Χάσμα απονομής δικαιοσύνης απέναντι στις τραπεζικές παρανομίες

Εδώ και χρόνια τεκμηριώνω φορτικά το τεράστιο έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης απέναντι στο θεσμικό έγκλημα δεκαετιών εναντίον της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας. Συγκεκριμένα, λόγω εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τέθηκε σε ισχύ (1997) στην Κύπρο η νομοθεσία για τους καταχρηστικούς όρους και πρακτικές τραπεζών στις συμβάσεις τους με καταναλωτές. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία:

α)

αφορά όλους τους καταναλωτές-δανειολήπτες και όχι μια μερίδα.

β) καθιστά όλες τις καταχρηστικές χρεώσεις παράνομες και άκυρες

γ) υποχρεώνει την Κυβέρνηση να διαμορφώσει τον αναγκαίο εγχώριο αποτελεσματικό μηχανισμό ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμόρφωση για διαγραφή όλων των υπερχρεώσεων.

Αντί των πιο πάνω, το κυπριακό συγκρότημα εξουσίας συνήργησε για δεκαετίες, ώστε το τραπεζικό σύστημα να εφαρμόζει καταχρηστικούς όρους/πρακτικές - ως να έχει ασυλία στην παρανομία- , με αποτέλεσμα τεράστιες παράνομες υπερχρεώσεις, που κατέστρεψαν χιλιάδες δανειολήπτες οικονομικά και άλλως πως. Για αυτό το θεσμικό όργιο παρανομιών και συγκάλυψης, επικρατεί σιωπή. Είμαστε εντός ΕΕ, αλλά η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική προστασία της κοινωνίας από τις τραπεζικές παρανομίες, και επιπλέον, τα Κυπριακά Δικαστήρια αρνούνται να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σχετικές καθοδηγητικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το χάσμα στην απονομή δικαιοσύνης διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013 όταν κατόπιν έρευνας, εξακρίβωσε ότι οι κανόνες απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο δεν συνάδουν με την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες/όρους και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Επιπλέον, διαπίστωσε άρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών περί παράνομων-καταχρηστικών όρων και πρακτικών. Λόγω της πεισματικής άρνησης της Κυβέρνησης, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου το 2013, την οποία ανανέωσε το 2019, επειδή διαπιστώνει συνεχιζόμενη παραβίαση. Παράλληλα, η αρμόδια Αρχή για εφαρμογή των συγκεκριμένων  ευρωπαϊκών νομοθεσιών στην Κύπρο με τεκμηριωμένες αποφάσεις της διαπιστώνει ευρεία χρήση παράνομων καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες. Με δεδομένο ότι οι όροι και οι πρακτικές των τραπεζών ήταν πανομοιότυποι,  πανομοιότυπες είναι και οι παράνομες χρεώσεις που κατέστρεψαν χιλιάδες δανειολήπτες...

Δικαστήρια άλλων κρατών-μελών αξιοποιούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η Κύπρος, το υπ’ αριθμόν ένα κράτος σε παράνομους όρους/πρακτικές στην ΕΕ, βρίσκεται στο μηδέν! Τα Κυπριακά Δικαστήρια δεν απέστειλαν ούτε καν ένα προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της ΕΕ, που να αφορά καταχρηστικούς όρους τραπεζών.

Τις τελευταίες μέρες εξελίχτηκε στην Κύπρο ένα  "θέατρο" με την πρόταση Αβ. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) για σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τις καταχρηστικές χρεώσεις, μόνο για όσους δανειολήπτες αιτήθηκαν ένταξή τους στο Σχέδιο "Εστία"… Στην πραγματικότητα, η ισονομία υποχρεώνει την Κύπρο να παρέχει το δικαίωμα αυτό, εδώ και δεκαετίες, σε όλους αλλά η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ αρνείται. Διερωτώμαι αν οι πολίτες θα αντιληφθούν τον νέο εμπαιγμό και δόλο για παράκαμψη της υποχρέωσης απονομής δικαιοσύνης βάσει της νομοθεσίας. 

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

costas.mavrides@europarl.europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάσμα,chasma