδη εννιά χρόνια έχοντας ως στόχο να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία βάζοντας κάποιους φραγμούς και θέτοντας κάποια όρια – χρειάστηκε έξι - εφτά χρόνια, μετά από έντονες προσπάθειες και πιέσεις δικές μας, για να πάει στη Βουλή. Συζητήθηκε δύο φορές στη Βουλή. Με αφορμή το γεγονός ότι περιείχε μέσα πρόνοια που δε θα δέσμευε με την παρούσα νομοθεσία το δημόσιο, κάτι που ήταν αδιανόητο, έγινε αποδεκτό ότι πρέπει να ισχύει γενικά, για όλη την Κύπρο.

Με αφορμή αυτό, παραπέμφθηκε πίσω στο Υπουργείο Υγείας όπου και βρίσκεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι την ευθύνη τη φέρουν αυτοί οι οποίοι έχουν χρέος να προωθήσουν τους θεσμούς για να προστατεύσουν τον πολίτη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

Διασφάλιση ποιότητας και ακαδημαϊκή κατάρτιση

Το εργαστήριο αποτελεί ένα χώρο διεξαγωγής αναλύσεων πάνω σε βιολογικά υγρά. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο και, εκτός από κάποιες εξετάσεις τις οποίες το εργαστήριο μπορεί να τις κάνει χωρίς παραπεμπτικό, πρέπει να παίρνει κανείς παραπεμπτικό από το γιατρό για να προχωρήσει με τις εξετάσεις του. Κάποιοι λοιπόν εκμεταλλευόμενοι την ανεπάρκεια της νομοθεσίας έχουν εισέλθει σε μια άκρατη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μέσα από το νέο νομοσχέδιο, επισημαίνει ο κ. Χαριλάου, ρυθμίζονται ουσιαστικές παράμετροι που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κατάρτιση των ανθρώπων που διευθύνουν τα εργαστήρια, αλλά και με τη συνεχή εκπαίδευσή τους. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο εκατόν πενήντα εργαστήρια και από αυτά ίσως μόνο οι τριάντα εργαστηριακοί να εκπαιδεύονται συνεχώς στην εξέλιξη της επιστήμης. Και αυτό ισχύει και για τους γιατρούς και για τους πάντες στην ιατρική επιστήμη. Είναι αδιανόητο σήμερα, όταν η ιατρική έχει φτάσει σε τέτοια υψηλά επίπεδα όπως συγκεκριμένα και η εργαστηριακή ιατρική επιστήμη, να είμαστε καθηλωμένοι σε παρωχημένες γνώσεις. Επιβάλλεται – όπως επιβάλλεται και σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο – η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, κάτι που επιβάλλεται και από τη νομοθεσία».

Η διασφάλιση της ποιότητας και η τεκμηρίωση εργαστηριακών πράξεων είναι σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου.

«Το πρόβλημα είναι διττό. Αφενός, η ασυδοσία όλων αυτών που εκμεταλλευόμενοι τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας σπεύδουν σε μια άκρατη προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες, και αφετέρου η ίδια η νομοθεσία δε διαθέτει τα εχέγγυα εκείνα τα οποία να διασφαλίζουν τόσο την ποιότητα των αποτελεσμάτων όσο και την αλήθεια των αποτελεσμάτων, την αναγκαιότητα των εξετάσεων που γίνονται, και τελικά να μπορεί να εξασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών».

Έχουν αποθρασυνθεί η πάντες, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, παραβιάζοντας τη νομοθεσία στο σημείο που αφορά τη διαφήμιση, την προβολή που αναφέρεται στον Περί Γιατρών νόμο. «Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από διαφήμιση, άγρα πελατών». Δυστυχώς ολοένα και συχνότερα, μέσω των κοινωνικών δικτύων, τόσο εργαστήρια, όσο και ιατρικά κέντρα διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με συγκεκριμένες τιμές, τονίζει ο κ. Χαριλάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα