Χάρης: Μετά τον Συνεργατισμό προωθείται το σχέδιο Εστία

Εντός του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, παραμένει το Σχέδιο Εστία, το οποίο θα προωθηθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και των δανειοληπτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για το σχέδιο οικονομικής στήριξης ευάλωτων αλλά συνεργάσιμων

δανειοληπτών που έχουν δάνειο για την κατοικία τους και το οποίο θα λειτουργήσει στη βάση κριτηρίων, τόσο κοινωνικών, όσο και τέτοιων τα οποία θα σχετίζονται με το ύψος του δανείου, του σπιτιού και της επιβεβαιωμένης ανταπόκρισης.

Όπως είπε, το κράτος έκανε αυτή την κίνηση λαμβάνοντας αυτή την δύσκολη απόφαση πρώτον για να αποτρέψει κινδύνους που θα σχετίζονταν με μια πιθανή αποσταθεροποίηση, δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες υπήρξε σοβαρός κλονισμός της εμπιστοσύνης με μαζικές εκροές καταθέσεων. Δεύτερον, επιχειρήθηκε ένα καθοριστικό βήμα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, μέσω ρήξης με τις κακές τραπεζικές πρακτικές του παρελθόντος.

«Το λέω ευθέως: το κράτος είχε υποχρεώσεις, έπρεπε να λάβει αποφάσεις που θα είχαν κόστος, αλλά και να διορθώσει το νομοθετικό πλαίσιο. Έχουμε ακόμα πράγματα να κάνουμε, μας τα λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιέζει κι έχει δίκιο. Μην φορτώσουμε στην ΕΕ ότι μας πιέζει να κάνουμε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε. Κακώς το 2015 όταν ψηφίζονταν οι γνωστές νομοθεσίες για εκποιήσεις και πλαίσιο αφερεγγυότητας, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις που τις αποδυνάμωσαν. Οι νομοθεσίες μας δεν χρειάζονται ριζική αλλαγή, αλλά κάποιες διορθώσεις εκεί που υπάρχουν κάποια κενά που επιτρέπουν σε κάποιους να εκμεταλλεύονται το σύστημα», είπε.

Επανέλαβε δε το μήνυμα που έστειλε χθες προς τους τραπεζίτες ότι η Πολιτεία αναμένει περισσότερα από τις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν τα παράπονα και τις μεμψιμοιρίες και να προχωρήσουν σε κινήσεις εξυγίανσης για να δούμε ένα τραπεζικό σύστημα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό.

«Όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο, είτε σε σχέση με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που βρέθηκαν να έχουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων τα οποία δεν εξυπηρετούνταν, είτε στο άλλο άκρο με περιπτώσεις μεμονωμένων δανείων. Ένας πελάτης του Συνεργατισμού σε μια κοινότητα που πήρε ένα δυσανάλογα μεγάλο δάνειο για τα οικονομικά του δεδομένα, έκτισε μια σπιταρόνα και δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση σε σχέση με τις αποφάσεις, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι αυτές δεν βγάζουν νόημα, προσθέτοντας ότι αυτές είναι «αλληλοαναιρούμενες».

Όσον αφορά στην πρόθεση για επιστροφή του Συνεργατισμού στους μετόχους του, η οποία εν τέλει εγκαταλείφθηκε, τόνισε ότι κάτω από την παραίνεση των Συνεργατιστών είχε συμφωνηθεί και γίνει δεκτό από την Κομισιόν, ένα εξωφρενικό για τα τραπεζικά δεδομένα σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, αν ο Συνεργατισμός αποκτήσει υπερκέρδη και αποδίδει στο κράτος, ό,τι απομένει να θεωρείται λογιστικά ότι επιστρέφονται μετοχές στους παλιούς ιδιοκτήτες.

«Μιλάμε για μια τράπεζα που είχε €7,5 δισ. και θα έκανε υπερκέρδη;», διερωτήθηκε.

Σε σχέση με την διαδικασία αυτή καθαυτή, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτή διεξήχθη όχι από την Κυβέρνηση, αλλά από μια διεθνή εταιρία την City Group, με τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο Υπουργείο να δείχνουν ποιοι υποψήφιοι επενδυτές πέρασαν από φιλτράρισμα, ποιοι απορρίφθηκαν για να επικρατήσει ένας.

«Επειδή έγινε λόγος για ξένα επενδυτικά ταμεία τα οποία εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, για να αποκτηθούν οι καταθέσεις του κόσμου, αυτός που θα τις αποκτήσει θα πρέπει να είναι τράπεζα. Οι νέοι επενδυτές, ντόπιοι ή ξένοι, δεν είναι στο κομμάτι της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων από την Συνεργατική που θα φανούν, είναι στη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα. Εκεί είναι που θα φανεί αν υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον από επενδυτές», είπε.

Επισήμανε δε ότι σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι επείγον να υπάρξει ένα αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να μην επιτρέπεται σε κανέναν να εκμεταλλεύεται το σύστημα και τις καταθέσεις των υπολοίπων, κάνοντας λόγο για στοχευμένη διόρθωση της νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα