Χώρες που επέστρεψαν στην κανονικότητα με σύμμαχο τον εμβολιασμό (ΦΩΤΟΣ)

 Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού έχουν βοηθήσει τις χώρες να αποκτήσουν ανοσία καταφέρνοντας να επιτρέψουν εν μέρει στην κανονικότητα και να ανοίξουν τις «πύλες» τους στους ταξιδιώτες. 

Ισραήλ

Το Ισραήλ αποτελεί την πρώτη χώρα που αρχίζει να βγαίνει από την πανδημία Covid-19, αναχαιτίζοντας τη διασπορά με μαζικούς εμβολιασμούς. Ήδη, άνοιξαν τα εστιατόρια και τα μπαρ. Οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι αθλητικοί αγώνες γίνονται πλέον με την παρουσία θεατών.

Η πληρότητα στους αγώνες ποδοσφαίρου είναι στο 50%, καθώς πρόκειται για ανοιχτούς χώρους. Στα

γήπεδα μπάσκετ «ξεκλείδωσε» το 30% της χωρητικότητας.

Προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κανείς μια συναυλία, έναν αγώνα ή ακόμα και για να πάει σε ένα εστιατόριο είναι να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέχρι τις 25 Μαρτίου είχε εμβολιαστεί το 56% του πληθυσμού, με το σκεύασμα της Pfizer. Στη χώρα έχει αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία. Αυτό φαίνεται -μεταξύ άλλων- στα θέατρα, την εστίαση, το λιανεμπόριο, τα γυμναστήρια, και τα γήπεδα.


Γιβραλτάρ

Μια ακόμη χώρα που κατάφερε να επιβιώσει από τον κορωνοϊό και να ξεφορτωθεί την «μάσκα» είναι το Γιβραλτάρ.

Την ώρα που ο πλανήτης συνεχίζει να δίνει μάχη κόντρα στον κορωνοϊό με «όπλο» τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες, μια χώρα της Ευρώπης έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα, καταργώντας το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο λόγος για το Γιβραλτάρ, το οποίο γυρνά σελίδα με προσεκτικά βήματα, αίροντας τα δύο παραπάνω μέτρα και επιτρέποντας σε μπαρ και εστιατόρια να είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Η υπουργός Υγείας, Σαμάνθα Σακραμέντο, εκτιμά ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να επανέλθει σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, κυρίως χάρη στη γρήγορη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών.

Σχεδόν όλοι οι 34.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών.

Τα μέτρα χαλάρωσης επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ σε καταστήματα και κλειστούς χώρους συνιστάται ακόμη η χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του. Και στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του, μόνο 6,5 τ.χλμ.

Δείτε εδώ: Ιταλοί εστιάτορες σε απόγνωση -Συμπλοκές με αστυνομία κατά lockdown (BINTΕΟ)

Ισλανδία

Η Ισλανδία βρίσκεται στην άκρη του βόρειου Ατλαντικού, με λιγότερους από μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους και ένα μόνο διεθνές αεροδρόμιο.

Η ζωή στην Ισλανδία έχει προ πολλού επιστρέψει τους κανονικούς ρυθμούς: Τα εστιατόρια και τα μπαρ υποδέχονται τους θαμώνες, διοργανώνονται συναυλίες και θεματικές βραδιές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και φιλιούνται χωρίς φόβο.

«Προετοιμαζόμουν επί 15 χρόνια για αυτή την πανδημία», δηλώνει στο BBC o καθηγητής Thorolfur Gudnason, επικεφαλής επιδημιολόγος της Ισλανδίας. Ο ίδιος και η ομάδα του ανέλαβαν από την πρώτη μέρα τα ηνία διαχείρισης της επιδημίας.

Ήξεραν ότι η μόνη αποτελεσματική συνταγή ήταν: τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Και άρχισαν να το κάνουν πριν καν φτάσει ο ιός στη χώρα τους!

Οι αρχές διαμόρφωσαν ένα ξενοδοχείο καραντίνας, όπου μεταφέρονταν όλοι οι θετικοί ασθενείς, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον τους.
Το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι ντυμένο όπως το προσωπικό των μονάδων covid στα νοσοκομεία. Εκπαιδεύτηκε ανάλογα και τον τελευταίο χρόνο έχει φροντίσει περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, από όσους όλα τα νοσοκομεία της χώρας μαζι!

Η Ισλανδία «ξεμπέρδεψε» με το πρώτο κύμα πολύ νωρίς. Το ξενοδοχείο έκλεισε. Όμως τον περασμένο Μάιο, δύο τουρίστες θετικοί στον ιό έσπασαν την καραντίνα και άνοιξαν νέο σφροδρότερο κύκλο μετάδοσης.

Ο Gudnason ακολούθησε ακριβώς την ίδια τακτική, ξανάνοιξε το ξενοδοχείο μέσα σε μισή ώρα και έθεσε αυστηρότερους όρους καραντίνας: Πλέον όσοι έφταναν στη χώρα, πήγαιναν κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, αφού υποβάλλονταν υποχρεωτικά σε τεστ.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου στην κοινότητα: να «πιάσεις» τον ιό στην είσοδο!
Ταχεία ιχνηλάτηση

Κάποια στιγμή – με αρκετή καθυστέρηση συγκριτικά με άλλες χώρες – έφτασε και στην Ισλανδία η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Την έφερε ένας επισκέπτης ο οποίος τη μετάδωσε σε έναν ντόπιο. Αυτός ο ντόπιος πήγε σε συναυλία 800 ατόμων…

Αυτό για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν σενάριο καταστροφής. Όχι όμως για την Ισλανδία: Μέσα σε λίγες ώρες είχαν ιχνηλατηθεί όχι μόνο οι 800 αλλά και οι επαφές τους και μέσα σε λίγες μέρες είχαν ελεγχθεί πάνω από 1000 άτομα. Όσοι βρέθηκαν θετικοί απομονώθηκαν άμεσα στο ξενοδοχείο και ο συναγερμός έληξε.
 

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάδα: Τα νησιά που θα γίνουν οι πρώτες Covid free περιοχές

Αυτή είναι η πρώτη «έξυπνη» μάσκα κατά του κορωνοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πληροφορίες: bbc, ethnos, news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα