Χουριέτ: Ιδέες για «τρίτο δρόμο» σε Κυπριακό - Θέτουν ζήτημα «πακετοποίησης»

Στην ανάγκη αναζήτησης ενός «τρίτου δρόμου» στο Κυπριακό αναφέρεται ο Tούρκος δημοσιογράφος Γιουσούφ Κανλί της Χουριέτ στο άρθρο του με τίτλο «Seeking a new approach for Cyprus» (25/05/21).

 «Με έξυπνα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μπορεί να είναι δυνατή η επίτευξη μιας πιο άνετης προόδου δημιουργώντας σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας και δημιουργώντας αλληλεξάρτηση, για παράδειγμα, κάνοντας την καλύτερη χρήση των πόρων υδρογονανθράκωνκαθώς και σε ορισμένους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού. Γιατί να μην είναι δυνατή η δημιουργία κοινών εταιρειών για το

σκοπό αυτό;», αναρωτιέται ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Επιπλέον επικαλείται πληροφορίες για κάποιες ιδέες  σημειώνοντας: «Εάν αυτά που ακούω είναι αληθινά, για παράδειγμα, εξετάζεται μια μορφή πακετοποίησης. Τα ζητήματα που σχετίζονται με το εδαφικό, την ιδιοκτησία και τον πληθυσμό μπορούν να τοποθετηθούν σε πακέτο, ενώ «η κυριαρχία, τα θέματα εγγυήσεων και ζητήματα διαδοχής» σε ένα άλλο. Σε αυτό το πλαίσιο μιλά για  ισότητα εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της «περιορισμένης κατάστασης μέλους της ΕΕ στην Κύπρο»,  που είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον ίδιο,  για την οικονομική ασφάλεια του ψευδοκράτους.

«Νομίζω ότι αυτή η αναζήτηση θα συνεχιστεί για λίγο. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την εδώ και καιρό ενταφιασμένη λύση μιας Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η Βρετανία βρίσκεται κάπου μεταξύ μιας «χαλαρής ομοσπονδίας κυπριακού τύπου» και μιας συνομοσπονδίας. Οι «γεφυρωτικές» προτάσεις αναφέρονται επίσης περιστασιακά, όπως οι πλευρές να  «αναγνωρίζουν» το καθεστώς η μια της άλλης, και να αυξήσουν  τη συνεργασία που θα βασίζεται στην οικονομία και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά θα διατηρούν τις επίσημες θέσεις τους εν αναμονή μιας συνολικής διευθέτησης.

Ο Τούρκος αρθρογράφος ισχυρίζεται επίσης ότι από τον Μάρτιο του 1964, οι Ελληνοκύπριοι «ανέκαθεν μπλοκάρουν μια λύση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κερδίσουν τίποτα σε μια διευθέτηση».

«Σε αυτό το στάδιο, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) και οι υποστηρικτές της πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε ένα λίτρο πόρων υδρογονανθράκων χωρίς συμφωνία κυρίως με την τουρκοκυπριακή πλευρά και στη συνέχεια με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, στο εγγύς μέλλον, η πεδιάδα   της Μόρφου, και σε δύο χρόνια, ο κάμπος της Μεσαορίας θα ανοίξει επίσης για άρδευση με  νερό από την Ανατολία. Η συνεχής οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας και οι αυξανόμενες τοπικές δυνατότητες θα ενισχύσουν την ικανότητα της ‘ΤΔΒΚ‘ (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος)  να σταθεί στα πόδια της, ενώ ο βορράς θα παγιώσει την ενσωμάτωση με την Τουρκία», αναφέρει.

«Το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρο: Θα χάσετε με αυτή τη νοοτροπία. πιάστε απλωμένο χέρι ειρήνης και ας διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας λύσης δύο κρατών μαζί», καταλήγει το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χουριέτ, Ιδέες, Κυπριακό #45 Θέτουν,chouriet, idees, kypriako #45 thetoun