Χώρες μπλοκάρουν ευρωπαϊκό νόμο για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, απέρριψαν σήμερα την νομοθεσία για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, την οποία είχαν διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας η οποία είχε εμφανισθεί ως σημαντική κοινωνική πρόοδος.

Η νομοθεσία προέβλεπε τον επαναχαρακτηρισμό ως μισθωτών ορισμένων προσώπων που εργάζονται για εφαρμογές όπως οι Uber και Deliveroo, που σήμερα

θεωρούνται ανεξάρτητοι εργαζόμενοι.

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία συντονίζει μέχρι το τέλος της χρονιάς τις συνομιλίες των Είκοσι Επτά, ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, στο τέλος συνεδρίασης στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των χωρών μελών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η υποστήριξη 15 χωρών μελών από τις 27, που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ήταν απαραίτητη.

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό είχε εξηγήσει προχθές, Τετάρτη, ότι το Παρίσι θεωρεί πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε απέχει πολύ από την θέση που είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο από το Συμβούλιο, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των «επαναχαρακτηρισμών», οι οποίοι γίνονται με υπερβολικά αυτόματο τρόπο και φέρεται ότι θα προκαλούσαν υπερβολικά πολλές διενέξεις.

«Όταν πηγαίνεις προς μια κατευθυντήρια οδηγία που θα επέτρεπε μαζικούς επαναχαρακτηρισμούς, περιλαμβανομένων ανεξάρτητων εργαζομένων οι οποίοι επιμένουν στο καθεστώς τους ως ανεξάρτητων, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει ο Ντισό στην γαλλική Γερουσία, απαντώντας σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Εντούτοις, στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών. Τώρα, θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του κειμένου. Έγκειται στην βελγική προεδρία, η οποία ξεκινά τον Ιανουάριο, να καθορίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να βρεθεί ένας νέος συμβιβασμός με τους ευρωβουλευτές.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην βελγική προεδρία ότι θα προχωρήσει αυτόν το πολύ σημαντικό φάκελο», αντέδρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα