Χ.Γεωργιάδης: Ελλιπής η μελέτη της Παγκ. Τράπεζας διότι «έφαγαν πόρτα» από Τ/κ

Για την πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία παρουσίασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και που μιλά για 7% ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας μετά την λύση, μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια λύση του Κυπριακού, εκτός των άλλων, θα έδινε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα βοηθούσε στην ανάπτυξη. Ωστόσο, τέτοιες μελέτες, αλλά και η όλη προετοιμασία, είναι στην εκπλήρωση προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων. Εξηγώντας αυτή του θέση, είπε πως «δεν είναι δεδομένο» πως θα υπάρχει θετικός αντίκτυπος με την όποια λύση, αν είναι «μια στοιχειωδώς σωστή, λειτουργική λύση», θα είναι θετική η εικόνα. Εάν όμως σημαντικές πτυχές της λύσης και της επόμενης μέρας δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα λειτουργήσει η «επανενωμένη χώρα» τότε, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «τότε πολύ φοβούμαι δεν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι θετικές προοπτικές».

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάστηκε, καθώς και άλλες μελέτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έμειναν ημιτελείς» διότι «δεν δόθηκε πρόσβαση εκ μέρους των “αρχών” του ψευδοκράτους στο τραπεζικό σύστημα». Όσο μικρό και αν είναι το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, οπότε «η σωστή εικόνα είναι προϋπόθεση», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει σωστή προετοιμασία και σωστή προσαρμογή για να λειτουργήσει η επανενωμένη οικονομία. Στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, όπως για παράδειγμα το 1977-78, δεν υπήρχαν τέτοια δύσκολα τραπεζικά ζητήματα, όπως προσαρμογής των τραπεζικών συστημάτων στα κατεχόμενα, με τρόπο που να συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επιτρέπουν επιβεβαίωση θετικών προοπτικών, δήλωσε ο τέως Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή και για την υποτελή διοίκηση, όπως έκανε και η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο του Μνημονίου. Ανέφερε  πως «πρέπει να κάνουν την προσπάθεια που κάνουν όλες οι οικονομίες και όλα τα κράτη προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους». «Ασφαλώς», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θα μπορεί ούτε το ομοσπονδιακό κρατίδιο, το ελληνικό, ούτε το τουρκικό, το τουρκοκυπριακό, να λειτουργούν με ελλείμματα. Ποιος θα καλύπτει αυτά τα ελλείμματα; Θα αποτελούσαν δυναμίτη στα θεμέλια της επανενωμένης οικονομίας. Και για να μην λειτουργούν είτε με δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε με ασταθή τραπεζικά συστήματα, πρέπει να γίνει σωστή προσαρμογή».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν είμαστε καν κοντά στο πως θα καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Στα πρώτα στάδια μετά την εισβολή, «τότε ήταν ζήτημα η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους», αλλά τώρα «εξίσου σημαντική πτυχή είναι και η πτυχή της οικονομίας, επειδή έχουν στηθεί δομές οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν απ’ την πρώτη μέρα ουσιαστικά, δεν θα σταματήσει την λειτουργία της η ΕΕ για εμάς». Άρα η οικονομία είναι εξίσου σημαντική με αυτές της ασφάλειας, της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Πρέπει να γίνει και αυτό για να ξέρουν και οι πολίτες ότι δεν θα τιναχτούν όλα στον αέρα μετά από την λύση, για να ξέρουν ότι θα υπάρξουν επενδύσεις και δουλειές.

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως, παρά τις επενδύσεις και το τραπεζικό σύστημα, τον απασχολεί και η ευρύτερη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. «Για παράδειγμα, πόσοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, επιτέλους, στην επανενωμένη ομοσπονδιακή χώρα;», αναρωτήθηκε. «Αν δεν υπάρχει ένα όριο, και έχουμε την δική μας δημόσια διοίκηση και έχουν και οι Τουρκοκύπριοι την δική τους, ήδη διογκωμένη και ελλειμματική “δημόσια υπηρεσία” και δημιουργηθούν και μεγάλες, επιπρόσθετες ομοσπονδιακές δομές, τότε θα είναι ένα βάρος», είπε.

«Δεν χρειαζόμαστε την Παγκόσμια Τράπεζα να μας πει πως μια λύση θα είναι επωφελής. Τα ξέρουμε, και για μας δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομίας, είναι και ζήτημα εθνικής επιβίωσης και ασφάλειας», ανέφερε. Δεν είναι οι επενδύσεις, αλλά είναι και κάποιες άλλες βασικές πτυχές που θα διασφαλίσουν ότι θα είναι στέρεο το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου και της οικονομίας της.

Το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ «έφαγαν πόρτα σε κάποιες κρίσιμες πτυχές» από πλευράς Τουρκοκυπρίων και «αυτό δεν πείθει σε σχέση με την πραγματική ετοιμότητα και την διάθεση της τουρκικής πλευράς να προχωρήσουμε σε μια λύση», κατέληξε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα