Χουριέτ: Ανεπιθύμητη η Ε.Ε στο τραπέζι των διαπρατεύσεων για το Κυπριακό

Συνεχίζουν οι Τούρκοι με δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και αρθρογραφία να τάσσονται κατά της παρουσίας και συμμετοχής της Ε.Ε στην άτυπη Πενταμερή 5+1 για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη.Πριν από λίγε μέρες  ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση,  είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν «γάγγραινα», προσθέτοντας ότι η  ΕΕ δεν έχει πολλά να συνεισφέρει ως συμβαλλόμενο μέρος στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ δεν έχει πολλά να συνεισφέρει

στην πενταμερή, λέει ο Φουάτ Οκτάι

Σε άρθρο στην εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο «Ανεπιθύμητη η Ε.Ε  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», ο  Σερκάν Ντεμιρτάς αναφέρει: «Η επίσκεψη του Μπορέλ στην Κύπρο όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με την τουρκική και την ελληνοκυπριακή ηγεσία στις 5 Μαρτίου ήταν σημαντική για να αποκαλύψει - για άλλη μια φορά - πώς το βάρος και ο ρόλος των Βρυξελλών στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση το δεκαετίας πρόβλημα αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια».

«Μεταξύ άλλων, δύο σημαντικοί λόγοι έρχονται στο προσκήνιο: Η αποδοχή της Ε/κ πλευράς στην Ένωση ως πλήρες μέλος μόνο μία εβδομάδα αφότου απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ το 2004. Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αποτύχει και είναι συνεχίζει να αποτυγχάνει να τηρήσει τις υποσχέσεις της  προς τους Τουρκοκύπριους για μείωση των εξαγωγών προς την ΕΕ. Επιπλέον, η μονόπλευρη προσέγγιση της ΕΕ σχετικά με την ένταση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο απέκλεισε περαιτέρω τις Βρυξέλλες από την εμφάνιση τους ως ενός έντιμου μεσολαβητή», αναφέρει.

«Δεν ήταν δυνατόν να μάθουμε τι σκέφτεται ο Borrell, ως ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ, για όλες αυτές τις σημαντικές πτυχές του προβλήματος, καθώς επέλεξε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως το μοναδικό μέσο ενημέρωσης για να δώσει συνέντευξη πριν από το ταξίδι του στο νησί», προσθέτει.

«Θα ήθελε κανείς να ακούσει εάν οι προσπάθειές του να πείσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να συμφωνήσει σε μια φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από υδρογονάνθρακες με τους Τουρκοκύπριους θα έχει αποτέλεσμα στο προβλέψιμο μέλλον. Ή εάν η ΕΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που επέβαλαν οι Ελληνοκύπριοι μπροστά στην εφαρμογή των εμπορικών κανονισμών από τη Βόρεια Κύπρο στις αγορές της ΕΕ. Τέλος πάντων, για να κάνουμε κάποια αισιόδοξη  αναφορά ,  ήταν καλό για τον Μπορέλ που επισκέφτηκε την Τουρκική Κύπρο, χωρίς να επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε στα μέσα του 2020», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τα μηνύματα που έδωσε πριν από τη συνάντηση του επόμενου μήνα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μπόρελ επανέλαβε ως επί το πλείστον τη θέση της Ελληνικής Κύπρου. Επέμεινε ότι «αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε από το μηδέν» και εμμέσως προέτρεψε την τουρκική πλευρά να τηρήσει τις υπάρχουσες παραμέτρους του Ηνωμένου Βασιλείου για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΕ ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει στην 5 + 1 συναντήσεις στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, αλλά οι Τουρκοκύπριοι το απορρίπτουν.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, ο Μπορέλ  και η ομάδα του αναμένεται να είναι παρόντες στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου και έμμεσα να προσφέρουν τις συνεισφορές τους στις συνομιλίες. […] Η ΕΕ είχε επιρροή στις κυπριακές συνομιλίες τόσο το 2004 όσο και το 2017, αλλά είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι τις διαθέτει και σήμερα», σημειώνει.

«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή πολιτικό πρόβλημα στο να συμπαραταχθεί η ΕΕ με την Ελλάδα και την Ελληνική Κύπρο, καθώς είναι τα πλήρη μέλη της, αλλά αυτό εμποδίζει την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής  ή ενεργός συμμετέχων στις κυπριακές συνομιλίες», καταλήγει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χουριέτ, Ανεπιθύμητη, Ε Ε, Κυπριακό,chouriet, anepithymiti, e e, kypriako