Χουριέτ: Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα 20 Ιουλίου

Για την σημασία και τους λόγους πίσω από την παράνομη  επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ανήμερα της τουρκικής εισβολής αναφέρεται η εφημερίδα Χουριέτ.

Σε άρθρο του Serdan Demirtas σημειώνεται πως ενώ η  διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων  της Τουρκίας με την ΕΕ και την Ελλάδα συνεχίζεται, τα μάτια στρέφονται τώρα στο κατά πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα έχει αντικτυπο-αντανάκλαση στο Κυπριακό ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος

του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ερντογάν στο νησί ως «ιδιαίτερης σημασίας, διότι συμβαίνει σε μια εποχή που τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων δέχονται επίθεση προπαγάνδας». Ανακοίνωσε επίσης πως  όλα τα μέλη της Κεντρικης Επιτροπής του Κόμματος ΑΚΡ θα συμμετάσχουν στο ταξίδι του Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δείξουν την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και του κυβερνώντος κόμματος στην «Τουρκική Κύπρο».

«Στις 2 Ιουλίου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα σημαντικό οπλοστάσιο στην επαρχία Sakarya, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης το ταξίδι του στο νησί. Αποκαλύπτοντας τη συνομιλία του με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που του ζήτησε να μην μεταδώσει σκληρά μηνύματα κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε  ποτέ και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το άρθρο,  ο Τούρκος  Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί την 1η Ιουλίου, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον  κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους υψηλού επιπέδου αξιωματούχους για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ερντογάν. Οι δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τατάρ αντικατοπτρίζουν τη θέση της Άγκυρας σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο μετά τη συνάντηση 5 + 1 υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Απριλίου.

Περιγράφοντας τη συνάντηση της Γενεύης ως «σημείο καμπής» στο ζήτημα της δεκαετίας στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε, «Μια εποχή έχει τελειώσει και μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει. Οι Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν μια ρεαλιστική, νέα και προσανατολισμένη στο στόχο πρόταση στη Γενεύη. Απαίτησαν την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότητας που είχαν αποκτήσει το 1960. "

Ένα από τα μηνύματα που έδωσε ήταν ότι η πολιτική των Ελληνοκυπρίων να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειοψηφία υπό την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και η τουρκική πλευρά δεν θα διαπραγματευόταν με τους Ε/κ  εάν δεν εγκαταλείψουν αυτήν την κατανόηση.

Οι διαπραγματεύσεις για την επαναδιευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν αναγνωριστούν η κυριαρχική ισότητα και το ίδιο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε.

Ο Τσαβούσογλου και ο Τατάρ  συζήτησαν επίσης το τρέχον άνοιγμα των Βαρωσίων και την κοινή χρήση αποθεμάτων υδρογονανθράκων του νησιού. Σχετικά την περίκλειστη περιοχή Βαρωσίου, η οποία άνοιξε εν μέρει το 2020, ο Τσαβούσογλου  υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής και νόμιμη, λέγοντας: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν δεν θα παραβιάσουν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η υποστήριξή μας προς την [Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου] της ΤΔΒΚ σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη».

Όσον αφορά τα ενεργειακά αποθέματα του Φ.Α, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», όπως αποκάλεσε την Κ.Δ  δεν δέχτηκε ποτέ να μοιραστεί τα έσοδα με τους Τουρκοκύπριους. «Σε αναφορές ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση σκοπεύει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι τέτοιες ενέργειες θα τύχουν απάντησης, και η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε περιοχές με άδεια από την Τουρκική Κύπρο. Για να το αποφύγει, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσει πίεση στον Ελληνοκύπριο».

«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι το δίκαιο μερίδιο [των εσόδων]», πρόσθεσε. «Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο τραπέζι. Η πρόταση της ΤΔΒΚ για δίκαιη κατανομή των εσόδων βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. Αποδεικνύεται επίσης η απαιτούμενη ευελιξία. Εάν ληφθούν μέτρα σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Διαφορετικά, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο », δήλωσε.

«Υπό το φως όλων αυτών των μηνυμάτων, δεν θα προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν στο Βαρώσι να μεταφέρει την τουρκική δέσμευση για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας  στην περιοχή. Αλλά αυτά τα μηνύματα περιλαμβάνουν επίσης τον τρόπο αποφυγής νέων εντάσεων στην περιοχή», αναφέρει Χουριέτ.

«Η αποδοχή της κατανομής των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την τουρκική Κύπρο και η αναγνώρισή τους ως ίσων ιδιοκτητών του νησιού θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη προσέγγισή της στο Κυπριακό και να θυμάται ότι ήταν πάντα οι Ελληνοκύπριοι που απέρριπταν  την επανένωση του νησιού», καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα