Χουρριέτ: Ώρα για νέες ιδέες επίλυσης του Κυπριακού

Για την ανάγκη νέων προσεγγίσεων στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για λύση δυο κρατών, κάνει λόγο ο γνωστός αρθρογράφος της Χουριέτ Γιουσούφ Κανλί. Σε σημερινό του άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει πως οι λόγοι για τους οποίους οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό αποτυγχάνουν, μπορούν να εξηγηθούν όταν γίνει κατανοητό ότι ο στόχος της μιας πλευράς (ε/κ) είναι να κερδίσει χρόνο ώστε να εδραιώσει το καθεστώς της Κυπριακής Κυβέρνησης και

να περιμένει από τον τ/κ λαό να εξαντληθεί, με σκοπό να συμφωνήσει να προσχωρήσει στην Κυβέρνηση ως «προνομιούχα μειονότητα».

«Εάν, βεβαίως, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι ολόκληρο το νησί τής ανήκει και έχουν το δικαίωμα να το κυβερνήσουν μόνοι τους, προφανώς δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει συμφωνία. Η Κύπρος, όπως είχε γράψει κάποτε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είναι το σπίτι των δύο ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια πατρίδα», αναφέρει.

Αναφερόμενο στις συναντήσεις της Ειδικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χον Λουτ το προηγούμενο διάστημα, το δημοσίευμα σημειώνει πως οι Ε/κ προφανώς την ενημέρωσαν πως, αν η Τουρκία συμφωνήσει να αποσύρει τα στρατεύματά της, καταργώντας τις εγγυήσεις και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και οι συνομιλίες συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, τότε θα υπήρχαν μεγάλες προοπτικές επιτυχίας αυτή τη φορά. «Ούτε το σύστημα εγγυήσεων ούτε η τουρκική επέμβαση του 1974, ούτε τα τουρκικά στρατεύματα ούτε οι έποικοι είναι ανάμεσα στις γενεσιουργές αιτίες του κυπριακού προβλήματος», ισχυρίζεται.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι οι Ε/κ θέλουν να κάνουν την Κύπρο ένα ελληνικό νησί και αρνούνται να μοιραστούν τη γη και την Κυβέρνηση με τις άλλες κοινότητες. Γιατί; Επειδή η νοοτροπία της ε/κ διοίκησης ποτέ δεν συνειδητοποίησε την πραγματικότητα ότι οι Τ/κ έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ελληνική κοινότητα».

«Στην Ελλάδα και στην Τουρκία, η Λουτ θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα ακούσει διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Αλλά αυτό έχει ήδη υπονομεύσει τη δυνατότητα διευθέτησης. Μπορεί να το αλλάξει; Μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους να συμφωνήσουν στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων;

Μια ομοσπονδία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας στόχος που είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Απαιτείται νέα βάση και στόχος για τις συνομιλίες στην Κύπρο. Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε "δύο κράτη στην Ε.Ε." ή παρόμοιες ιδέες διευθέτησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα