Χατζηγιάννης: Μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού

Μονόδρομος αποτελεί για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα η ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να περιορίσει την συμμετοχή

της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 25% και μάλιστα εντός του έτους, σε μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

«Ο οδικός χάρτης σίγουρα θα επηρεαστεί από την διαχείριση του προβληματικού μέρους του ισολογισμού μας, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό που εμείς κοιτάζουμε είναι η επόμενη ημέρα του Συνεργατισμού, δηλαδή το υγιές κομμάτι που αφορά τα δάνεια που εξυπηρετούνται καθώς και τις νέες εργασίες του», είπε.

Σημείωσε δε ότι ο Συνεργατισμός αντιλαμβάνεται το μικρό μέγεθος της Κύπρου στον γεωπολιτικό χάρτη κι αυτό είναι κάτι που οι τράπεζες δεν θα πρέπει να ξεχνάν στο πλαίσιο των σχεδιασμών τους για την επόμενη ημέρα.

«Είμαστε κι εμείς μέρος του ευρωσυστήματος κι επομένως δεχόμαστε τους όρους και δεν τους επιβάλλουμε», είπε.,

Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ως Συνεργατισμός έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτό που λέμε “δάνεια λιανικής” κι αυτό κάνει πιο χρονοβόρο το να βρούμε κάποιες λύσεις. Αυτές οι λύσεις θα πρέπει να είναι και βιώσιμες», είπε προσθέτοντας ότι πλέον είναι σε λειτουργία η συνεργασία με την ισπανική εταιρία Altamira.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλάνο βρίσκεται υπό υλοποίηση, ενώ οι ταχύτητες αναμένεται να

«ανέβουν» το επόμενο διάστημα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για λύσεις οι οποίες έχουν καθοριστεί από την στρατηγική του Συνεργατισμού που περιγράφεται σε ένα τριετές πλάνο, το οποίο αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στην διάθεση της τράπεζας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Altamira, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερα από αυτά είναι η εθελοντική ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης αυτών των ακινήτων.

Επίσης, πέρα από τις αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα ενταθούν, εκείνο που θα εξεταστεί είναι το ζήτημα της «βιωσιμότητας», δηλαδή εκεί που τεκμηριωμένα υπάρχει πρόβλημα με ένα δάνειο, θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις που έχει «συσσωρεύσει» το Συνεργατισμός.

«Έχουμε κάνει τέτοιες αναλύσεις και (το πρόβλημα) μπορεί να επιλυθεί. Σίγουρα μας βοηθάει πολύ η οικονομική ανάπτυξη η οποία υπάρχει στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες των δανειοληπτών είναι πολύ περισσότερες από όσα έχουμε δει ως τώρα και αναμένουμε και την υλοποίηση των διαφόρων εθνικών σχεδίων διαχείρισης ΜΕΧ, τα οποία έχουμε ακούσει ότι δρομολογούνται», είπε.

Όσον αφορά στον φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Χατζηγιάννης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κρατική ιδιοκτησία και αφορά μια πρωτοβουλία που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός κατέχει περίπου το 40% των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτες κατοικίες, προσθέτοντας ότι ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις πρώτες κατοικίες, σίγουρα θα εμπεριέχει κι ένα σημαντικό μέρος του Συνεργατισμού.

«Χρειάζεται να δούμε όλες τις λεπτομέρειες, καθώς χρειάζεται να υπάρχει η εμπλοκή διαφόρων θεσμών του εξωτερικού», είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα και να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να διαχειριστούν αυτά τα δάνεια, ώστε να μην λειτουργήσουν αρνητικά για την πορεία της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα